Kesihatan

Ice Compress untuk Perubatan Sakit Gigi, Adakah Selamat?

, Jakarta - Banyak orang menyifatkan sakit gigi sebagai gangguan yang paling menyakitkan ketika ia berlaku. Rasa sakit yang timbul boleh mempengaruhi kepala, bahkan seluruh badan. Akibatnya, aktiviti yang telah dirancang untuk hari itu boleh hancur kerana kesakitan yang luar biasa.

Pelbagai cara dilakukan untuk mengatasi sakit gigi. Satu perkara yang boleh dilakukan adalah memampatkannya dengan ais. Tindakan ini dilakukan dengan harapan dapat mengurangkan kesakitan yang berlaku. Namun, adakah selamat untuk melakukannya? Agar tidak tersilap, mari kita ketahui melalui penjelasan berikut!

Baca juga: Ubat Sakit Gigi Semula Jadi, Berkesan atau Tidak untuk Sakit?

Keselamatan Menggunakan Kompres Ais untuk Merawat Sakit Gigi

Sakit gigi adalah gangguan yang disebabkan oleh kerosakan pada bahagian yang berguna untuk merosakkan makanan. Ini umumnya disebabkan oleh sisa makanan yang terperangkap di antara gigi, sehingga bakteria dapat timbul. Bakteria ini dapat membentuk plak melekit dan merosakkan lapisan gigi, menyebabkan rongga terbentuk.

Seseorang yang mengalami sakit gigi akan merasa sakit, terutamanya ketika makan sesuatu yang manis, sangat sejuk, atau sangat panas. Gangguan ini mesti diatasi dengan segera agar rasa sakit yang timbul dapat diatasi. Anda boleh melakukan beberapa rawatan di rumah, seperti menggunakan paket ais.

Pemakaian ais telah terbukti memberi kesan cepat dalam menghilangkan rasa sakit dan keradangan yang berlaku di mulut. Ini dilakukan terutamanya jika ia menyebabkan pembengkakan pada wajah dan rasa sakit tidak dapat ditanggung. Sekiranya gangguan disertai demam dan gusi bengkak, jangkitan yang lebih teruk mungkin menjadi penyebabnya.

Namun, adakah ais adalah kaedah yang selamat? Ketulan ais berguna untuk menghilangkan rasa tidak selesa dan sakit dengan mematikan saraf di gigi. Walaupun begitu, jangan sapukan ketulan ais secara langsung ke kawasan yang terjejas kerana ia boleh memperburuk gangguan. Lebih baik membungkus ketulan ais di kain cheesecl sebelum memasangkannya terus ke kawasan bengkak.

Baca juga: Kaedah Semula jadi dan Mudah untuk Meringankan Sakit Gigi

Kaedah Lain untuk Merawat Sakit Gigi Selain Ice Compress

Pek ais adalah kaedah biasa dan sangat berkesan dalam merawat masalah yang disebabkan oleh sakit gigi. Namun, jika anda menghadapi masalah mendapatkan ketulan ais, ada alternatif lain yang dapat dilakukan agar gangguan tersebut dapat diatasi dengan segera. Berikut adalah beberapa kaedah yang boleh digunakan:

  1. Air Garam Berkumur

Salah satu cara untuk merawat sakit gigi selain dengan paket ais ialah berkumur dengan air garam. Dengan membilas mulut menggunakan air yang telah dicampurkan dengan garam dapat membantu menghilangkan serpihan makanan yang tersekat di rongga gigi. Kaedah ini juga dapat mengurangkan pembengkakan, meningkatkan penyembuhan, dan melegakan sakit tekak.

Cara membuat air garam adalah dengan melarutkan 1 sudu teh garam dalam segelas air suam dan kacau. Selepas itu, kumur air garam di mulut anda selama 30 saat. Proses ini dapat dilakukan seberapa banyak yang anda mahukan sehingga gangguan yang berlaku dapat menjadi lebih baik.

  1. Bawang putih

Sebenarnya, bawang putih telah banyak digunakan sebagai rawatan untuk banyak penyakit, termasuk sakit gigi. Bawang putih mengandungi sebatian allicin yang mempunyai sifat antibakteria yang kuat. Anda boleh menghancurkan satu cengkih bawang putih dan mencampurkannya dengan sedikit garam, kemudian sapukan pada gigi yang sakit.

Baca juga: Ini adalah pertolongan pertama untuk sakit gigi di rumah

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai keselamatan penggunaan pek es untuk merawat sakit gigi, tanyakan kepada doktor dari . anda cukup muat turun permohonan dalam telefon pintar yang digunakan untuk mendapatkan akses mudah ke kesihatan!

Rujukan:
Pergigian Wira. Diakses pada tahun 2020. 5 Rawatan Rumah untuk Sakit Gigi Anda
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Cara merawat sakit gigi di rumah