Kesihatan

Ini adalah jenis anemia yang merupakan penyakit keturunan

, Jakarta - Ingin tahu berapa orang dengan anemia di seluruh dunia? Sekiranya anda menjawab di bawah julat 100 juta orang, jumlahnya masih jauh dari itu. Menurut data WHO, sekurang-kurangnya 2,3 bilion orang menderita anemia. Itu banyak, bukan?

Pada dasarnya anemia disebabkan oleh kekurangan sel darah merah yang sihat yang mengandungi hemoglobin. Pencetus untuk keadaan ini banyak, mulai dari kekurangan nutrisi hingga vitamin B12 dan asid folik.

Namun, ada juga beberapa orang yang dilahirkan dengan gangguan genetik dan menderita anemia jenis tertentu. Satu kajian yang dilakukan oleh Scott dan White Hospital di Round Rock, Texas, Amerika Syarikat, mengatakan sebilangan orang mewarisi masalah genetik yang boleh menyebabkan masalah darah.

Persoalannya, jenis anemia apa yang termasuk dalam penyakit keturunan?

1. Anemia Sel Sickle

Orang dengan anemia sel sabit biasanya mempunyai gen yang boleh menyebabkan hemoglobin protein darah terbentuk secara tidak normal. Keadaan ini menjadikan sel darah merah yang dihasilkan berbentuk sabit (tidak normal), sehingga tidak dapat membawa oksigen dengan baik dan mudah pecah.

Jangan memandang rendah jenis anemia ini, kerana boleh menyebabkan strok, serangan jantung, pembengkakan di tangan dan kaki, hingga penurunan kemampuan tubuh untuk melawan infeksi. Dalam kebanyakan kes, anemia sel sabit sering terjadi pada orang Afrika-Amerika serta Hispanik, India, dan Mediterranean.

Baca juga: 5 Makanan Penggalak Darah

2. Talasemia

Talasemia berlaku kerana faktor genetik. Di dalam tubuh orang dengan talasemia, tidak dapat menghasilkan hemoglobin yang cukup dan berfungsi untuk membawa oksigen ke seluruh badan. Bagaimana dengan simptomnya?

Penghidapnya biasanya akan mengalami gejala, seperti keletihan, kelenjar getah bening yang membesar, pertumbuhan tulang yang tidak betul, dan penyakit kuning.

3. Anemia Berbahaya Kongenital

Anemia jenis ini jarang berlaku. Anemia merugikan kongenital ini berlaku ketika seseorang dilahirkan dengan ketidakupayaan untuk menghasilkan faktor intrinsik protein di dalam perut, yang membantu tubuh menyerap vitamin B12. Tanpa vitamin B12 ini, tubuh tidak dapat membuat sel darah merah yang sihat, yang mengakibatkan anemia.

Bukan hanya itu, kekurangan vitamin B12 juga boleh menyebabkan masalah lain. Contohnya, kerosakan saraf, kehilangan ingatan, dan hati yang membesar. Anemia jenis ini biasanya dirawat dengan suplemen vitamin B12 yang kemungkinan besar diambil seumur hidup.

Baca juga: 5 Jenis Pengambilan Makanan untuk Penghidap Anemia

4. Anemia Fanconi

Anemia jenis ini akan mengelakkan sumsum tulang menghasilkan bekalan sel darah baru yang mencukupi untuk tubuh. Selain mempunyai tanda-tanda klasik anemia, seperti keletihan dan pening, beberapa orang dengan anemia Fanconi juga berisiko lebih besar terkena jangkitan. Macam mana boleh jadi? Sebabnya ialah badan mereka tidak menghasilkan sel darah putih yang mencukupi untuk melawan kuman.

5. Spherositosis keturunan

Penyakit ini biasanya diturunkan dari ibu bapa kepada anak-anak mereka. Spherositosis keturunan dicirikan oleh sel darah merah yang tidak normal yang disebut spherosit yang nipis dan rapuh. Sel-sel ini tidak dapat berubah bentuk untuk melewati organ-organ tertentu, seperti yang dilakukan oleh sel-sel darah merah biasa. Akibatnya, sel-sel tersebut tinggal di limpa lebih lama di mana ia akhirnya musnah. Nah, pemusnahan sel darah merah inilah yang boleh menyebabkan anemia.

Kebanyakan orang dengan sferositosis keturunan hanya mengalami anemia ringan. Namun, tekanan pada tubuh akibat jangkitan boleh menyebabkan penyakit kuning. Dalam beberapa kes, ia bahkan boleh menyebabkan penghentian sementara pengeluaran sel darah sumsum tulang.

Baca juga: Vitamin B12 dan Anemia Kekurangan Folat

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai jenis anemia yang merupakan penyakit keturunan? Atau aduan kesihatan lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!