Kesihatan

Ini Bukan Hanya Penggemar Kebersihan, Ini adalah Tanda OCD Semula Jadi

Jakarta - Sangat wajar bagi seseorang untuk merasa cemas dan risau. Namun, berhati-hatilah apabila kebimbangan itu berlaku secara berterusan, disertai dengan pengulangan tindakan atau aktiviti untuk menghilangkan kegelisahan. Mungkin anda mengalami gangguan kompulsif obsesif (OCD). OCD adalah gangguan mental yang boleh dialami oleh sesiapa sahaja.

Baca juga: Ketahui Lebih Lanjut mengenai 5 Jenis Gangguan OCD

Biasanya, obsesi dengan aktiviti timbul akibat paksaan yang dilakukan oleh orang yang menghidap OCD. Terdapat pelbagai obsesi yang biasa dialami oleh penderita OCD, seperti bimbang akan kebersihan dan bimbang terkena kuman yang menyebabkan penyakit. Sering dianggap sebagai kebiasaan kebersihan, sebenarnya terdapat beberapa tanda OCD lain.

Punca OCD

Gangguan kompulsif obsesif adalah gangguan kesihatan mental apabila penghidap merasa terpaksa melakukan tindakan berulang kali atau berterusan. OCD cenderung dialami oleh seseorang yang akan memasuki masa dewasa. Sehingga kini, penyebab OCD tidak diketahui dengan pasti.

Lancarkan Klinik Mayo Terdapat beberapa faktor yang membuat seseorang berisiko mengalami OCD, seperti gangguan kimia di otak dan sejarah keluarga dengan keadaan yang serupa. Selain itu, terdapat beberapa faktor pencetus lain, mengalami trauma dan juga mengalami gangguan kesihatan mental yang lain.

Baca juga: Trauma Kanak-kanak Adakah Itu Pencetus OCD?

Gejala obsesif dan Gejala Pemaksaan di OCD

Ketahui lebih lanjut mengenai tanda-tanda yang mungkin dialami oleh penderita OCD. Umumnya, orang dengan OCD akan mengalami gejala yang obsesif dan kompulsif. Gejala ini boleh muncul secara serentak atau hanya mengalami salah satunya.

Gejala obsesi menyebabkan penderita mengalami kebiasaan berulang, pemikiran, keinginan atau keinginan yang mengganggu sehingga menimbulkan perasaan cemas. Terdapat beberapa gejala obsesi yang sering dialami oleh penderita OCD, seperti takut terkena kotoran atau tercemar dengan kuman, tidak dapat menerima ketidakpastian, menyukai pesanan, dan mempunyai pemikiran agresif untuk mencederakan diri sendiri atau orang lain.

Secara amnya, gejala obsesi akan diikuti oleh gejala paksaan. Gejala paksaan adalah tindakan berulang yang dilakukan orang dengan OCD untuk mengurangkan perasaan kegelisahan atau ketakutan yang dialami kerana munculnya gejala obsesi.

Gejala paksaan akan muncul sebagai pencegahan kejadian buruk yang difikirkan oleh orang dengan OCD. Gejala paksaan kadang-kadang muncul secara berlebihan dan tidak realistik sehingga kadangkala menyusahkan dan tidak memberi kesenangan kepada penghidapnya.

Lancarkan Berita Perubatan Hari Ini Terdapat beberapa contoh gejala kompulsif yang sering terjadi pada orang dengan OCD, seperti kebiasaan membersihkan badan atau tangan sehingga kulit menjadi kering dan jengkel. Di samping itu, orang dengan OCD sering memeriksa keselamatan supaya keadaan buruk tidak berlaku dengan memastikan keselamatan berulang kali, misalnya pintu rumah. Orang dengan OCD juga mempunyai gejala paksaan dengan selalu mengikuti aktiviti rutin yang biasa sehingga semuanya dapat berjalan dengan teratur.

Baca juga: Langkah-langkah Menghilangkan Berfikir Obesif

Itulah beberapa gejala OCD yang mesti difahami. Malangnya, banyak orang dengan OCD tidak menyedari gejala yang mereka alami. Jadi, lebih baik jika anda menunjukkan simptom di atas, segera hubungi pakar psikologi atau psikiatri melalui aplikasi tersebut untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Mendapatkan rawatan lebih awal dapat membantu mengurangkan gejala OCD sehingga mereka tidak menjadi lebih teruk. OCD yang tidak dirawat dengan baik dapat menyebabkan beberapa komplikasi, seperti masalah kesihatan kulit, gangguan tidur, penurunan kualiti hubungan sosial, dan bahkan ideasi bunuh diri.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Kompulsif Obsesif (OCD)
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Gangguan Kompulsif Obsesif?
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Kompulsif Obsesif (OCD)
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Semua yang Anda Ingin Ketahui Mengenai Gangguan Kompulsif Obsesif (OCD).