Kesihatan

Punca Vertigo Boleh Muncul Semasa Menstruasi

, Jakarta - Mengalami gejala pening sebelum haid tidak jarang berlaku dan wanita perlu menyedarinya. Terdapat banyak kemungkinan penyebab keadaan ini, yang kebanyakannya berkaitan dengan perubahan hormon. Semasa haid, seorang wanita mungkin mengalami vertigo. Keadaan ini sendiri bukan penyakit tetapi hanya gejala penyakit.

Vertigo adalah bentuk sakit kepala atau perasaan halusinasi seolah-olah persekitaran di sekitarnya bergerak atau berputar. Pening akan muncul semasa haid jika seorang wanita mengalami gejala vertigo. Keadaan ini berlaku apabila sistem vestibular telinga dalam tidak berfungsi dengan baik.

Baca juga: Pening semasa haid, perhatikan gejala anemia

Vertigo juga dikaitkan dengan penyakit Meniere

Menurut Penjagaan Kesihatan Universiti Iowa, sebilangan wanita dengan penyakit Meniere mempunyai simptom yang lebih teruk semasa haid mereka. Penyakit Meniere adalah keadaan di mana jumlah cecair di telinga dalam menjadi tidak normal. Ini bukan gejala yang tidak biasa kerana penyakit Meniere diperburuk oleh pengekalan garam, dan tempoh haid berkait rapat dengan pengekalan garam.

Kajian yang diterbitkan Jurnal Otorhinolaryngology Brazil juga membincangkan mengenai pening pramenstruasi. Melalui kajian-kajian ini dikatakan bahawa perubahan vestibular periferal dapat terjadi akibat pengekalan cairan dalam fasa luteal dari kitaran ovari akibat peningkatan pelepasan estrogen, progesteron dan aldosteron.

Penemuan lain mungkin vertigo atau pening beberapa hari sebelum haid boleh berlaku kerana peningkatan kadar estrogen, progesteron, dan aldosteron di telinga dalam. Kesan peningkatan tahap hormon ini adalah hidrops labirin dengan gejala yang serupa dengan yang terdapat pada penyakit Meniere.

Baca juga: Cara menghilangkan sakit haid tanpa ubat

Langkah Rawatan Vertigo dan Pening Semasa Menstruasi

Sekiranya pening atau vertigo sebelum haid disebabkan oleh perubahan hormon, maka anda dapat melegakan gejala anda melalui perubahan gaya hidup, seperti:

 • Minum banyak air;

 • Dapatkan tidur yang mencukupi;

 • Senaman berkala;

 • Makan makanan yang seimbang.

Di samping itu, untuk membantu melegakan gejala vertigo, anda boleh melakukan perkara berikut:

 • Berbaring sebentar di bilik yang tenang dan gelap untuk menghilangkan rasa pening yang berpusing.

 • Elakkan pergerakan secara tiba-tiba.

 • Duduk semasa pembakaran vertigo.

 • Elakkan menggunakan komputer, menonton televisyen, atau menyalakan lampu yang terlalu terang.

 • Sekiranya vertigo berulang ketika berbaring, cuba duduk dan jangan menggerakkan badan anda.

Punca pening lain yang boleh berlaku sebelum haid termasuk:

 • Anemia Kekurangan Besi. Ia boleh didiagnosis dengan ujian darah. Selepas diagnosis, doktor anda mungkin menetapkan suplemen zat besi dan memberikan cadangan diet untuk meningkatkan pengambilan zat besi anda.

 • Tekanan darah rendah. Sekiranya ini berlaku sebelum tempoh anda, ada beberapa pengubahsuaian yang boleh anda lakukan untuk membantu. Tetap terhidrasi, berdiri perlahan-lahan, dan perhatikan gejala-gejala lain yang berkembang.

 • Gula Darah Rendah . Gula darah rendah sebelum haid anda mungkin merupakan simptom sementara perubahan hormon. Makan makanan yang teratur dan seimbang dan makan makanan ringan dapat membantu mengatur kadar gula darah anda.

 • Migrain . Membuat perubahan gaya hidup untuk mengelakkan pencetus migrain adalah langkah paling penting dalam rawatan. Sekiranya ini tidak mencukupi, pertimbangkan untuk menghubungi doktor anda untuk mendapatkan ubat yang boleh membantu.

Baca juga: Sakit kepala semasa haid berlaku kerana hormon?

Sekiranya anda mengalami gejala vertigo yang semakin teruk semasa haid anda, anda harus segera pergi ke hospital. Untuk lebih praktikal, anda boleh membuat temu janji dengan doktor melalui aplikasi . Dengan cara ini, semasa tiba di hospital, anda boleh segera berjumpa doktor.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Vertigo?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Pening Sebelum Tempoh Anda.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Meniere.
Penjagaan Kesihatan Universiti Iowa. Diakses pada tahun 2020. Soalan Lazim: Vertigo.