Kesihatan

Komedo yang keras kepala sukar hilang, berikut petua

, Jakarta - Bintik-bintik hitam di kawasan hidung atau lebih dikenali sebagai komedo, kelihatan remeh tetapi dapat membuat orang yang mengalaminya menjadi jengkel. Komedo yang muncul dalam jumlah besar dapat mengurangi kecantikan dan mengurangi rasa percaya diri, kerana tidak menyenangkan mata. Untuk menghilangkan komedo yang keras kepala, anda boleh melakukan beberapa cara hebat ini.

Blackheads terjadi kerana folikel rambut pada kulit disekat oleh sel kulit mati dan minyak yang telah berkumpul bersama. Terdapat jenis komedo yang berbentuk bintik-bintik putih kerana ditutupi oleh kulit, tetapi ada juga jenis komedo yang berwarna hitam kerana kulit di atas komedo terkena udara. Remaja yang mengalami akil baligh adalah orang yang paling sering mengalami komedo. Ini kerana pada masa baligh terdapat perubahan hormon dan pengeluaran kelenjar minyak meningkat. Selain itu, perubahan hormon yang berlaku semasa haid dan kehamilan juga boleh menyebabkan komedo. Walaupun faktor yang membuat komedo bertambah buruk adalah berpeluh berlebihan, produk kosmetik, dan ubat anti jerawat.

Petua untuk menghilangkan komedo

Blackheads adalah masalah kecantikan yang dapat diatasi dengan melakukan beberapa rawatan di rumah. Walau bagaimanapun, anda juga dapat menghilangkan komedo dengan bantuan pakar dermatologi. Berikut adalah kaedah yang boleh anda cuba menghilangkan komedo:

 • Sabun Pembersih Blackhead

Membersihkan wajah anda dengan sabun pembersih bintik hitam adalah kaedah menghilangkan komedo yang sangat mudah dan tidak menyakitkan. Beberapa sabun pembersih komedo mempunyai formula yang melembutkan bintik hitam yang muncul di permukaan kulit sehingga mudah dibersihkan.

 • Menggunakan Pore Pack

Pori pek atau jalur pori yang dijual di banyak kedai kecantikan sering digunakan untuk menghilangkan komedo. Cara menggunakannya juga sangat praktikal, yang harus anda lakukan ialah menampalnya pek liang di hidung, biarkan sebentar, kemudian tarik keluar pek liang dengan pantas. Kemudian komedo melekat pek liang akan terangkat semasa anda mengeluarkannya. Namun, berhati-hatilah jika anda ingin menghilangkan komedo dengan menggunakan pek liang, kerana lapisan epidermis pada kulit hidung anda juga dapat diangkat.

 • Menggunakan Blackhead Extractor

Cara seterusnya untuk menghilangkan komedo yang keras kepala adalah dengan menggunakan pengekstrak blackhead. Extractor adalah alat kecil untuk menghilangkan komedo yang timbul di permukaan kulit hidung. Cara menghilangkan komedo dengan pengekstrak adalah:

 1. Pertama, basuh muka sehingga bersih.
 2. Dekatkan wajah anda ke lembangan air panas. Wap air panas dapat membuka liang pori, jadi bintik hitam lebih mudah dikeluarkan.
 3. Di hadapan cermin, peras permukaan kulit hidung di mana terdapat komedo sehingga separuh dari komedo keluar dari permukaan.
 4. Kemudian gunakan pengekstrak untuk menghilangkan bintik hitam yang timbul dengan perlahan.
 5. Sapukan toner muka atau letakkan kiub ais di hidung anda setelah anda selesai menghilangkan komedo dengan pengekstrak.

Ingatlah untuk sentiasa menjaga pengekstrak dengan mensterilkannya dan elakkan meminjamkan pengekstrak kepada orang lain.

 • Menggunakan Bahan Asli

Beberapa bahan semula jadi berikut yang boleh anda gunakan untuk membantu menghilangkan komedo dari wajah:

 • Topeng putih telur boleh digunakan untuk merawat komedo terbuka atau komedo komedo, dan juga berguna dalam membersihkan kotoran pada kulit wajah. Cara menggunakannya adalah dengan mengoleskan putih telur ke seluruh wajah (hindari mata dan mulut), kemudian biarkan hingga kering. Kemudian setelah cukup kering, tambahkan lebih banyak putih telur di seluruh wajah, dan biarkan selama 10 minit. Kemudian bilas wajah anda dengan menggunakan air suam.
 • Jalur Pori Madu dan Susu. Kedua-dua bahan semula jadi ini mempunyai banyak faedah untuk kesihatan kulit. Madu bertindak sebagai antibiotik semula jadi yang dapat menghilangkan kotoran dari pori-pori, sementara asid laktik dalam susu dapat menghaluskan dan mencerahkan kulit. Cara menggunakannya ialah mencampurkan 1 sudu madu organik dengan 1 sudu susu, kemudian panaskan campuran ketuhar gelombang mikro selama 5-10 saat pada api sederhana. Kemudian kacau adunan dan tunggu sehingga tidak terlalu panas. Selepas itu, sapukan lapisan nipis campuran madu dan susu di kawasan komedo, kemudian tutup dengan kapas nipis. Tunggu hingga kering lebih kurang 20 minit. Kemudian angkat kapas perlahan-lahan dan bilas dengan air bersih.
 • Dengan Bantuan Pakar Dermatologi

Menghilangkan komedo dengan bantuan pakar dermatologi pastinya boleh menjadi lebih bersih dan lebih teliti. Kaedah yang ditawarkan biasanya terapi laser dan dermabrasi. Walau bagaimanapun, kedua-dua teknik ini juga berisiko menyebabkan parut. Oleh itu, pilih klinik kecantikan yang dipercayai dan berlesen jika anda ingin melakukan rawatan.

Itulah beberapa cara yang boleh anda cuba untuk menghilangkan komedo. Sekiranya anda mempunyai masalah kecantikan yang lain, jangan teragak-agak untuk berbincang dengan doktor mengenai keadaan anda melalui aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor untuk mengemukakan pertanyaan mengenai kecantikan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual. Ini juga memudahkan anda mendapatkan produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan. Kekal pesanan melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.