Kesihatan

Ini adalah faktor yang boleh meningkatkan risiko embolisme

, Jakarta - Embolus adalah zarah yang bergerak di saluran darah kita, baik di urat atau arteri. Sebilangan besar emboli terdiri daripada sel darah beku. Gumpalan darah disebut trombus dan gumpalan darah yang bergerak disebut tromboemboli.

Apabila embolus melalui saluran darah badan, ia cenderung ke tempat yang tidak dapat menembus. Ini menyebabkan embolus menetap di sana dan menyekat bekalan darah di belakangnya. Sel yang seharusnya mendapat bekalan darah melalui jalur ini kekurangan oksigen (iskemia), sehingga mereka mati. Keadaan ini dipanggil embolisme.

Sebilangan besar emboli berlaku pada orang yang mempunyai faktor risiko pembentukan gumpalan darah, seperti merokok dan penyakit jantung. Faktor risiko lain untuk jenis emboli lain termasuk tekanan darah tinggi, aterosklerosis (penumpukan plak lemak di saluran darah), dan kolesterol tinggi.

Baca juga: Embolisme, penyakit jarang yang sukar dikesan

Penyebab utama embolisme paru adalah trombosis urat dalam (DVT). Ini adalah keadaan di mana saluran darah di kaki mengembangkan gumpalan. Ejen semula jadi dalam darah sering melarutkan gumpalan kecil tanpa menyebabkan kesan tersumbat. Beberapa gumpalan terlalu besar untuk larut dan cukup besar untuk menyekat saluran darah utama di paru-paru atau di otak.

Faktor yang melambatkan aliran darah di kaki boleh menyebabkan pembekuan. Orang boleh mengembangkan DVT atau embolisme paru-paru setelah duduk diam dalam perjalanan jauh atau melumpuhkan kaki dalam pelakon. Di samping itu, setelah berehat di tempat tidur yang panjang tanpa menggerakkan kaki.

Faktor lain dikaitkan dengan DVT atau embolisme paru, termasuk barah, pembedahan sebelumnya, patah kaki atau pinggul, dan keadaan genetik yang mempengaruhi sel darah yang meningkatkan peluang pembekuan darah.

Gejala dan Komplikasi

Gejala embolisme paru boleh ringan atau teruk. Beberapa orang mempunyai beberapa emboli kecil yang hanya dapat dikesan dengan teknik sinar-X khas. Walau bagaimanapun, penyumbatan yang serius boleh menyebabkan kesukaran bernafas atau mati. Gejalanya termasuk:

  1. Nafas pendek atau nafas pantas

  2. Kahak berdarah

  3. Batuk

  4. Pening, kemudian pengsan

  5. Sakit dada yang tajam atau sakit belakang

Mengenali Jenis-Jenis Embolisme

  1. Embolisme pulmonari

Biasanya terbentuk di kaki (kadang-kadang dikenali sebagai trombosis urat dalam atau DVT), terletak di salah satu arteri pulmonari. Banyak emboli dipecah oleh badan dan hilang sendiri. Walau bagaimanapun, embolisme paru-paru yang serius boleh menyebabkan kematian.

  1. Embolisme Otak

Sekiranya bekuan darah bergerak ke otak, ia menyebabkan strok iskemia atau TIA ( Serangan Iskemia Sementara ).

  1. Embolisme Retina

Gumpalan kecil yang tidak akan menyumbat arteri besar dapat menyumbat saluran darah kecil yang memberi makan retina di bahagian belakang mata. Biasanya hasilnya adalah kebutaan secara tiba-tiba dalam satu mata.

  1. Embolisme septik

Ini berlaku apabila zarah-zarah yang diciptakan oleh jangkitan di dalam badan mencapai aliran darah dan menyekat saluran darah.

  1. Embolisme Amniotik

Tidak semua emboli terbuat dari darah beku. Semasa mengandung, rahim dipenuhi dengan cairan ketuban yang melindungi janin. Cecair amniotik dapat embolisasi dan sampai ke paru-paru ibu menyebabkan embol amniotik paru.

Baca juga: Inilah risiko embolisme paru mengikut usia

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faktor-faktor yang meningkatkan risiko embolisme dan rawatan serta pencegahannya, anda boleh bertanya terus kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .