Kesihatan

Lakukan 7 perkara ini sebelum melakukan pemeriksaan kesihatan

Jakarta - Kesihatan sebenarnya boleh menjadi penjimatan yang baik untuk masa depan. Oleh itu, lebih baik mencegah penyakit yang boleh menyerang kesihatan anda daripada merawatnya. Terdapat banyak langkah pencegahan yang boleh anda ambil. Menjalani gaya hidup sihat dengan bersenam dengan rajin dan tidak mempunyai tabiat merokok boleh menjadi salah satu cara.

Baca juga: Harus Tahu, Anak-anak Juga Memerlukan Pemeriksaan Perubatan

Bukan hanya itu, melakukan pemeriksaan kesihatan setiap tahun juga dapat menjadi langkah pencegahan untuk menjaga keadaan kesihatan anda agar sentiasa optimum. Pemeriksaan kesihatan adalah pemeriksaan menyeluruh badan dan kesihatan anda. Dengan cara itu, anda akan lebih cepat mengesan penyakit yang boleh menyerang kesihatan anda.

Sudah tentu, semakin cepat penyakit itu dikesan, sudah tentu rawatan yang akan diberikan juga lebih cepat dan tepat. Dengan cara itu, penyakit yang dikesan tidak akan menyebabkan komplikasi.

Walaupun tidak wajib, sebenarnya pemeriksaan perubatan telah menjadi kebiasaan baru yang tentunya memberi banyak kesan positif kepada kesihatan. Melakukan pemeriksaan menyeluruh secara berkala sebenarnya dapat memberi anda umur yang lebih lama dan keadaan tubuh yang sihat.

Perkara Yang Perlu Dilakukan Sebelum Pemeriksaan Perubatan

Pemeriksaan perubatan sebenarnya mempunyai banyak jenis dan pelbagai. Perhatikan beberapa perkara yang perlu anda lakukan sebelum melakukannya pemeriksaan kesihatan , seperti:

  1. Maklumkan kepada doktor anda jika anda membuat perubahan diet atau gaya hidup.

  2. Semasa anda mengambil beberapa ubat atau makanan tambahan, tidak ada salahnya memberikan maklumat ini kepada doktor anda.

  3. Sekiranya anda mengalami perubahan dalam badan anda seperti penampilan benjolan, anda harus memaklumkan kepada doktor anda sebelum melakukannya pemeriksaan kesihatan .

  4. Tidak ada salahnya memberitahu doktor tentang keadaan sebenar anda. Sekiranya anda merasa letih, cemas atau tertekan, anda harus memberitahu doktor anda sebelum pemeriksaan pemeriksaan kesihatan .

  5. Beri masa rehat yang cukup untuk tubuh agar tekanan darah di dalam badan dapat dijaga.

  6. Elakkan makanan berlemak dan tinggi garam sehari sebelum anda melakukannya pemeriksaan kesihatan .

  7. Jangan lupa minum air secukupnya 24 jam sebelum melakukannya pemeriksaan kesihatan .

Jangan lupa bertanya kepada pasukan perubatan yang membantu semasa pemeriksaan pemeriksaan kesihatan tentang keperluan berpuasa sebelum melakukan pemeriksaan kesihatan . Tidak ada salahnya meminta bantuan daripada keluarga atau saudara semasa anda melakukannya pemeriksaan kesihatan .

Baca juga: 6 Makanan Super untuk Pertumbuhan dan Perkembangan Kanak-kanak

Makanan Yang Boleh Dimakan Selepas Pemeriksaan

Adakah pemeriksaan kesihatan boleh memakan tenaga kerana pelbagai pemeriksaan yang perlu dilakukan. Di samping itu, berpuasa sebelum pemeriksaan kesihatan jadilah alasan anda memerlukan makanan yang dapat mengembalikan tenaga dengan cepat pemeriksaan kesihatan , seperti:

1. Badam

Badam mengandungi nutrien yang cukup penting untuk kesihatan tubuh anda seperti vitamin B dan magnesium. Tenaga yang banyak dikurangkan ketika melakukan pemeriksaan perubatan dapat dikembalikan dengan memakan badam.

2. Kentang

Kentang adalah sumber karbohidrat yang perlu anda konsumsi setelah melakukannya pemeriksaan kesihatan . Bukan hanya sebagai lauk, anda juga boleh menggunakan kentang sebagai menu utama. Kentang juga boleh digunakan sebagai pengganti nasi dan boleh mengisi dan juga memberi tenaga untuk anda.

3. Pisang

Pengambilan buah-buahan setelah dilakukan pemeriksaan kesihatan , salah satunya ialah pisang. Pisang mengandungi karbohidrat kompleks, protein dan magnesium yang dapat mengembalikan tenaga dengan cepat. Lebih baik menyediakan pisang semasa anda melakukannya pemeriksaan kesihatan , ya!

Jangan ragu untuk meminta maklumat mengenai pemeriksaan kesihatan . Anda juga boleh memilih dan membuat janji temu dengan doktor di hospital yang sesuai dengan keperluan anda melalui aplikasi . Anda juga boleh muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play, ya!

Baca juga: Untuk Tetap Sihat, Kakitangan Pejabat Memerlukan Pemeriksaan Perubatan