Kesihatan

Jangan cuai, ini adalah 6 fakta penting mengenai herpes genital

, Jakarta - Herpes genital adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh virus herpes simplex (HSV). Keadaan ini umumnya dicirikan oleh lebam berair pada alat kelamin, dubur, atau mulut. Herpes genital dapat disebarkan melalui sentuhan, walaupun lebih sering disebarkan melalui hubungan seksual.

Herpes genital dapat dialami oleh wanita dan lelaki yang aktif melakukan hubungan seks. Walau bagaimanapun, wanita lebih berisiko mengalami virus ini daripada lelaki. Perlu diketahui bahawa seorang ibu yang mempunyai herpes genital juga dapat menyebarkannya kepada bayinya semasa kelahiran normal.

Baca juga: Menyebabkan Wanita Lebih Mudah Mengalami Herpes Genital

Fakta Penting Mengenai Herpes Genital

Agar anda lebih mengetahui tentang penyakit ini, berikut adalah fakta mengenai herpes genital yang perlu anda ketahui lebih lanjut:

1. Termasuk Penyakit Kronik

Gangguan herpes genital, walaupun jarang menyebabkan kematian, adalah penyakit kronik. Keadaan ini boleh bertahan selama bertahun-tahun atau bahkan seumur hidup. Penyakit ini menular melalui hubungan seksual dan dapat dialami oleh lelaki dan wanita. Walaupun ubat dapat membantu, setelah anda mempunyai virus, virus akan tetap ada di dalam tubuh anda sehingga penyakit ini tidak dapat diubati secara kekal.

2. Boleh Berjangkit Melalui Persetubuhan Lisan

Penyakit kelamin tidak selalu menular melalui hubungan seksual. Herpes genital boleh merebak semasa hubungan oral jika anda atau pasangan anda menghidap virus herpes simplex jenis 1 (HSV-1).

Baca juga: Rawatan Rumah Ini untuk Mengatasi Herpes Genital

3. Rawatan Hanya Mengurangkan Kekambuhan

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, virus herpes genital tidak dapat diubati secara kekal. Ia akan kekal di dalam badan jika terkena virus. Dadah hanya mengurangkan berulang penyakit ini. Herpes genital berkala, penampilannya bergantung pada sistem imun pesakit. Bagi penghidap dewasa, herpes genital tidak berbahaya atau menyebabkan kematian. Tetapi bagi wanita hamil, yang baru saja mengalami virus HSV, akan sangat berbahaya bagi bayi mereka.

4. Mendapatkan Herpes Tidak Bererti Menipu

Anda boleh dijangkiti herpes genital pada usia 20 tahun dan virus akan muncul lagi ketika berusia 40 tahun. Virus boleh kekal di dalam sistem badan walaupun tidak aktif. Dalam beberapa kes, kehidupan yang tertekan dan penyakit lain boleh menyebabkan virus ini muncul.

5. Herpes Tidak Mempengaruhi Kesuburan

Anda perlu tahu bahawa herpes genital tidak boleh mempengaruhi kesuburan. Herpes tidak menjejaskan kesuburan anda dan terdapat banyak cara untuk memastikan virus tidak sampai ke bayi anda.

6. Terdapat Faktor Risiko

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena herpes genital, iaitu:

  • Jantina. Berdasarkan kes yang telah berlaku, nampaknya wanita lebih mudah terkena jangkitan herpes daripada lelaki.
  • Mempunyai lebih daripada satu pasangan seksual. Risiko anda meningkat seiring bertambahnya pasangan anda. Penting untuk melakukan hubungan seks yang selamat dan melakukan pemeriksaan berkala.
  • Sistem imun yang lemah. Ini menjadikan anda lebih mudah terkena jangkitan virus.

Baca juga: Harus Tahu, Inilah 4 Komplikasi Kerana Herpes Genital

Itu sahaja yang perlu anda ketahui mengenai herpes genital. Selain menghindari risiko, anda juga perlu menerapkan gaya hidup sihat untuk meningkatkan daya tahan. Mengambil vitamin juga penting untuk mengekalkan sistem imun. Sekiranya stok habis, isi semula dengan segera dengan membelinya di kedai kesihatan . Tidak perlu beratur di farmasi, cukup klik dan pesanan akan dihantar ke tempat anda dengan segera.

Rujukan:
DIRI. Diperoleh pada 2019. Fakta Herpes Yang Perlu Diketahui oleh Semua Orang.
Yayasan Herpes New Zealand. Diakses pada tahun 2021. Fakta mengenai herpes genital: HSV-2 & luka sejuk: HSV-1.
Dikemas kini pada 15 Jun 2021.