Kesihatan

Punca Anjing Mengalami Gangguan Pencernaan

, Jakarta - Bagi anda yang mempunyai haiwan peliharaan, sudah tentu anda akan merasa risau apabila mereka mengalami masalah kesihatan. Salah satu masalah yang sering dialami oleh anjing peliharaan adalah gangguan pencernaan. Apabila gangguan pencernaan atau sakit perut pada anjing, gejala tidak selesa dan tidak menyenangkan akan muncul.

Harap maklum bahawa semua baka anjing terdedah kepada masalah perut dan pencernaan. Untuk itu, anda perlu mengetahui simptom yang perlu diperhatikan yang menunjukkan masalah perut yang lebih luas. Setelah mengetahui simptomnya, barulah anda dapat mengetahui penyebabnya.

Baca juga: Ibu bapa Mesti Mengetahui Gejala Selsema Burung yang Mempengaruhi Anak

Punca Gangguan Pencernaan pada Anjing

Anjing mempunyai diet yang agak tidak berubah, jadi anda mungkin dengan mudah mengabaikan anjing yang mudah diserang gangguan pencernaan. Sebilangan besar pemilik anjing secara keliru menganggap bahawa anjing mempunyai sistem pencernaan yang lebih sukar dan kuat.

Sebenarnya, pencernaan adalah kes biasa yang dialami oleh anjing. Penyebabnya berbeza-beza, mulai dari makan jenis makanan yang salah, makan terlalu banyak, atau makan terlalu banyak jenis makanan. Ini boleh menyebabkan masalah pencernaan yang muncul sebagai gejala yang berkaitan dengan loya, pedih ulu hati, dan refluks asid.

  • Pengumpulan asid perut yang berlebihan. Apabila badan berfungsi dengan baik, bahan ini digunakan oleh perut anjing untuk mengelakkan makanan menjadi nutrien dan sisa dan membantu proses pencernaan. Walau bagaimanapun, gangguan pencernaan berlaku ketika perut anjing mula menghasilkan terlalu banyak asid perut.
  • Keradangan Perut. Ini mengakibatkan pengecutan otot, yang boleh menyebabkan muntah.
  • Keradangan usus. Keadaan ini menyebabkan pengecutan otot di usus yang mempercepat kandungan perut melalui saluran, sehingga terlalu sedikit masa untuk cecair diserap kembali ke dalam usus dengan betul. Inilah yang menyebabkan cirit-birit anjing.

Baca juga: Bahaya, Ini 4 Penyakit Yang Boleh Menular Oleh Unggas

Gejala Gangguan Pencernaan pada Anjing

Gangguan pencernaan adalah masalah biasa yang dialami setiap anjing. Penyebab gangguan pencernaan yang paling biasa pada anjing adalah ketika anjing memakan sesuatu yang harus ditinggalkan sendirian. Akibatnya, saluran pencernaan anjing menjadi radang.

Dari gangguan pencernaan, ada gejala yang dapat dilihat, termasuk:

  • Penurunan Berat Badan: Apabila anjing anda mengalami gangguan pencernaan yang tidak hilang, ia boleh memberi kesan pada berat badannya. Pada mulanya, anjing itu mungkin menghadapi masalah dengan diet. Sekiranya masalah berlanjutan, dia mungkin akan menghentikan mana-mana atau tidak mempunyai selera sama sekali. Dari masa ke masa, ini akan menyebabkan penurunan berat badan.
  • Menyentuh dan Memukul Bibir. Sentuhan bibir yang berulang adalah tanda bahawa anjing itu mungkin akan muntah tidak lama lagi.
  • Muntah / Cirit-birit. Ini adalah gejala yang paling jelas dan tidak menyenangkan yang dialami oleh anjing. Anjing yang merasa tertekan berusaha keras untuk melepaskan diri dari bahan yang menjengkelkan dengan menghidupkannya semula.
  • Nafas berbau. Muntah, tercekik, dan asid perut yang berlebihan menjadikan nafas anjing anda berbau tidak sedap. Baunya akan sangat pedas dan masam.

Baca juga: Lihat Risiko Penularan Virus Corona Dalam Talian di sini

  • Perubahan tingkah laku. Sekiranya anjing anda biasanya kelihatan bertenaga tetapi mula kelihatan berbeza, terutamanya jika kelakuannya kelihatan lesu, maka kemungkinan besar dia akan mengalami ketidakselesaan dan tahap tenaganya lemah. Ini mungkin disebabkan oleh gangguan pencernaan.
  • Makan Rumput. Fenomena ini biasa berlaku ketika anjing mengalami sakit perut. Mereka akan memakan rumput sebagai bentuk emetik atau osmotik semula jadi. Rumput membantu anjing untuk mengembalikan masalah atau membuangnya ke dalam tinja.

Sekiranya anjing peliharaan anda mengalami gangguan pencernaan dan mengalami sebarang gejala, anda harus segera bercakap dengan doktor haiwan melalui aplikasi untuk mendapatkan rawatan yang betul. Ayuh, cepat muat turun permohonan sekarang, ya!

Rujukan:
Doktor haiwan. Diakses pada tahun 2020. Tanda dan Gejala Pencernaan Anjing
Kejujuran Haiwan Peliharaan. Diakses pada tahun 2020. CARA MENCUBA INDIGESTION DOG
PetMD. Diakses pada tahun 2020. Refluks Asid pada Anjing