Kesihatan

Inilah Sebab Keracunan Sianida Boleh Mematikan

Jakarta - Beberapa kisah misteri pembunuhan sering menggunakan sianida sebagai senjata pembunuhan. Memang, racun ini berfungsi dengan cepat dan boleh mematikan jika dimakan secara langsung. Sebenarnya, bagaimana racun ini boleh mematikan? Bagaimana keracunan sianida berlaku?

Sianida merujuk kepada bahan kimia yang mempunyai ikatan dengan karbon monoksida dan nitrogen molekul atau CN. Terdapat bentuk sianida yang mematikan seperti Sodium Cyanide (NaCN), Potassium Cyanide (KCN), Hydrogen Cyanide (HCN), dan Cyanogen Chloride (CNCl).

Pada masa lalu, hidrogen sianida banyak digunakan sebagai senjata. Beberapa sebatian yang mengandungi sianida digunakan sebagai bahan untuk membuat racun perosak, fumigan, plastik, pelapis logam, dan perlombongan. Beberapa proses industri, seperti pengeluaran besi, keluli, industri kimia, dan rawatan air sisa juga menghasilkan sebatian ini.

Baca juga: 5 Makanan yang Tidak Harus Anda Makan Mentah

Bagaimana Cyanide Berinteraksi pada Badan?

Sebenarnya, bagaimana seseorang didiagnosis dengan keracunan sianida? Bagaimana sianida berinteraksi di dalam badan?

Setelah badan terdedah atau sianida memasuki badan, sebatian ini dengan cepat memasuki aliran darah. Tubuh menangani racun ini dalam jumlah kecil dengan mengubahnya menjadi thiosianat yang kemudiannya dikeluarkan dalam air kencing. Sebatian ini boleh bergabung dengan bahan kimia lain untuk membentuk vitamin B12 yang membantu mengekalkan sel saraf dan sel darah merah yang sihat.

Walau bagaimanapun, dalam jumlah besar, sianida menghalang sel menggunakan oksigen dan menyebabkan kematian sel. Organ yang terdedah kepada serangan sianida adalah jantung, sistem pernafasan dan sistem saraf pusat.

Sejurus selepas terdedah, badan akan lemah, mual, sakit kepala, dan sukar bernafas. Dalam keadaan akut, gejala yang muncul adalah kehilangan kesedaran terhadap kegagalan jantung. Walaupun pada tahap kronik, gejala yang berlaku termasuk sesak nafas, nadi yang lemah tetapi cepat, bibir dan wajah biru disertai dengan kaki, koma, dan bahkan kematian.

Baca juga: Langkah Pertama Mengatasi Keracunan Makanan Semasa Melancong

Keparahan pendedahan sianida dalam badan bergantung kepada seberapa banyak toksin ini memasuki badan. Sebenarnya, memerlukan 1.5 miligram sianida per kilogram badan manusia untuk membuat keracunan sianida.

Bukan hanya dalam bentuk makanan atau serbuk, gas sianida juga berbahaya. Sebenarnya, gas ini didakwa paling berbahaya jika dibandingkan dengan gas beracun jenis lain. Kesannya mungkin tidak terlalu ketara pada ruang terbuka kerana cepat menguap. Namun, jika dialirkan di ruang tertutup, gas ini boleh menyebabkan kematian.

Bagaimana Mengatasinya?

Sekiranya terdapat keracunan sianida yang teruk, doktor menetapkan penawar sianida seperti: hidroksokobalamin atau sianokit yang terdiri daripada 3 jenis ubat, iaitu amil nitrit, natrium nitrit, dan natrium tiosulfat. Amil nitrit diberikan dengan penyedutan selama maksimum 30 saat, sementara natrium nitrit diberikan secara intravena selama 5 minit, dan natrium tiosulfat intravena diberikan selama 30 minit.

Baca juga: Kenali 3 Tanda dan Gejala Keracunan Jengkol

Kit penawar ini menyahtoksin sianida dengan mengikatnya untuk menghasilkan vitamin B12 yang tidak beracun. Ubat ini meneutralkan sianida pada kadar yang cukup perlahan untuk membolehkan enzim dipanggil rhodanese yang menyahtoksin sianida di hati.

Oleh itu, jangan menggunakan sebatian ini dengan cuai kerana boleh menyebabkan keracunan sianida yang membawa maut. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai racun ini dan bahaya kepada tubuh, muat turun dan pasang aplikasinya pilih perkhidmatan Ask a Doctor untuk bertanya secara langsung kepada doktor pakar. Anda juga boleh menggunakan aplikasinya untuk pemeriksaan makmal rutin di mana sahaja pada bila-bila masa tanpa perlu pergi ke makmal.