Kesihatan

Petua yang betul untuk berhenti menjadi orang yang senang

Jakarta - Pernahkah anda mendengar istilah “ orang senang ”? Orang lebih senang adalah istilah untuk orang yang selalu ingin menyenangkan orang lain. Pada pandangan pertama kedengarannya positif. kumpulan orang senang berbunyi positif dan baik. Namun, tahukah anda bahawa menjadi orang yang senang akan memberi kesan kepada diri sendiri? Inilah perbincangannya!

Ini berlaku kerana a orang senang menjadikan orang lain sebagai matlamat atau pusat hidupnya. Ini akan membuat anda kehilangan arah dan sukar untuk menentukan matlamat hidup anda. Daripada menggembirakan diri sendiri, anda akan mengorbankan kebahagiaan untuk orang lain, kerana anda menganggap diri anda bukan keutamaan utama.

Menjadi p orang senang akan membuatkan anda tidak tahu mencintai diri sendiri. Orang lain mungkin menyukainya, tetapi mereka juga akan memanfaatkan kebaikan anda. Ingat, kebahagiaan anda sendiri didahulukan. Untuk berhenti menjadi orang senang , anda perlu melakukan langkah-langkah berikut:

Baca juga: Jangan berprasangka buruk terhadap Introvert, ini adalah 4 keistimewaan

1. Ingat, Kebahagiaan Anda Sendiri adalah Keutamaan

Bagaimana berhenti menjadi orang senang Yang pertama adalah ingat bahawa kebahagiaan anda sendiri adalah keutamaan anda. Kebahagiaan tidak dicari, tetapi mesti diciptakan sendiri. Sekiranya anda selalu bergantung pada kebahagiaan dengan membuat orang lain bahagia, maka anda tidak akan memahami bagaimana rasanya ketika anda membahagiakan diri sendiri.

2. Jadilah lebih tegas dalam kata-kata dan tindakan anda

Langkah seterusnya untuk berhenti menjadi orang senang tegas dalam perkataan dan tindakan. Ini dilakukan agar anda tidak dipandang rendah oleh orang lain. Sekiranya anda lemah lembut, maka anda akan berisiko untuk digunakan oleh orang lain. Jadi, mulai sekarang cuba untuk selalu bertindak dan berkata tegas kepada sesiapa sahaja, ya.

Baca juga: Mengeluh Terlalu Tanda-Tanda Gangguan Mental?

3. Ingat, kehidupan yang anda miliki bukan untuk orang lain

sebiji p orang senang perlu menetapkan semula corak pemikiran tertanam di otak. Anda perlu ingat bahawa anda bukan alat untuk membahagiakan orang lain. Anda perlu sedar bahawa anda tidak hidup untuk orang lain. Carilah kebahagiaan anda sendiri tanpa mengutamakan kepentingan sesiapa. Manfaatkan hidup, kerana masa yang telah terbuang tidak akan kembali lagi.

4. Mulai sekarang, anda mesti mempunyai keberanian untuk menolak permintaan

Salah satu sebab seseorang menjadi orang senang tidak mempunyai keberanian untuk mengatakan tidak kepada orang lain. Mulai sekarang, anda mesti mempunyai keberanian untuk mengatakan tidak, terutama jika orang lain mempunyai permintaan untuk mengalahkan diri sendiri. Menolak boleh dilakukan dengan sopan atau tegas.

5. Tidak Mahu Terlihat Baik di Mata Orang

Jangan mahu kelihatan baik di mata orang lain, tetapi akhirnya merosakkan diri sendiri. Anda sendiri mesti dapat membezakan mana yang baik, dan mana yang hanya digunakan kerana terlalu bagus. Anda harus bijak mengenai batasan sikap anda.

Baca juga: Introvert Tidak Bererti Antisosial, Inilah Perbezaannya

A orang senang akan selalu berusaha untuk menyenangkan orang lain dengan pelbagai cara, walaupun mengalahkan diri sendiri. Membantu dan memanfaatkan mempunyai makna yang berbeza, kamu tahu. Sekiranya anda seorang yang ingin berhenti menjadi orang yang senang hati, sila bincangkan masalah ini dengan psikiatri atau psikologi dalam aplikasi , ya.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Menghentikan Orang-Menyenangkan (dan Masih Bersikap Baik).
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. 10 Tanda-tanda Anda adalah People-Pleaser.
Sains Orang. Diakses pada tahun 2020. 11 Petua Pakar untuk Berhenti Menjadi Orang yang Menyenangkan dan Mula Melakukan Anda.