Kesihatan

Apa Yang Berlaku Sekiranya Anda Digigit Nyamuk Chikungunya

Jakarta - Berdasarkan laporan Kementerian Kesehatan Indonesia 2014, ada sekitar 7300 kes penyakit chikungunya tanpa kematian. Sebenarnya, profil kesihatan Indonesia 2014 melaporkan bahawa terdapat Kejadian Luar Biasa (KLB) penyakit chikungunya di 8 kabupaten / kota dari 4 provinsi di Indonesia.

Chikungunya adalah penyakit virus yang menular melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti atau Aedes albopictus. Virus ini banyak dijumpai di kawasan tropika. Namun, baru-baru ini dilaporkan bahawa virus chikungunya juga telah menjangkiti banyak kawasan bukan tropika di Asia dan Afrika. Jadi, apa yang berlaku pada tubuh apabila digigit nyamuk yang membawa virus chikungunya?

Gejala Penyakit Chikungunya

Penyakit Chikungunya juga dikenal sebagai selesema tulang. Sama seperti penyakit lain, virus chikungunya menjangkiti tubuh melalui beberapa fasa. Yaitu masa inkubasi, fasa akut dan fasa kronik. Apakah perbezaannya?

1. Tempoh Pengeraman

Ini adalah jangka masa yang diperlukan virus untuk menyebabkan gejala apabila ia masuk ke dalam badan. Tempoh inkubasi untuk penyakit chikungunya berkisar antara 2-6 hari dan gejala baru muncul pada hari ke-4 hingga ke-7 setelah digigit nyamuk Aedes. Gejala termasuk demam, sakit sendi, sakit kepala, sakit otot, bengkak sendi, ruam kulit, dan mual dan muntah.

2. Fasa Akut

Ini adalah fasa awal penyakit, biasanya berlangsung dari beberapa hari hingga beberapa minggu. Gejala yang berlaku di dalam badan termasuk menggigil tiba-tiba, demam tinggi (hingga 40 darjah Celsius), mual, muntah, sakit kepala, sakit sendi, hingga muncul ruam merah pada kulit.

Gejala demam biasanya hanya berlangsung dua hari. Sementara itu, gejala lain seperti sakit sendi, sakit kepala dan sukar tidur boleh bertahan 5-7 hari. Walaupun simptom akan hilang dalam seminggu, pada sesetengah orang, gejala chikungunya (terutama sakit sendi) dapat berlanjutan selama beberapa bulan.

3. Fasa Kronik

Fasa kronik dicirikan oleh gejala sakit sendi yang berlanjutan (sehingga bertahun-tahun) dengan kesakitan semakin teruk. Sebenarnya, sakit sendi yang dirasakan membuat penghidap chikungunya mengalami pergerakan yang terhad sehingga kehilangan pergerakan. Dalam kes yang teruk, penyakit chikungunya boleh menyebabkan komplikasi seperti miokarditis (radang otot jantung), uveitis dan retinitis (radang mata), meningoencephalitis (radang otak), dan pendarahan kecil.

Diagnosis Penyakit Chikungunya

Diagnosis penyakit chikungunya dibuat dengan pemeriksaan fizikal. Sekiranya disyaki adanya virus chikungunya, doktor akan melakukan ujian darah untuk mengesahkan diagnosisnya. Sampel darah akan diambil pada minggu pertama setelah gejala mula dirasakan, kemudian diuji dengan ujian serologi dan virologi di makmal. Ujian ELISA ( ujian imunosorben berkaitan enzim ) juga dilakukan untuk mengesahkan kehadiran antibodi yang menunjukkan adanya jangkitan chikungunya.

Cegah Jangkitan Chikungunya

Hingga kini, belum ada vaksin yang dapat digunakan untuk mencegah jangkitan chikungunya. Namun, anda boleh menggunakan "3M +" yang telah diumumkan oleh pemerintah untuk mengelakkan gigitan nyamuk dan membasmi habitat tempat pembiakan nyamuk Aedes. Berikut adalah pecahan 3M + yang boleh dilakukan di rumah:

 • Salirkan dan gosok takungan air.
 • Tutup takungan air dengan ketat.
 • Kitar semula barang terpakai yang boleh digunakan untuk mengumpulkan air hujan.
 • Menjaga ikan pemakan larva di kolam.
 • Taburkan serbuk larvisida (serbuk yang membunuh larva atau larva nyamuk) ke takungan air yang sukar disalirkan.
 • Pasang kelambu di tingkap.
 • Elakkan menggantung pakaian di tempat terbuka.
 • Gunakan losyen penghalau nyamuk atau pasang penghalau nyamuk elektronik.
 • Lakukan pengasapan (fogging).

Itulah yang berlaku pada badan anda apabila anda digigit nyamuk chikungunya . Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai penyakit chikungunya, tanyakan kepada doktor anda . Untuk berbincang dengan doktor, anda boleh menggunakan aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui ciri Hubungi Doktor melalui berbual, dan Panggilan Video / Suara. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga:

 • Inilah perbezaan antara demam chikungunya dan demam denggi yang perlu diperhatikan
 • Menjengkelkan, ini adalah senarai penyakit yang disebabkan oleh nyamuk
 • Waspadalah terhadap Jangkitan Virus Denggi yang Menyebabkan Demam Denggi