Kesihatan

Bolehkah Vasektomi Mempengaruhi Prestasi Seks Lelaki?

, Jakarta - Vasektomi adalah kaedah kontraseptif untuk lelaki yang cukup berkesan dalam mencegah kehamilan. Dengan melakukan vasektomi, anda tidak perlu lagi bersusah payah menggunakan alat kontrasepsi semasa anda ingin melakukan hubungan seks. Namun, masih banyak lelaki yang ragu-ragu menjalani prosedur perubatan ini kerana mitos bahawa vasektomi dapat mengurangkan kejantanan lelaki. Adakah betul? Ketahui mengenai kesan vasektomi terhadap prestasi seksual lelaki di sini.

Vasektomi adalah kaedah kontrasepsi yang dilakukan dengan memotong saluran sperma ( vas deferens ) yang berfungsi mengedarkan sperma dari testis kepada Mr.P. Kaedah ini, yang serupa dengan pensterilan, dapat mencegah sperma keluar dengan air mani ketika seorang lelaki mengalami ejakulasi.

Namun, kaedah ini menimbulkan kebimbangan kerana vasektomi dikatakan mempengaruhi rangsangan seksual lelaki. Sebenarnya, ini tidak benar. Setelah vasektomi, seorang lelaki masih boleh mengalami ereksi, bahkan ejakulasi, kerana kaedah ini tidak mempengaruhi pengeluaran hormon testosteron lelaki. Sesungguhnya, beberapa lelaki mengadu sakit pada testis selepas vasektomi. Walau bagaimanapun, ini biasanya hanya sementara.

Penyelidikan bahkan menunjukkan bahawa tidak ada perbezaan dalam kepuasan seksual antara lelaki yang telah menjalani vasektomi dan mereka yang tidak. Begitu juga dengan pasangannya. Kajian menunjukkan bahawa pasangan lelaki yang menjalani vasektomi tidak mempunyai aduan mengenai kepuasan seksual.

Ini juga disokong oleh kajian yang diterbitkan oleh Kesihatan lelaki . Kajian itu menunjukkan bahawa empat dari sepuluh lelaki yang mengambil tinjauan mengatakan bahawa kehidupan seks mereka bertambah baik setelah vasektomi. Sementara itu, 12.4 peratus daripada mereka mengatakan bahawa mereka melakukan hubungan seks lebih kerap selepas vasektomi.

Baca juga: Latihan yang rajin dapat meningkatkan gairah seksual

Mengenai gairah seksual lelaki selepas vasektomi, kajian Stanford juga menunjukkan bahawa lelaki yang menjalani vasektomi melakukan hubungan seks lebih kerap, iaitu 5,9 kali sebulan berbanding lelaki yang tidak menjalani prosedur, iaitu 4,9 kali sebulan. Ini kerana lelaki yang tidak menjalani vasektomi cenderung berfikir dua kali untuk melakukan hubungan seks untuk mengelakkan kehamilan yang tidak dirancang.

Lelaki sebenarnya boleh melakukan hubungan seks secara langsung, beberapa hari setelah menjalani prosedur vasektomi di hospital. Namun, anda harus menggunakan alat kontrasepsi untuk sementara waktu untuk mengantisipasi baki sperma, sehingga kehamilan dapat dicegah.

Sebagai kaedah kontrasepsi tetap, vasektomi mempunyai kelebihan sebagai prosedur selamat dan komplikasi minimum. Walau bagaimanapun, vasektomi tidak dapat melindungi lelaki dari jangkitan kelamin, jadi masih disarankan untuk menggunakan alat kontraseptif lain, seperti kondom untuk perlindungan.

Baca juga: 9 Kaedah Berkesan untuk Mencegah Kehamilan dengan Kondom

Pertimbangan Sebelum Vasektomi

Sebelum memutuskan untuk menjalani prosedur vasektomi, berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan:

  • Bertekad untuk tidak mempunyai anak atau menambah bilangan anak lagi. Sekiranya masih ada keraguan, anda harus menangguhkan melakukan vasektomi.

  • Bincangkan dengan pasangan anda terlebih dahulu mengenai vasektomi. Kami mengesyorkan agar vasektomi dilakukan dengan persetujuan anda dan pasangan anda.

  • Jangan membuat keputusan untuk vasektomi di bawah tekanan atau di bawah tekanan psikologi.

  • Biasanya doktor akan meminta seorang lelaki di bawah usia 30 tahun yang tidak pernah mempunyai anak, untuk mempertimbangkan semula prosedur vasektomi.

Baca juga: Sebelum Menggunakan, Ketahui Lebih Lanjut Pil Minus Kelahiran Plus

Itulah penjelasan mengenai kesan vasektomi terhadap prestasi seksual lelaki. Untuk melakukan pemeriksaan sekiranya anda ingin melakukan vasektomi, anda boleh segera membuat temu janji dengan doktor di hospital mengikut tempat tinggal anda melalui aplikasi . Mudah bukan? Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.