Kesihatan

5 Sebab Bersenam Dapat Meningkatkan Kecantikan

, Jakarta - Bersenam telah terbukti memberikan manfaat kesihatan bagi tubuh secara keseluruhan. Bersenam secara teratur bermanfaat untuk kesihatan jantung, membantu menurunkan berat badan, dan dikatakan dapat meningkatkan kecantikan. Macam mana boleh jadi?

Melakukan aktiviti fizikal atau bersenam dikatakan dapat membantu mencantikkan kulit, jadi bermanfaat untuk penampilan dan dapat membuat seseorang lebih yakin. Bersenam dapat meningkatkan peredaran darah. Ini bukan hanya baik untuk kesihatan tubuh, tetapi juga dapat membantu menjaga kesihatan kulit.

Baca juga: Inilah Yang Dilakukan Wanita Berkulit Sihat Setiap Hari

Manfaat Bersenam untuk Kecantikan Kulit

Bersenam secara teratur sebenarnya dapat membantu mengekalkan kulit yang sihat dan meningkatkan kecantikan. Ini mungkin salah satu sebab untuk meningkatkan semangat bersenam. Jadi, apa alasan bersenam dapat meningkatkan kecantikan?

1. Peluh Menjadikan Kulit Bersih

Senaman menjadikan badan banyak berpeluh. Tahukah anda, peluh yang keluar ketika melakukan aktiviti fizikal sebenarnya dapat membantu menjadikan kulit lebih bersih dan sihat. Ini berlaku kerana peluh yang keluar dari pori-pori kulit akan membantu mengeluarkan kotoran. Pelepasan peluh akan disertai dengan kotoran yang telah terkunci di pori-pori kulit, sehingga kulit akan kembali bersih dan segar. Untuk hasil yang maksimum, segera mandi dan bersihkan kulit setelah bersenam agar kotoran tidak terkumpul lagi.

2. Peredaran Darah yang lancar

Bersenam akan membuat peredaran darah lebih lancar, dan ini juga memberi kesan positif pada kulit. Apabila peredaran darah lancar, tubuh akan membekalkan cukup oksigen dan nutrien ke kulit. Oksigen dan nutrien yang mencukupi akan menjadikan kulit sihat, kelihatan lebih cerah, dan lembap.

Baca juga: Berikut adalah 2 kesan mandi selepas bersenam

3. Otak Lebih Tenang

Bersenam dapat menjadikan otak dan badan lebih santai. Ternyata ia dapat memberikan manfaat untuk kesihatan tubuh, iaitu mengatasi jerawat. Kemunculan jerawat bukan hanya merupakan tanda pengumpulan kotoran, tetapi juga dapat menunjukkan bahawa tubuh mengalami tekanan. Keadaan ini menjadikan hormon dan minyak dalam badan tidak terkawal dan mencetuskan jerawat. Nah, senaman secara teratur sebenarnya dapat membantu mengurangkan tahap tekanan, sehingga juga akan memberi kesan pada pertumbuhan jerawat pada kulit. Selain itu, bersenam juga dapat memicu penghasilan endorfin yang dapat membuat tubuh merasa lebih tenang dan bahagia.

4. Rambut Lebih Sihat

Selain kulit, faedah bersenam juga akan dirasakan di rambut. Peredaran darah yang meningkat kerana bersenam juga dapat menjadikan rambut lebih kuat dan sihat. Selain kulit yang cerah dan bersih, sebenarnya rambut yang cantik juga dapat membantu meningkatkan kecantikan. Selain itu, senaman juga dapat membantu mengurangkan tahap tekanan, yang sebenarnya juga memberi kesan pada kesihatan rambut.

5. Peningkatan Pengeluaran Kolagen

Bersenam dapat menjadikan seseorang kelihatan lebih muda. Berpeluh secara berkala dikatakan dapat melambatkan penuaan kulit. Ini adalah kesan positif dari peningkatan pengeluaran kolagen pada kulit kerana bersenam. Supaya manfaat latihan dapat diperoleh secara maksimal, pastikan untuk memilih jenis latihan yang sesuai dengan keperluan anda dan jangan memaksakan diri. Daripada menjadi sihat, memaksa diri untuk melakukan aktiviti fizikal sebenarnya boleh mencetuskan masalah kesihatan.

Baca juga: Sebab Senaman Menjadikan Kulit Lebih Muda

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor? Cukup gunakan aplikasi. Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Senaman untuk Kulit yang Sihat.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses 2019. Manfaat Kecantikan Senaman.