Kesihatan

Berikut adalah 6 terapi untuk merawat autisme pada kanak-kanak

Jakarta - Gangguan autisme adalah keadaan yang mempengaruhi cara seseorang berkelakuan, bersosial, dan berinteraksi dengan orang lain. Sebilangan besar masalah kesihatan ini berlaku pada kanak-kanak, sehingga mempengaruhi pertumbuhan keseluruhan anak-anak.

Hingga kini, tidak ada ubat yang dapat mengatasi penyakit ini sepenuhnya. Walaupun begitu, sebilangan terapi dapat membantu penderita memiliki kemampuan yang lebih baik, serta mengurangkan gejala mereka. Memulakan terapi lebih awal - semasa atau sebelum prasekolah - akan meningkatkan peluang kejayaan dan penyembuhan.

American Academy of Pediatrics (AAP) mengesyorkan memulakan terapi sebaik sahaja ibu bapa menyedari gejala autisme pada anak mereka, dan bukannya menunggu diagnosis normal muncul. Sebabnya, memerlukan banyak masa dan ujian untuk mendapatkan diagnosis. Berikut adalah terapi yang boleh dilakukan untuk melegakan gejala autisme pada kanak-kanak.

  • Terapi Aktiviti

Aktiviti-aktiviti ini membantu kanak-kanak autisme menjadi lebih baik dalam melakukan aktiviti dan tugas harian, seperti belajar mengikat baju atau memegang peralatan dengan betul. Aktiviti boleh melibatkan apa sahaja yang berkaitan dengan sekolah atau permainan. Tumpuan bergantung pada keperluan dan matlamat setiap anak.

Baca juga: Ibu Harus Tahu, Ini Punca Autisme pada Kanak-kanak

  • Terapi ucapan

Terapi ini membantu kanak-kanak dengan lebih lancar dalam bercakap dan berkomunikasi dan berinteraksi dengan orang lain. Ini melibatkan kemahiran bukan lisan, seperti membuat kontak mata, bergiliran dalam percakapan, dan menggunakan dan memahami gerak isyarat. Ia juga dapat mengajar anak-anak untuk mengekspresikan diri menggunakan simbol gambar atau bahasa isyarat. Ahli terapi perlu bekerjasama rapat dengan ibu bapa dan guru untuk mempraktikkannya dalam kehidupan seharian agar hasilnya lebih berkesan.

  • Analisis Tingkah Laku Terapan

Terapi ini memberi tumpuan kepada latihan untuk ibu bapa dan penjaga untuk dapat memberi maklum balas kepada anak-anak dengan autisme dari semasa ke semasa. Tujuan rawatan didasarkan pada masing-masing, mungkin komunikasi, keterampilan sosial, atau sekolah. Kanak-kanak yang menerima terapi ini lebih awal dan intensif menunjukkan perubahan positif dalam pertumbuhan mereka kemudian.

Baca juga: Anak-anak lebih mudah terkena autisme sekiranya ibu menghidap diabetes

  • Kemahiran sosial

Terapi ini bertujuan untuk memperbaiki cara kanak-kanak berinteraksi secara sosial dan menjalin ikatan dengan orang lain. Ini dilakukan dengan belajar melalui main peranan atau latihan. Seperti hanya analisis tingkah laku yang diterapkan, terapi ini memerlukan peranan ibu bapa untuk membantu kanak-kanak autisme meningkatkan kemahiran sosial mereka.

  • Hipoterapi

Terapi autisme dilakukan dengan menunggang kuda yang ditemani oleh ahli terapi. Berkuda adalah bentuk terapi fizikal kerana pengendara perlu menyesuaikan diri dengan pergerakan haiwan. Latihan ini membantu kanak-kanak berumur 5 hingga 16 tahun meningkatkan kemahiran sosial dan pertuturan mereka, serta mengurangkan kerengsaan dan hiperaktif mereka.

Baca juga: 5 Sukan untuk Kanak-kanak Autistik

  • Sistem Komunikasi dengan Pertukaran Barang

Terapi ini mengajar kanak-kanak untuk bertukar gambar dengan objek atau aktiviti. Sistem ini direka untuk kanak-kanak dengan autisme yang tidak dapat bercakap, tidak faham atau sukar difahami. Walau bagaimanapun, ini mungkin tidak memberi banyak perbezaan kepada anak yang tidak mahu berkomunikasi atau tidak berminat dengan objek, aktiviti, atau makanan tertentu.

Itu adalah enam jenis terapi yang dapat dilakukan untuk merawat anak-anak dengan gangguan autisme. Pertumbuhan kanak-kanak memerlukan perhatian, terutamanya jika bayi mempunyai keperluan khas. Sekiranya anda tidak pasti, anda boleh bertanya secara langsung kepada pakar pediatrik melalui aplikasi . Jadi, muat turun permohonan tidak lama lagi ya!