Kesihatan

Cara Membuat Sangkar Anjing dalam Bentuk Pagar

"Kandang adalah perkara utama yang mesti dipertimbangkan ketika memutuskan untuk memelihara anjing. Kandang diperlukan sebagai tempat berehat atau tidur setelah seharian penuh dengan pelbagai aktiviti. Jadi, bagaimana anda membuat kandang anjing? "

Jakarta - Anjing adalah haiwan yang cukup mudah dijaga. Merawat haiwan ini sama seperti menjaga kediaman dari perkara yang tidak diingini, seperti rompakan. Walaupun mereka tidak memerlukan penjagaan khas, anjing juga memerlukan kandang sebagai rumah atau tempat berehat. Kandang yang disiapkan juga mesti berkualiti, dan sesuai dengan ukuran anjing peliharaan.

Sekiranya anda tidak mempunyai sangkar yang baik, anda boleh membuatnya sendiri. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan dalam membuat kandang anjing dalam bentuk pagar.

Baca juga: Ketahui 7 Fakta Menarik Tentang Anjing Husky

Cara Membuat Kandang Anjing Sendiri

Sebelum melangkah lebih jauh mengenai cara membuat sangkar anjing, anda perlu menyediakan beberapa bahan asas yang diperlukan, seperti papan kayu, asbes, dan lain-lain. Setelah menyiapkan sebilangan bahan ini, berikut adalah proses membuat kandang anjing:

1. Reka Bentuk Sangkar

Jangan membuat kandang terlalu kecil atau terlalu besar. Kandang yang terlalu kecil akan membuat anjing berasa sesak. Walaupun sangkar yang terlalu besar akan menyukarkan anjing untuk memanaskan badan ketika cuaca sejuk atau hujan. Berikut adalah syarat untuk mengukur kandang anjing agar dapat digunakan dalam jangka panjang:

  • Pastikan terdapat longkang untuk membuang sampah anjing di dalam peti, dan toskan ke longkang. Lubang ini selebar 5-8 sentimeter.
  • Pastikan lebar dan panjang sangkar harus lebih dari panjang hidung ke ekor.
  • Pastikan ketinggian peti harus lebih tinggi daripada ketinggian anjing dari kepala hingga kaki.
  • Sekiranya anda ingin membuat sangkar untuk anak anjing, anda boleh mengira ukuran baka ketika besar. Anda boleh menjadikan sangkar lebih besar daripada ukuran badannya sekarang.

Baca juga: 6 Perkara yang Perlu Dipertimbangkan Sebelum Menjaga Burung Nuri

2. Tentukan Lokasi

Setelah menentukan reka bentuk, langkah seterusnya adalah menentukan lokasi yang tepat untuk meletakkan kandang. Pastikan sangkar mempunyai tempat yang tidak terkena cahaya matahari langsung di mana ia berada.

3. Mula Membina

Papan kayu yang ada berbentuk persegi mengikut ukuran yang dipersetujui. Untuk lantai, anda boleh menggunakan campuran simen dan pasir, sama seperti ketika membina rumah. Perhatikan juga lantai kandang, sama ada ia mempunyai sudut kecondongan yang tepat. Ini untuk memastikan bahawa tidak ada genangan air di dalam sangkar. Untuk melindungi anjing daripada terkena udara sejuk, disarankan untuk menutup lantai dengan papan kayu, dan tempat tidur anjing khas.

4. Buat Bumbung Sangkar

Untuk mengelakkan atap meresap, disarankan agar bumbung melebihi sangkar sepanjang 20-30 sentimeter. Bumbungnya boleh dibuat dari papan kayu atau asbestos.

Baca juga: Burung Nuri Mengalami Tekanan, Inilah Cara Mengatasinya

Singkatnya, membuat kandang anjing mesti mempunyai tempat berlindung, peredaran udara yang baik, pangkalannya mempunyai lereng yang tepat, lantai tidak licin dan berbahaya, menyediakan tempat untuk kotoran, dan menyesuaikan kandang dengan ukuran anjing peliharaan .

Itu adalah beberapa langkah dalam membuat kandang anjing. Sekiranya anda memutuskan untuk membuat sendiri, ukurannya kadang-kadang harus disesuaikan dengan ukuran bentuk badan, serta sifat anjing peliharaan yang bertenaga. Sekiranya dia mempunyai masalah kesihatan, anda boleh membincangkannya dengan doktor haiwan di aplikasi .

Rujukan:
Gundog. Diakses pada tahun 2021. Cara Membina Anjing Anjing yang Sempurna.
Pekerja Keluarga. Diakses pada tahun 2021. Cara Membina Kandang Anjing Luar Rantai Pautan.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found