Kesihatan

Ketahui Punca Vertigo Berulang ketika Bangun

, Jakarta - Kadang-kadang tidak semua orang bangun dengan badan yang segar. Mungkin seseorang telah mengalami bangun dengan sakit kepala. Atau anda boleh merasakan bilik berputar ketika anda bangun. Keadaan ini adalah vertigo semasa anda bangun.

Perlu diingat, vertigo bukanlah penyakit, tetapi gejala penyakit. Vertigo berlaku dicirikan oleh pening, bilik berpusing, atau badan terasa tidak seimbang walaupun masih pegun. Jadi, apa yang menyebabkan vertigo ketika anda bangun?

Baca juga: Berhati-hati, 7 Tabiat Ini Dapat Mencetuskan Vertigo

Punca Vertigo ketika Bangun

Terdapat banyak kemungkinan penyebab vertigo ketika anda bangun. Secara amnya, pening pada waktu pagi adalah sesuatu yang sering terjadi pada banyak orang dan tidak perlu dirisaukan. Sekiranya anda merasa pening atau vertigo pada waktu pagi setelah bangun tidur, ini mungkin disebabkan oleh perubahan keseimbangan secara tiba-tiba di badan anda. Contohnya, semasa anda menyesuaikan badan anda dari posisi berbaring ke posisi berdiri.

Vertigo boleh berlaku apabila cecair di telinga dalam beralih. Sekiranya anda menghidap selesema atau sinus, anda mungkin mengalami vertigo yang lebih teruk. Ia disebabkan oleh cecair berlebihan dan pembengkakan pada sinus yang menyambung ke telinga dalam.

Beberapa masalah biasa yang menyebabkan vertigo ketika anda bangun termasuk:

  • Tidur Apnea

Jika anda mempunyai apnea tidur atau berdengkur semasa tidur, maka corak pernafasan semasa tidur mungkin menjadi penyebab vertigo. Apnea tidur adalah keadaan yang menghalang pernafasan, yang bermaksud badan berhenti bernafas buat sementara waktu pada waktu malam. Gangguan pernafasan ini menurunkan kadar oksigen yang menyebabkan vertigo ketika anda bangun pada waktu pagi.

Baca juga: Kenali Tanda dan Punca Vertigo Di Bawah

  • Kekeringan

Keadaan ini adalah salah satu penyebab vertigo yang paling biasa apabila anda bangun pada waktu pagi. Contohnya, jika anda minum alkohol sebelum tidur, anda mengalami dehidrasi pada waktu pagi. Walaupun anda tidak minum alkohol, anda masih boleh mengalami dehidrasi jika anda bekerja dalam cuaca panas, tidak minum cukup cecair, minum diuretik dan minum minuman berkafein, dan banyak berpeluh.

  • Gula Darah Rendah

Bangun pagi dengan vertigo juga boleh menjadi gejala gula darah rendah. Sekiranya anda menghidap diabetes dan mengambil insulin atau ubat, anda mungkin hipoglikemik pada waktu pagi, terutamanya jika anda tidak cukup makan malam sebelumnya.

Sekiranya anda kerap mengalami vertigo ketika bangun tidur, letih, atau merasa mual dan lemah di antara waktu makan, lebih baik berbincang dengan doktor melalui aplikasinya. untuk menjalani ujian hipoglikemia.

  • Menjalani Rawatan

Sekiranya anda menggunakan ubat, mungkin itulah penyebab vertigo ketika anda bangun pada waktu pagi. Bercakap dengan doktor anda mengenai kesan sampingan ubat yang anda ambil, terutamanya jika ubat yang ditetapkan adalah penyebabnya. Kemungkinan doktor akan memberikan penyelesaian lain.

Baca juga: Dengan Vertigo, Inilah Yang Dialami Badan Anda

Cara Mengatasi Vertigo di Pagi

Perkara paling penting yang boleh anda lakukan untuk mencegah vertigo adalah kekal terhidrasi pada waktu siang. Minum air walaupun anda tidak merasa dahaga, kerana badan masih berisiko mengalami dehidrasi. Terutama jika anda mempunyai pekerjaan yang sangat aktif secara fizikal.

Cuba selalu minum sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari dan lebih banyak jika anda sangat aktif, hamil, atau jenis orang yang cenderung banyak berpeluh.

Berpeluh akan meningkatkan kekeringan. Elakkan minum alkohol, terutama sebelum tidur, dan minum segelas air penuh sebelum tidur dan selepas bangun tidur. Terdapat banyak keadaan yang menyebabkan vertigo, jadi penting untuk selalu berjumpa dengan doktor anda jika pening tidak hilang atau berlaku setiap pagi.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Bangun Pusing: Sebab dan Cara Membuatnya Menjauh
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Pening
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found