Kesihatan

Wanita Hamil Mengandung Asid Perut, Adakah Berbahaya?

, Jakarta - Perubahan keadaan tubuh dan hormon pada wanita hamil dapat meningkatkan risiko masalah kesihatan, salah satunya adalah penyakit refluks asid, alias GERD. Gejala penyakit ini sebenarnya agak biasa semasa mengandung, tetapi tidak boleh dipandang ringan. Sebenarnya, kenaikan asid perut boleh memberi kesan buruk kepada wanita hamil.

Gejala utama penyakit ini adalah sensasi terbakar di sekitar solar plexus atau pedih ulu hati . Adalah sangat penting untuk mengetahui cara merawat dan mencegah penyakit refluks asid. Kerana, GERD yang menyerang wanita hamil boleh memberi kesan serius. GERD pada wanita hamil biasanya berlaku pada trimester kehamilan kedua dan ketiga kerana asid perut naik ke esofagus.

Baca juga: Ini adalah cara untuk mengelakkan asid perut naik semasa kehamilan

Kesan Asid Perut pada Wanita Hamil

Selain perubahan hormon, GERD pada wanita hamil juga boleh disebabkan oleh tekanan pada perut kerana rahim yang tumbuh. Ini kemudian mencetuskan munculnya gejala dalam bentuk rasa sakit dan sensasi terbakar di lubang jantung. Gejala penyakit ini biasanya akan bertambah buruk pada waktu malam dan mengganggu kualiti tidur wanita hamil.

Oleh itu, penyakit asid perut pada wanita hamil tidak boleh dipandang ringan. Sekiranya dibiarkan tanpa rawatan yang betul, kenaikan asid perut boleh menyebabkan komplikasi pada kehamilan. Terdapat pelbagai jenis komplikasi yang boleh timbul, termasuk:

  • Ulser esofagus

Asid perut yang meningkat boleh mencetuskan luka di dinding esofagus yang disebut ulser esofagus. Pada mulanya, asid perut yang meningkat akan menyebabkan keradangan, tetapi lama-kelamaan, keradangan itu boleh menjadi lebih teruk dan akhirnya membentuk luka. Sekiranya anda mempunyai ini, wanita hamil mungkin mengalami gangguan makan kerana sakit dan sukar menelan makanan (disfagia).

  • Ketegangan Esofagus

Tidak hanya menyebabkan kecederaan, keradangan di kawasan esofagus akibat asid perut juga boleh memberi kesan yang lebih buruk, iaitu membentuk tisu parut. Pembentukan tisu parut akan menyebabkan esofagus menjadi sempit, menyebabkan kesukaran menelan makanan. Ini boleh memberi kesan kepada kesihatan ibu dan janin dan meningkatkan risiko kekurangan zat makanan.

Baca juga: Asid Perut Semasa Kehamilan, Inilah Cara Mengatasinya

  • Esofagus Barrett

Komplikasi yang lebih teruk juga boleh berlaku, iaitu esofagus Barrett. Dalam keadaan ini, tisu di dinding esofagus bawah berubah sehingga menjadi serupa dengan tisu di dinding usus. Berita buruk, keadaan ini muncul tanpa gejala, tetapi jika dibiarkan boleh meningkatkan risiko barah esofagus.

Kerana komplikasi yang boleh membahayakan, lebih baik bagi wanita hamil untuk mencegah penyakit asid perut. Terdapat beberapa cara yang boleh anda coba untuk mencegahnya, mulai dari membiasakan diri dengan makan porsi kecil tetapi kerap, mengunyah makanan dengan betul atau hingga halus, tidak berbaring sebaik sahaja makan, dan mengelakkan makan makanan yang mencetuskan GERD, seperti makanan pedas atau masam , makanan berlemak, dan minuman bersoda dan berkafein.

Semasa mengandung, ibu juga disarankan untuk meningkatkan pengambilan makanan yang kaya dengan kandungan serat. Tujuannya adalah untuk melancarkan pencernaan dan mengelakkan sembelit terhadap penyakit asid perut. Sebenarnya, perubahan gaya hidup yang lebih sihat boleh menjadi cara untuk mencegah penyakit refluks asid pada wanita hamil.

Baca juga: 8 Penyakit Wanita Hamil Perlu Diperhatikan

Sekiranya anda mengalami penyakit ini dan gejala anda semakin teruk, anda harus segera pergi ke hospital terdekat. Sekiranya ragu-ragu, anda boleh cuba bercakap dengan doktor di aplikasinya . Sampaikan aduan anda melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual kemudian dapatkan nasihat terbaik dari pakar. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Pedih ulu hati, Refluks asid, dan GERD Semasa Kehamilan.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Gastroesophageal Reflux (GERD).
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Memahami Asas GERD.