Kesihatan

Ini adalah 6 gejala diabetes yang diingatkan oleh wanita

, Jakarta - Jika anda mempunyai ahli keluarga nuklear yang menderita diabetes, maka anda harus memperhatikan kesihatan dengan menjaga diet dan gaya hidup yang sihat. Diabetes adalah penyakit yang boleh berlaku apabila anda mempunyai sejarah keluarga dengan keadaan yang sama. Selain itu, diabetes juga lebih berbahaya jika dialami oleh wanita.

Baca juga: Ini adalah tanda-tanda bahawa anda mempunyai gula darah yang berlebihan

Lancarkan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit , wanita mempunyai risiko masalah jantung empat kali lebih besar yang disebabkan oleh diabetes. Tidak hanya itu, wanita juga lebih rentan terhadap komplikasi yang disebabkan oleh diabetes, seperti masalah ginjal, kemurungan, dan penurunan kualitas penglihatan. Jadi, wanita mengetahui simptom diabetes sehingga dapat diubati dengan segera.

Gejala Diabetes Sering Dialami oleh Wanita

Diabetes adalah penyakit kronik yang dicirikan oleh tahap glukosa yang tinggi dalam darah. Glukosa adalah sumber tenaga utama dalam sel manusia. Namun, glukosa yang berlebihan dalam darah boleh menyebabkan penumpukan kerana tidak dapat diserap oleh badan dengan betul sehingga berisiko merosakkan organ dalam badan.

Keadaan ini menyebabkan komplikasi kesihatan pada penghidap diabetes. Ketahui gejala diabetes, iaitu:

1. Jangkitan Saluran Kencing Yang Kerap

Dilaporkan dari Pencegahan Wanita yang sering mengalami jangkitan saluran kencing atau jangkitan lain dari vagina boleh menjadi tanda diabetes. Jangkitan saluran kencing juga akan disertai dengan gejala lain, seperti jangkitan yis. Dengan kadar gula dalam darah yang tinggi, kulat akan lebih mudah dibiakkan.

2. Sentiasa Berasa Haus

Sebenarnya, ia adalah perkara biasa apabila seseorang merasa dahaga. Terdapat pelbagai sebab mengapa seseorang merasa cepat haus, seperti tidak cukup minum, berkeringat banyak, atau makan makanan yang mempunyai rasa pedas atau masin. Melancarkan dari Garis Kesihatan Seseorang yang mengalami peningkatan dahaga boleh menjadi tanda bahawa anda menghidap diabetes. Umumnya, penghidap diabetes selalu merasakan kerongkongnya kering sehingga penghidap diabetes merasa mudah haus.

Baca juga: Gaya Hidup yang Perlu Hidup Orang yang Menghidap Diabetes Mellitus

3. Peningkatan Kekerapan Urin

Selain menyebabkan kerongkong kering, peningkatan kekerapan membuang air kecil juga merupakan tanda diabetes pada wanita. Lancarkan Klinik Mayo Keadaan ini tentunya berkaitan langsung dengan kerongkong kering dan peningkatan dahaga pada orang yang menghidap diabetes.

4. Penglihatan Berkurang

Dilaporkan dari Klinik Mayo Diabetes menyebabkan seseorang mengalami penurunan fungsi penglihatan. Ini kerana tahap glukosa yang cukup tinggi dalam darah dapat menarik cecair dari tisu, termasuk lensa mata. Sudah tentu ini mempengaruhi kemampuan penghidap diabetes untuk melihat.

5. Perubahan Kitaran Menstruasi

Dilaporkan dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, Diabetes yang dialami oleh wanita menyebabkan perubahan dalam kitaran haid. Perubahan hormon yang berlaku boleh menyebabkan tahap glukosa darah tidak menentu. Ini boleh mengakibatkan gejala yang lebih lama atau gejala yang lebih teruk.

6. Gangguan Seksual

Diabetes boleh menyebabkan wanita mengalami penurunan minat terhadap aktiviti seksual atau melakukan hubungan seks. Ini kerana tahap glukosa yang tinggi dalam darah boleh menyebabkan kawasan vagina menjadi lebih kering sehingga aktiviti seksual menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan.

Baca juga: Inilah sebab diabetes adalah penyakit sepanjang hayat

Itulah gejala diabetes yang boleh dialami oleh wanita. Tidak ada yang salah dengan pemeriksaan darah secara berkala untuk memastikan tahap glukosa dalam badan normal dan tetap stabil. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan jika anda mengalami beberapa gejala diabetes. Pengesanan awal diabetes pasti dapat mengelakkan wanita dari pelbagai komplikasi yang mungkin berlaku.

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Diabetes dan Wanita
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Gejala Diabetes
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Diabetes Haus
Pencegahan. Diakses pada tahun 2020. Inilah 8 Gejala Diabetes Yang Perlu Diperhatikan oleh Wanita