Kesihatan

Cendawan Enoki Menyebabkan Wabak Listeria, Inilah Fakta

Jakarta - Peminat makanan bergaya suki tentunya tidak asing dengan cendawan enoki. Ya, cendawan bersaiz putih dan kecil ini sering digunakan sebagai pelengkap hidangan rebusan. Namun, Kementerian Pertanian, melalui Pusat Kepelbagaian Penggunaan dan Keselamatan Makanan, baru-baru ini memusnahkan produk cendawan enoki di pasaran.

Sebabnya adalah kerana cendawan enoki dipercayai penyebab wabak listeria atau listeriosis. Pada bulan Mac 2020, cendawan enoki mengandungi bakteria Listeria monocytogenes telah menyebabkan 4 orang mati dan 30 orang dirawat secara intensif di hospital.

Baca juga: Berhati-hati dengan Bahaya Listeriosis, Inilah Yang Perlu Anda Ketahui

Fakta mengenai Cendawan Enoki Menyebabkan Wabak Listeria

Listeria atau listeriosis adalah penyakit bawaan makanan atau disebarkan melalui makanan yang telah dicemari bakteria Listeria monocytogenes . Penyakit ini boleh menyebabkan gejala seperti selesema, seperti demam, sakit kepala, sakit belakang, menggigil, mual, muntah, dan cirit-birit. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, penyakit ini boleh menyebabkan komplikasi seperti bakteremia dan meningitis.

Berikut adalah beberapa fakta mengenai cendawan enoki yang menjadi penyebab wabak listeria:

1. Cendawan berasal dari Korea

Wabak listeria dipercayai berasal dari cendawan enoki yang dihasilkan oleh Sun Hong Foods of Korea. Setelah wabak itu berlaku dan membunuh 4 orang, Sun Hong Foods segera menarik semua cendawan enoki di pasar. Pentadbiran Makanan dan Dadah AS juga meminta orang yang mempunyai cendawan enoki dengan jenama Sun Hong Foods untuk tidak mengkonsumsinya walaupun segar.

2. Asli dari Asia

Tidak hairanlah cendawan enoki sering digunakan dalam hidangan oriental, seperti masakan Jepun dan Korea. Kerana, cendawan mempunyai nama Latin Velutipes Flammulina Ini sememangnya berasal dari Asia, tepatnya, Jepun dan Korea. Di China, cendawan enoki disebut dengan nama jingu , dan di Vietnam disebut sebagai van trem atau kim cham .

Baca juga: 4 Sebab Cendawan Adalah Menu Sihat untuk Iftar

3. Buatan Perubatan Tradisional di China

Cendawan Enoki sebenarnya mempunyai banyak faedah kesihatan. Di China, cendawan ini malah dijadikan ubat tradisional. Kandungan protein yang tinggi dalam cendawan enoki juga menjadikannya dipercayai dapat meningkatkan imuniti. Ini juga terbukti dalam kajian dari Sempadan dalam Farmakologi .

Kajian menyatakan bahawa kandungan protein dalam cendawan enoki setanding dengan sayur-sayuran berdaun hijau. Protein berguna sebagai komponen dalam meningkatkan sistem imun makhluk hidup. Cendawan Enoki juga mengandung quercetin, catechin, asam gallic, dan asam kafeik, yang bertindak sebagai antioksidan pembasmi radikal bebas.

Untuk Mengelakkan Wabak Listeria

Sebenarnya, bukan hanya cendawan enoki yang boleh menyebabkan wabak listeria. Bakteria penyebab penyakit ini dapat disembunyikan dalam banyak jenis makanan, seperti tembikai, daging, keju, dan tauge. Untuk mengelakkan wabak listeria, selain menghindari pengambilan cendawan enoki, terutama yang diimport dari Korea, berikut adalah beberapa upaya yang dapat dilakukan, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit :

  • Elakkan memakan susu yang tidak dipasteurisasi.
  • Masak cendawan, tauge, dan sayur-sayuran sebelum makan untuk menghilangkan bakteria.
  • Segera simpan tembikai cincang di dalam peti sejuk dan habiskan tidak lebih dari 7 hari.
  • Elakkan memakan daging setelah dimasak atau mentah. Pastikan memasaknya dengan baik sebelum memakannya.
  • Elakkan pengambilan ikan salai yang tidak dijamin kebersihannya.

Baca juga: Ketahui 8 Jenis Makanan Yang Mudah Terhadap Keracunan Makanan

Sekiranya anda mengalami gejala seperti listeria, segera muat turun permohonan untuk berbincang dengan doktor melalui berbual , atau buat janji temu dengan doktor di hospital, untuk mengesahkan diagnosis. Mengendalikan secepat mungkin sangat penting untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini.

Rujukan:
Pentadbiran Makanan dan Dadah AS. Diakses pada tahun 2020. Sun Hong Foods, Inc. Teringat Jamur Enoki Kerana Risiko Kesihatan Yang Mungkin.
Sempadan dalam Farmakologi. Diakses pada tahun 2020. Cendawan Jarum Emas: Ubat Kuliner dengan Kegiatan Biologi Berasaskan Bukti dan Sifat Mempromosikan Kesihatan.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diperoleh pada tahun 2020. Wabak Jangkitan Listeria Berkaitan dengan Cendawan Enoki.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Listeria (Listeriosis) - Pencegahan.
Kementerian Kesihatan Indonesia. Diakses pada tahun 2020. Mengetahui Bakteria Listeria Monocytogenes.