Kesihatan

Cara Mengatasi Sakit Tenggorokan Kerana Kenaikan Asid Perut

, Jakarta - Tidak sedikit orang yang mempunyai masalah yang berkaitan dengan asid perut di dalam badan mereka. Masalah ini boleh menyebabkan banyak gejala yang mengganggu aktiviti, seperti rasa terbakar di dada yang juga boleh sampai ke kerongkong. Apabila asid perut sampai ke kerongkong anda, anda boleh mengalami sakit tekak dari dalamnya.

Oleh itu, setiap orang yang mempunyai masalah berkaitan dengan GERD harus tahu bagaimana merawat sakit tekak yang disebabkan olehnya. Dengan cara itu, gangguan yang boleh mempengaruhi aktiviti harian dapat dicegah sebelum terjadi. Berikut adalah perbincangan yang lebih lengkap mengenainya!

Baca juga: Bukan Hanya Mag, Ini Menyebabkan Asid Perut Naik

Cara Mengatasi Sakit Tekak Kerana Penyakit Asid Perut

Refluks asid gastrik, yang biasanya dikenal sebagai pedih ulu hati, adalah gejala khas yang disebabkan oleh penyakit gastroesophageal reflux (GERD). GERD adalah keadaan yang berlaku apabila otot di hujung esofagus (sfinkter) terlalu longgar atau tidak ditutup dengan betul. Ini menyebabkan asid dari perut naik, bahkan hingga ke kerongkongan, menyebabkan sakit tekak.

Spinkter esofagus adalah injap yang terbuka untuk membolehkan makanan dan minuman memasuki perut untuk pencernaan dan menutup, mencegah aliran balik. Apabila saluran melemah, kadang-kadang sukar ditutup rapat sehingga asid perut masuk ke kerongkong. Akhirnya, seseorang yang mengalaminya akan merasa sakit tekak dengan gejala seperti terbakar.

Oleh itu, anda harus mengetahui beberapa kaedah yang berkesan untuk merawat sakit tekak yang disebabkan oleh refluks asid. Perkara yang pasti harus dilakukan adalah untuk mengatasi sebab yang mendasari, iaitu GERD. Beberapa ubat dapat menghilangkan, mengurangkan, dan meneutralkan asid perut. Namun, anda juga harus menerapkan beberapa tabiat agar gangguan itu tidak berulang. Ini caranya:

1. Mengubah Tabiat Makan

Perubahan tabiat makan harian anda dapat membantu melegakan sakit tekak yang disebabkan oleh refluks asid. Anda boleh mencuba pelbagai tekstur makanan untuk mendapatkan yang tepat untuk menenangkan tekak anda. Selain itu, ketahui beberapa makanan dan minuman yang boleh mencetuskan pedih ulu hati. Setiap orang mempunyai pencetus yang berbeza, jadi selalu menjadi idea yang baik untuk melacak apa yang baru anda makan jika anda merasa pedih ulu hati.

Di samping itu, makan bahagian kecil dan kerap dan mengelakkan makanan berasid, pedas, atau terlalu berlemak juga diperlukan. Sebilangan perkara ini cenderung menyebabkan gangguan ini. Pastikan juga untuk mengelakkan minuman yang boleh mengganggu lapisan esofagus, seperti minuman berkafein, alkohol, jus oren dan tomato, dan soda. Elakkan berbaring beberapa jam selepas makan untuk mengelakkan GERD berlaku.

Baca juga: 9 Cara Berkesan untuk Mencegah Asid Perut dari Meningkat

Anda juga boleh meminta doktor dari berkaitan dengan kaedah yang berkesan untuk merawat sakit tekak yang disebabkan oleh refluks asid. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan dan dapatkan kemudahan yang berkaitan dengan akses kesihatan hanya dengan telapak tangan anda!

2. Mengambil Dadah

Walaupun menyesuaikan kebiasaan makan anda tidak banyak membantu, anda mungkin perlu mengambil ubat-ubatan yang dapat mengatur refluks asid di dalam perut. Ubat-ubatan ini dapat membantu mengurangkan atau meneutralkan asid perut, termasuk antasid, penyekat reseptor H2, dan perencat pam proton (PPI). Berikut adalah beberapa fungsi ubat ini:

  • Antasid: Meneutralkan asid perut dan melegakan gejala GERD.
  • Penyekat reseptor H2: menghentikan sel di dalam perut daripada menghasilkan asid.
  • Ubat PPI: Mengurangkan pengeluaran asid perut dengan cara yang lebih kuat.

Baca juga: Ubat Semula jadi untuk Mengatasi Gejala Asid Perut

Dengan melakukan dua perkara ini, diharapkan sakit tekak yang sering terjadi akibat refluks asid yang naik ke esofagus dapat diatasi atau dicegah. Oleh itu, pedih ulu hati yang sering mengganggu aktiviti harian dapat hilang sepenuhnya. Walaupun begitu, anda masih perlu berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui pilihan pengambilan ubat terbaik.

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kerongkong Petang dan Refluks Asid.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Refluks Asid dan Tekak Anda.