Kesihatan

10 Ujian Kesihatan Yang Harus Dilakukan Sekali Setahun

, Jakarta - Ujian kesihatan atau pemeriksaan kesihatan adalah cara yang berkesan untuk mengesan penyakit atau keadaan tertentu lebih awal. Pemeriksaan kesihatan juga dapat dilakukan apabila tidak ada gejala atau tanda penyakit.

Mengesan keadaan lebih awal bermaksud mendapatkan rawatan yang tepat pada waktu yang tepat dan membantu pesakit mengawal penyakit mereka lebih awal. Jadi, ujian perubatan apa yang harus dilakukan sekali dalam setahun?

Jenis Pemeriksaan Kesihatan

Telah dijelaskan sebelumnya bahawa ujian perubatan berguna untuk menentukan keadaan penyakit (jika ada), bahkan sebelum gejala muncul. Terdapat beberapa ujian kesihatan yang disarankan untuk dilakukan setahun sekali. Berikut adalah antara lain:

1. Pengiraan Darah Lengkap

Ujian ini digunakan untuk mendiagnosis anemia, jangkitan, jenis kanser tertentu, dan sebagainya. Ini sangat penting bagi wanita untuk melakukannya, kerana ada kecenderungan wanita lebih berisiko terkena anemia.

2. Ujian Gula Darah

Ujian ini dilakukan selepas tempoh puasa 12 jam dan biasanya membantu mengesan diabetes. Bacaan <99 adalah normal dan bacaan yang merujuk antara 100 dan 110 menunjukkan pra-diabetes dan lebih dari 110 menunjukkan diabetes.

Baca juga: Periksa Diabetes Mellitus dengan Pemeriksaan Ini

3. Profil Lipid

Dianggap sebagai petunjuk kesihatan jantung yang tepat. Ujian kesihatan ini akan mengukur tahap kolesterol total, trigliserida, HDL dan LDL. LDL dan trigliserida idealnya berada pada tahap 60. Sekiranya orang yang mengalami kegemukan, penyakit jantung, atau diabetes, mereka disyorkan untuk menjalani ujian kesihatan ini sekurang-kurangnya sekali setahun.

4. Pemeriksaan EKG

Ujian perubatan ini disyorkan setelah berumur 35 tahun untuk memeriksa risiko penyakit jantung.

5. Ujian Fungsi Hati

Ujian kesihatan ini dilakukan setiap tahun untuk menentukan keadaan hati, apakah ada indikasi kerusakan hati akibat alkohol, hati berlemak, Hepatitis C, atau Hepatitis B.

6. Ujian Fungsi Buah Pinggang

Bacaan kreatinin serum yang tinggi mungkin menunjukkan fungsi buah pinggang terjejas. Walaupun bacaan 0.3-1.2 dianggap normal, terdapat beberapa tanda aras yang dapat diambil kira ketika menilai hasil ujian fungsi ginjal. Tanya doktor di untuk maklumat lanjut.

7. Ujian Fungsi Tiroid

Ujian perubatan ini penting untuk mengesan tiroid yang kurang aktif (hipotiroidisme) atau terlalu aktif (hipertiroidisme).

8. Ujian vitamin D

Kekurangan vitamin D meningkatkan risiko kehilangan tulang dan osteoporosis di masa depan. Hasil ujian darah <30 menunjukkan kekurangan.

Baca juga: Cara yang betul untuk memenuhi pengambilan vitamin D untuk badan

9. Ujian Pap Smear

Ujian perubatan ini dapat mengesan perubahan prakanker pada serviks pada wanita, jadi sangat disarankan untuk melakukannya sekali dalam setahun. Ujian ini disyorkan untuk setiap wanita yang aktif secara seksual dan idealnya dilakukan dengan ujian HPV.

10. Analisis Urin

Ujian perubatan ini dilakukan untuk memeriksa keberadaan protein, gula dan darah (terutama pada perokok yang berisiko tinggi mendapat barah pundi kencing.) Dalam sampel air kencing yang dapat menunjukkan penyakit buah pinggang.

Bagi mereka yang berumur di bawah 30 tahun, ujian perubatan disyorkan setiap dua tahun. Walau bagaimanapun, bagi mereka yang berumur 30 tahun atau lebih, pemeriksaan perubatan tahunan sangat digalakkan. Bagi mereka yang berumur 50 tahun ke atas, kekerapan ujian perubatan boleh dilakukan lebih kerap bergantung kepada keadaan kesihatan mereka.

Baca juga: Ini adalah 8 ujian kesihatan yang dilakukan secara rutin oleh orang tua

Biasanya, sesi pemeriksaan kesihatan akan berlangsung antara 30 minit setengah hari. Ini bergantung pada berapa banyak ujian yang perlu dilakukan oleh doktor. Mengesan keadaan atau penyakit pada peringkat awal dapat membantu mencegah gangguan kronik daripada berkembang. Selain itu, komplikasi juga dapat dielakkan dengan pemeriksaan kesihatan.

Rujukan:
India Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. 18 ujian perubatan penting yang akan dimulakan pada usia 30-an dan berterusan hingga usia 50-an.
Sains Perubatan Berita. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Pemeriksaan Kesihatan Penting?