Kesihatan

Ketahui Fakta Mengenai Kanser Tekak

Kanser tekak boleh berlaku pada amandel atau pita suara. Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko penyakit ini, termasuk tabiat merokok dan pengambilan alkohol yang berlebihan. Kanser tekak juga dikatakan lebih rentan terhadap orang yang dijangkiti HPV, penyakit asam lambung, kesihatan gigi yang buruk, dan kurang memakan buah dan sayuran. ”

Jakarta - Kanser tekak adalah penyakit yang berlaku kerana pengembangan sel barah di tisu tekak. Penyakit ini mempunyai gejala utama perubahan suara, merasa sakit dan sukar menelan, dan sakit tekak.

Di samping itu, gejala barah tekak juga disertai dengan suara serak, ucapan yang kabur (gangguan pertuturan), batuk kronik, sakit tekak, sakit telinga, benjolan di leher, dan penurunan berat badan yang drastik.

Tekak adalah bahagian badan yang merupakan saluran untuk mengalirkan udara dari hidung ke paru-paru dan sebaliknya. Saluran ini terletak dari belakang hidung ke pita suara. Sel barah boleh berkembang di bahagian-bahagian ini. Kanser tekak boleh berlaku pada amandel atau pita suara.

Terdapat beberapa faktor yang meningkatkan risiko penyakit ini, termasuk tabiat merokok dan pengambilan alkohol yang berlebihan. Baca lebih lanjut mengenai barah tekak di sini!

Baca juga: Inilah Fakta Mengenai Kanser Tekak

Faktor Risiko untuk Mendapatkan Kanser Tekak

Kanser tekak berlaku kerana terdapat perubahan atau mutasi gen pada sel kerongkong. Mutasi ini yang berlaku kemudian akan mencetuskan pertumbuhan sel-sel abnormal yang tidak terkawal. Walau bagaimanapun, punca sebenar mutasi tidak diketahui. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dikatakan dapat meningkatkan risiko penyakit ini.

Kanser tekak dikatakan lebih cenderung menyerang orang yang aktif merokok, ketagihan alkohol, mengalami jangkitan HPV, penyakit asid perut, kesihatan gigi yang buruk, dan kurang memakan buah dan sayur. Penyakit ini juga rentan menyerang orang yang memiliki sistem kekebalan tubuh yang lemah, kekurangan gizi, dan menderita penyakit seperti anemia.

Oleh itu, sangat penting untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut untuk mengelakkan berlakunya barah tekak. Sebaiknya gosok gigi dengan kerap dan kerap memeriksa gigi anda kepada doktor setiap 6 bulan atau bila diperlukan.

Di samping itu, pemeriksaan gigi secara berkala juga disyorkan untuk orang yang telah didiagnosis menghidap barah tekak atau sedang menjalani rawatan. Anda juga mesti membuat pemeriksaan berkala setelah rawatan selesai.

Ketahui Tahap Kanser Tekak

Jika dilihat dari tahap keparahan, barah tekak terbahagi kepada beberapa peringkat. Di samping itu, pengelompokan peringkat ini juga dilakukan untuk mengetahui keadaan badan penghidap dan jenis rawatan apa yang perlu dilakukan. Rawatan mengikut tahap dapat membantu menentukan pengambilan yang sesuai, sehingga lebih efektif dalam menangani sel barah.

Baca juga: Hati-hati, Ini Menyebabkan Kanser Tekak

Jika dilihat dari tahap keparahan dan penyebarannya, barah tekak terbahagi kepada pelbagai peringkat, termasuk:

Tahap 0

Ini adalah peringkat awal. Pada peringkat ini, tumor hanya terdapat pada tisu dinding tekak atas.

Tahap 1

Tumornya masih kecil, iaitu kurang dari 2 sentimeter. Pada tahap ini, tumor hanya menyerang tisu kerongkong di mana tumor bermula.

Tahap 2

Memasuki tahap 2, ukuran tumor mula meningkat. Pada tahap ini, tumor berukuran 2-4 sentimeter dan telah merebak ke tisu sekitarnya.

Tahap 3

Pada peringkat 3, tumor semakin besar mencapai lebih dari 4 cm. Tumor juga telah merebak ke tisu atau organ lain di kerongkong. Tumor juga boleh merebak ke kelenjar getah bening.

Tahap 4

Ini adalah tahap yang paling teruk. Pada peringkat 4, tumor telah merebak ke tisu atau organ lain di luar kerongkong.

Baca juga: Kesukaran Menelan Makanan, Waspada terhadap Gejala Awal Kanser Esofagus

Itulah maklumat mengenai gejala barah tekak dan fakta mengenai barah tekak. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai barah tekak, tanyakan terus melalui aplikasi !

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diperoleh pada 2021. Apa itu Kanser Tekak?
Klinik Mayo. Diperoleh pada 2021. Apa itu Kanser Tekak?