Kesihatan

Ini adalah Tanda-tanda Kesakitan Menstruasi Tidak Normal

Jakarta - Semasa haid, terdapat beberapa gejala yang biasanya dialami oleh wanita. Satu simptom yang agak biasa adalah sakit haid. Keadaan ini, juga dikenali sebagai senggugut, dirasakan berbeza oleh setiap wanita. Sebilangan wanita mengalami kesakitan haid yang ringan, sementara yang lain mengalami kesakitan haid yang teruk.

Baca juga : Hati-hati, ini adalah penyakit yang menyebabkan sakit haid

Kesakitan haid dicirikan oleh penampilan kesakitan di bahagian bawah perut sebelum dan semasa haid. Walaupun normal, yang terbaik adalah mengenali beberapa tanda-tanda kesakitan haid yang tidak normal sehingga keadaan ini dapat diubati lebih awal. Kehadiran keadaan sakit haid yang tidak normal, boleh menjadi tanda masalah kesihatan pada rahim.

Kenali Sakit Menstruasi Tidak Normal

Sakit haid boleh dialami 1-2 hari sebelum haid. Sebenarnya, sebilangan wanita masih merasakan sakit haid pada awal haid. Selain itu, sakit haid akan dirasakan dari perut bawah hingga punggung bawah dan paha. Secara amnya, kesakitan haid yang dirasakan akan terasa ringan, tetapi konsisten. Kesakitan haid secara beransur-ansur akan hilang kerana kitaran haid dirasakan oleh setiap wanita.

Lalu, apakah tanda-tanda kesakitan haid yang tidak normal? Sebilangan wanita mengalami kesakitan haid yang berlebihan. Kesakitan haid dialami lebih lama daripada sakit haid yang normal. Berhati-hatilah apabila anda mengalami kesakitan haid selama lebih dari 3 hari berturut-turut.

Selain itu, perhatikan beberapa gejala yang menyertainya, seperti:

  1. Kesakitan haid dirasakan setelah haid berakhir.
  2. Gumpalan darah besar keluar semasa haid.
  3. Mengalami sakit pelvis ketika tidak datang haid.
  4. Pendarahan haid yang berat.
  5. keputihan.
  6. Tempoh haid lebih lama dari biasa.
  7. Kesakitan semakin teruk apabila anda melakukan hubungan seks.
  8. Demam.

Ini adalah beberapa gejala yang berkaitan dengan sakit haid yang tidak normal. Gunakan segera dan tanyakan terus kepada pakar obstetrik apabila anda mengalami sakit haid yang tidak normal. Pemeriksaan yang tepat membolehkan penyebab kesakitan haid yang tidak normal dapat diketahui lebih awal.

Baca juga: 6 Trik Mengatasi Sakit Menstruasi di Pejabat

Hati-hati dengan Sakit Menstruasi yang Berlebihan!

Kesakitan haid boleh dikategorikan kepada dua jenis, iaitu primer dan sekunder. Kesakitan haid primer adalah sakit haid yang berlaku secara semula jadi oleh tubuh ketika melalui haid. Sementara itu, sakit haid sekunder adalah sakit haid yang berlaku kerana masalah kesihatan pada rahim.

Berikut adalah beberapa penyebab kesakitan haid yang berlebihan, seperti:

1. Endometriosis

Keadaan ini berlaku apabila sel-sel di rahim mula tumbuh di luar rahim.

2. Keradangan Pelvis

Penyakit ini adalah jangkitan yang disebabkan oleh bakteria Chlamydia dan Gonorea . Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini boleh menyebabkan keradangan dan keradangan serviks, rahim, tiub fallopio, dan ovari.

3. Fibroid

Tumor jinak di rahim sebenarnya boleh menyebabkan haid yang menyakitkan.

4. Penggunaan Kontraseptif IUD

Pengguna IUD akan mengalami sakit haid yang cukup menyakitkan. Tidak ada yang salah untuk diperiksa dengan pakar sakit puan, jika keadaan sakit haid yang anda alami berlangsung cukup lama selepas penyisipan IUD.

Baca juga: Cara menghilangkan sakit haid tanpa ubat

Ini adalah beberapa penyebab kesakitan haid yang berlebihan. Untuk melegakan kesakitan haid, anda boleh memampatkan perut bawah dengan kompres hangat. Jangan lupa melakukan aktiviti ringan, makan makanan sihat, banyakkan cecair, untuk memenuhi keperluan untuk berehat.

Rujukan:
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Kesakitan Berkala
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Periode Menstruasi yang Menyakitkan dan Bagaimana Saya Mengubati Mereka?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kekejangan haid.