Kesihatan

5 Kesan Sampingan Diabetes Tidak dijangka

, Jakarta - Ketika anda mendengar "diabetes", pikiran anda pasti akan menyebabkan kadar gula darah tinggi kerana kebiasaan makan banyak karbohidrat. Penyakit ini juga disenaraikan sebagai salah satu penyakit berbahaya dan telah meragut banyak mangsa. Namun, tahukah anda bahawa banyak kesan sampingan diabetes pada badan cukup berbahaya?

Diabetes dapat disamakan dengan anai-anai, kerana ia menyebabkan kerosakan yang perlahan, tersembunyi, tetapi ketara pada tubuh. Ramai pesakit diabetes jenis 2 mati akibat serangan jantung. Bukan hanya itu, penyakit ini juga tidak mempunyai banyak gejala, sehingga banyak orang cenderung menganggapnya ringan.

Melancarkan Pencegahan, para pakar terus membuktikan bahawa diabetes akan mempengaruhi setiap sistem di dalam badan. Ia akan mendatangkan malapetaka jika tidak diuruskan dengan baik. Lihat kesan sampingan diabetes yang tidak dijangka yang perlu anda ketahui di bawah:

Baca juga: Diabetes Jenis 1 dan 2, Mana Yang Lebih Berbahaya?

Hipertensi dan Kolesterol

Apabila seseorang menghidap diabetes jenis 2, tubuh tidak dapat menggunakan insulin atau hormon untuk mengatur gula darah dengan betul. Akibatnya, kolesterol HDL atau kolesterol baik akan lebih rendah, dan kadar lemak darah berbahaya yang disebut trigliserida akan meningkat. Ketahanan insulin juga menyumbang kepada pengerasan dan penyempitan arteri, yang dapat meningkatkan tekanan darah.

Akibatnya, kira-kira 2 dari 3 orang yang menghidap diabetes juga mengalami hipertensi - faktor risiko strok, penyakit jantung, dan masalah dengan ingatan. Kegagalan mengawal tekanan darah tinggi dan kolesterol tinggi, baik dengan diet dan bersenam saja atau dengan menambahkan ubat, mempercepat kadar perkembangan semua komplikasi ini.

Masalah Kesihatan Otak

Orang yang menghidap diabetes juga akan mengalami beberapa kelainan dalam kawalan aliran darah ke otak. Keadaan ini juga berkorelasi dengan kehilangan fungsi mental yang lebih cepat dengan usia. Ini termasuk gangguan dari merancang, mengatur, mengingat sesuatu, mengutamakan, memperhatikan, dan memulakan tugas. Untuk melindungi kesihatan otak, pastikan anda tetap aktif dari segi fizikal dan mental. Cubalah senaman secara teratur dan rangsangkan minda anda dengan membaca, bersosial, bekerja, dan bermain permainan yang mencabar kecerdasan anda. Pertahankan juga sikap positif dan optimis, dan jangan biarkan diri anda tertekan.

Baca juga: Cara Mudah untuk Tetap Sihat Walaupun Diabetes Jenis 2

Penyakit gusi

Orang yang menghidap diabetes lebih cenderung menghidap penyakit periodontal, jangkitan pada gusi dan tulang yang menyebabkan masalah mengunyah, dan kehilangan gigi. Ini disebabkan oleh peningkatan gula darah yang mengubah kolagen di semua tisu.

Sebaliknya, penyakit gusi - khususnya radang gusi atau pengembangan abses dalam - meningkatkan gula darah dan menjadikan diabetes lebih sukar dikendalikan. Oleh itu, lakukan sikat gigi secara berkala, dan lakukan flos setiap hari. Pertimbangkan juga untuk menggunakan ubat kumur antiseptik ringan untuk menghilangkan sisa plak.

Gangguan Fungsi Seksual

Ramai lelaki yang menghidap diabetes mengalami tahap disfungsi ereksi. Keadaan ini juga boleh menjadi psikologi atau penurunan testosteron. Nah, testosteron rendah adalah keadaan biasa yang akan dialami oleh penghidap diabetes, terutamanya jika mereka gemuk. Namun, pada seseorang dengan diabetes yang lama, perubahan saluran darah dan bekalan saraf ke zakar boleh menjadi penyebabnya.

Wanita paruh baya dan tua yang menghidap diabetes juga cenderung menghadapi masalah seksual. Ini mungkin kerana kerosakan saraf dapat mengganggu pelinciran dan kemampuan mencapai orgasme.

Gangguan pendengaran

Kehilangan pendengaran akan berisiko dua kali ganda bagi penghidap diabetes berbanding mereka yang tidak menghidap diabetes. Diabetes boleh menyebabkan kehilangan pendengaran dengan merosakkan saluran darah dan saraf kecil di telinga dalam.

Baca juga: Peraturan Berpuasa bagi Penghidap Diabetes Mellitus

Itu kesan sampingan diabetes yang mungkin tidak anda jangkakan. Untuk mengelakkan kesan sampingan diabetes, pastikan anda selalu memeriksa kadar gula darah anda secara berkala dan mengamalkan gaya hidup sihat.

Anda juga boleh meminta doktor di mengenai gaya hidup sihat yang akan membantu mencegah diabetes. Doktor di akan sentiasa memberi anda nasihat kesihatan yang anda perlukan. Apa tunggu lagi, cepatlah muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kesan Diabetes pada Tubuh Anda.
Pencegahan. Diakses pada tahun 2020. Kesan Sampingan dan Komplikasi Diabetes yang Tidak dijangka.