Kesihatan

Elakkan Paracetamol sebagai Ubat Tidur, Ini Kesannya Terhadap Kesihatan

, Jakarta - Kesukaran tidur kini menjadi masalah bagi banyak orang. Terdapat banyak perkara yang menyukarkan kita untuk cepat tertidur, seperti tekanan, kegelisahan, dan banyak lagi. Sekiranya teruk, mungkin seseorang akan mencuba mengambil ubat tertentu untuk membantunya tidur. Salah satu ubat tersebut adalah parasetamol.

Oleh itu, adakah parasetamol berkesan dalam membantu seseorang untuk cepat tidur? Adakah ubat ini diklasifikasikan sebagai selamat untuk digunakan sebagai pil tidur? Lihat ulasan berikut!

Baca juga: Mengatasi Insomnia dengan Pil Tidur, Adakah Selamat?

Bolehkah Paracetamol Membantu Tidur Cepat?

Secara umum, parasetamol atau acetaminophen adalah ubat yang tujuan utamanya adalah untuk mengurangkan demam dan menghilangkan rasa sakit, seperti sakit haid dan sakit gigi. Ubat ini berfungsi dengan mengurangkan pengeluaran bahan yang menyebabkan keradangan, iaitu prostaglandin. Dengan penurunan kadar prostaglandin dalam badan, tanda-tanda keradangan seperti demam dan sakit akan berkurang.

Apabila seseorang demam atau merasa sakit, parasetamol segera berusaha untuk mengatasinya. Namun, sebilangan orang mungkin salah melihat kesannya, salah satunya adalah tidur. Walaupun tidur hanyalah cara tubuh untuk mendapatkan lebih banyak rehat dan bukan kesan langsung dari parasetamol itu sendiri.

Tidak ada kesan parasetamol untuk membantu gangguan tidur. Selain itu, ada beberapa keadaan yang sebenarnya berbahaya jika dia mengambil parasetamol. Keadaan ini merangkumi mereka yang mempunyai penyakit hati atau ginjal, peminum alkohol berat, berat badan yang sangat rendah, dan mereka yang mempunyai alergi parasetamol.

Kesan sampingan parasetamol yang boleh anda alami termasuk:

  • Reaksi alergi seperti ruam kulit atau bengkak.

  • Tekanan darah rendah dan degupan jantung yang cepat.

  • Gangguan darah, seperti trombositopenia dan leukopenia.

Menurut kajian dari Persatuan Farmaseutikal Poland , kesan paling teruk yang boleh berlaku semasa mengambil paracetamol tanpa preskripsi dan dalam dos yang tinggi dalam jangka masa panjang adalah kemunculan gangguan jantung dan hati, dan risiko kegagalan buah pinggang.

Baca juga: Mengalami Gangguan Tidur Semasa Kehamilan, Inilah Cara Mengatasinya

Lakukan Cara Sihat Ini untuk Membantu Tidur Pantas

Penting untuk diingat, penggunaan ubat untuk tidur bukanlah satu-satunya cara untuk mengatasi insomnia yang dialami. Dilaporkan dari Yayasan Tidur Nasional, Terdapat beberapa tabiat tidur yang baik sehingga anda tidak menghadapi masalah untuk tidur, seperti:

  • Jangan minum kafein, terutama sebelum tidur.

  • Tetapkan jadual waktu tidur pada waktu tidur dan waktu bangun yang sama. Tujuannya adalah untuk membentuk corak tidur biasa.

  • Elakkan alkohol dan nikotin sekurang-kurangnya tiga jam sebelum tidur.

  • Pastikan anda hanya menggunakan bilik tidur untuk berehat supaya anda tidak mudah terganggu.

  • Perhatikan kebersihan tempat tidur dan anda harus mandi sebelum tidur supaya badan lebih selesa.

  • Hadkan pengambilan makanan sekurang-kurangnya 2 hingga 3 jam sebelum tidur.

  • Jadikan ruangan sepi mungkin untuk menghindari kebisingan, cahaya, dan suhu yang terlalu panas atau terlalu sejuk.

Sekiranya anda masih mahu mengambil suplemen tidur, anda harus membincangkannya dengan doktor terlebih dahulu, kerana beberapa pil tidur boleh menyebabkan ketergantungan. Apabila anda mula bergantung pada pil tidur, dan kemudian memutuskan untuk tidak menggunakannya lagi, maka ada kesan sampingan yang timbul. Kesan ini, misalnya, membuat anda cemas dan kemudian mengalami kesukaran untuk tidur kembali.

Baca juga: ASMR Boleh Menjadi Penyelesaian untuk Tidur Lebih Pantas

Sekiranya suatu hari anda merasakan kebergantungan ini semakin teruk, maka ada baiknya anda segera membincangkannya dengan doktor anda di . Minta nasihat doktor anda tentang cara berhenti minum pil tidur dengan selamat. Di samping itu, anda juga boleh meminta petua berkesan untuk dapat tidur lena. Apa tunggu lagi, mari cepat muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. Risiko Mengambil Pil Tidur
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 9 Bantuan Tidur Semula Jadi yang Disokong oleh Sains