Kesihatan

Darah Menjadi Sampel Utama untuk Ujian Hematologi, Benarkah?

Jakarta - Darah sering digunakan sebagai pemeriksaan pendukung untuk mendiagnosis penyakit. Ujian darah ini juga sering disebut sebagai ujian hematologi. Pemeriksaan hematologi ini diperlukan untuk memeriksa keadaan kesihatan seseorang secara keseluruhan dan mengesan masalah kesihatan tertentu. Contohnya, jangkitan, leukemia, dan anemia.

Ujian hematologi lengkap ini sendiri adalah ujian darah lengkap yang merangkumi banyak komponen. Bermula dari sel darah putih, sel darah merah, hingga platelet. Ujian ini dilakukan dengan mengambil sampel darah yang dilakukan oleh jururawat atau pekerja makmal. Ini dilakukan dengan memasukkan jarum ke dalam urat lengan. Selanjutnya, sampel ini akan diperiksa untuk penyelidikan dan penilaian.

Baca juga: Sebab Berpuasa Sebelum Pemeriksaan Darah

Seperti namanya, ujian hematologi atau pemeriksaan darah ini memerlukan darah sebagai sampel utama dalam pemeriksaan ini. Anda yang akan menjalani peperiksaan ini tidak perlu merasa takut. Kerana ketika darah diambil menggunakan jarum, perasaan yang dihasilkan seperti disengat. Kadang kala, parut itu boleh menyebabkan lebam, tetapi ia akan kembali normal.

Lalu, apakah ujian yang merangkumi ujian hematologi yang lengkap?

1. Hemoglobin

Sekiranya tahap komponen yang satu ini tidak normal, itu adalah tanda bahawa tubuh mengalami anemia atau gangguan darah. Talasemia, misalnya. Hemoglobin sendiri berperanan dalam sel darah untuk membawa oksigen ke seluruh badan.

2. Sel Darah Merah

Pemeriksaan hematologi lengkap juga melibatkan pemeriksaan sel darah merah. Fungsi komponen ini adalah untuk membawa oksigen dan nutrien ke seluruh badan. Lalu, apa yang berlaku jika tahap sel darah merah tidak normal, seperti terlalu sedikit atau terlalu banyak? Sudah tentu, ini adalah tanda masalah kesihatan tertentu. Contohnya, pendarahan, kekurangan cairan atau dehidrasi, anemia, kepada penyakit lain.

Baca juga: Wanita hamil mesti menjalani ujian darah, mengapa?

3. Sel Darah Putih

Ada sel darah merah, ada juga sel darah putih. Sel darah putih mempunyai peranan penting dalam fungsi tubuh. Ia adalah sebahagian daripada sistem imun yang membantu tubuh melawan pelbagai penyakit berjangkit.

Sekiranya sel darah putih tidak normal, maka ada kemungkinan tubuh akan mengalami gejala jangkitan, gangguan sistem imun, atau bahkan barah darah. Oleh itu, yang pasti, doktor akan melakukan pemeriksaan lebih lanjut. Tujuannya jelas, untuk mengetahui jenis sel darah putih yang tidak normal.

4. Gula Darah

Seperti namanya, pemeriksaan darah yang satu ini bertujuan untuk menentukan tahap gula dalam darah. Gula darah sendiri berkait rapat dengan diabetes. Kerana, kadar gula darah tinggi menunjukkan kemungkinan penyakit tersebut. Semasa melakukan ujian ini, anda biasanya akan diminta untuk berpuasa untuk beberapa waktu.

5. Hematokrit

Sekiranya komponen ini terlalu tinggi di dalam badan, itu boleh menjadi tanda bahawa badan mengalami dehidrasi. Namun, jika tahap hematokrit rendah, ada kemungkinan tubuh mengalami kekurangan darah (anemia). Selain itu, tahap hematokrit yang tidak normal dapat menunjukkan gangguan pada darah atau sumsum tulang. Nah, hematokrit itu sendiri adalah jumlah nisbah peratusan sel darah merah terhadap jumlah darah.

6. Platelet

Platelet berperanan dalam menutup atau menyembuhkan luka dan menghentikan pendarahan dengan sifat pembekuan darahnya. Jika tahap platelet dalam badan normal, ia boleh menyebabkan gangguan pada proses pembekuan darah. Gangguan boleh berlaku dua jenis. Pertama, pembekuan terlalu banyak, menyebabkan pembekuan darah. Kedua, menyebabkan pendarahan kerana kekurangan pembekuan.

Baca juga: Platelet dalam darah tinggi boleh menjadi penyakit

Sebagai tambahan kepada enam komponen di atas, terdapat satu lagi siri ujian darah lengkap. Walau bagaimanapun, jenis pemeriksaan di atas benar-benar dapat menggambarkan keadaan kesihatan seseorang.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai ujian darah atau mempunyai aduan kesihatan? Kenapa anda boleh meminta doktor pakar secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!