Kesihatan

Mitos atau Fakta, Kepialu adalah Penyakit Berulang?

, Jakarta - Kepialu atau tifus adalah gangguan kesihatan yang menyerang saluran pencernaan dan menyebabkan jangkitan. Salmonella typhi menjadi salah satu penyebab seseorang mengalami demam kepialu. Bakteria Salmonella typhi boleh memasuki badan melalui makanan dan minuman yang tercemar bakteria atau sanitasi yang buruk.

Baca juga: Kepialu Buruk ini Mencetuskan Kepialu

Tifoid, yang dapat menyebar dengan cepat, masih merupakan salah satu penyakit yang paling biasa dialami oleh masyarakat Indonesia. Terdapat banyak cara yang dapat dilakukan untuk mencegah demam kepialu, salah satunya adalah dengan menjaga kebersihan. Namun, adakah benar kepialu dapat berulang walaupun telah dinyatakan sembuh?

Kenali Gejala Penyakit Kepialu

Lancarkan Berita Perubatan Hari Ini , penghidap kepialu akan mengalami simptom dalam 6-30 hari selepas bakteria Salmonella typhi masuk ke dalam badan. Bakteria yang masuk ke dalam badan boleh menyebabkan penghidap demam kepialu mengalami demam yang cukup tinggi. Demam yang dialami oleh penghidap kepialu secara amnya bertambah teruk pada waktu malam.

Bukan hanya demam, sakit otot dan sakit kepala juga dialami oleh penghidap demam kepialu. Umumnya, kepialu juga disertai dengan gejala lain, seperti merasa letih dan merasa lemah. Salmonella typhi Mereka yang menyerang saluran pencernaan dapat menyebabkan penderita kepialu mengalami penurunan selera makan hingga penurunan berat badan.

Tifus juga mempunyai simptom yang cukup khas yang menyebabkan penghidap mengalami ruam merah pada kulit. Segera periksa kesihatan anda di hospital terdekat agar masalah kesihatan yang dialami dapat diatasi dengan segera. Anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui aplikasi .

Bukan hanya pada orang dewasa, kepialu juga mudah dialami oleh kanak-kanak. Di samping itu, sistem imun kanak-kanak masih tidak berfungsi secara optimum, menjadikannya rentan terhadap demam kepialu.

Baca juga: Inilah Cara Bakteria Salmonella Typhi Menyebabkan Kepialu

Adakah Kepialu Benar-benar Penyakit Berulang?

Lancarkan Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK Typhus adalah penyakit berulang yang boleh muncul semula dengan gejala yang sama. Secara amnya, setelah rawatan perubatan dengan antibiotik selesai, gejala dapat kembali. Jangan bimbang, secara amnya, kepialu berulang menyebabkan gejala yang lebih ringan daripada kepialu pertama.

Rawatan juga akan dilakukan dengan memberikan beberapa jenis ubat antibiotik untuk mengatasi bakteria penyebab demam kepialu. Walau bagaimanapun, setelah gejala demam kepialu kedua pulih secara beransur-ansur, anda harus berjumpa dengan doktor anda untuk memastikan kesihatan anda. Biasanya ujian akan dilakukan melalui tinja untuk melihat sama ada masih ada bakteria Salmonella typhi atau tidak.

Sekiranya masih ada bakteria Salmonella typhi Di dalam badan, anda berpotensi menyebarkan kepialu di persekitaran tempat anda tinggal. Keadaan ini akan diatasi dengan mengambil antibiotik sehingga ujian menyatakan bahawa tidak ada lagi bakteria Salmonella typhi di dalam badan.

Baca juga: Waspada, sibuk bekerja boleh mengalami simptom kepialu

Sebelum mengalami demam kepialu, lebih baik melakukan pencegahan dengan menjaga persekitaran yang bersih, rajin mencuci tangan, dan cara yang paling berkesan adalah dengan melakukan vaksinasi untuk mencegah kepialu.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diperoleh pada tahun 2020. Apa yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Kepialu
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Demam Kepialu
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Demam Kepialu