Kesihatan

Selain Lesi Kemerahan, Berikut adalah 7 Tanda dan Gejala Erythema Multiformis

, Jakarta - Erythema multiformis akan sembuh dalam beberapa minggu dengan sendirinya. Gejala ciri penyakit ini adalah kemunculan lesi merah di permukaan kulit. Selain lesi kemerahan, keadaan ini juga dapat dicirikan oleh gejala lain. Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai penyakit eritema multiformis.

Erythema multiformis adalah reaksi hipersensitiviti pada kulit yang dipicu oleh jangkitan, terutamanya jangkitan virus Simpul Herpes atau HSV. Keadaan ini biasanya akan dicirikan oleh kemunculan lesi kulit merah dan boleh sembuh tanpa menyebabkan komplikasi berbahaya.

Baca juga: Bintik Merah Muncul di Kulit, Berhati-hati dengan Erythema Multiformis

Ini adalah tanda dan gejala jika anda menghidapi erythema multiforme

Lesi merah adalah gejala utama pada orang dengan eritema multiforme. Lesi boleh merebak, berbentuk seperti nodul kecil atau jerawat. Nodul mungkin mengandungi air yang biasanya terdapat di bahagian atas badan, kaki, telapak tangan, lengan, tangan, malah wajah dan bibir. Di samping itu, terdapat gejala yang sering muncul pada orang dengan eritema multiforme, termasuk:

 1. Rasa tidak sihat kerana sendi terasa sakit.
 2. Demam.
 3. Kulit terasa gatal kerana lesi yang muncul pada kulit.
 4. Mata merah dan panas.
 5. Zakar terasa sakit dan juga sakit ketika membuang air kecil.
 6. Sensasi kesakitan di kawasan tekak dan mulut.
 7. Penglihatan kabur dan lebih sensitif terhadap cahaya.

Erythema multiformis itu sendiri terbahagi kepada dua jenis, iaitu eritema multiformis major dan multiformis minor. Gejala kedua jenis eritema multiforme juga akan berbeza, dari ringan dengan ruam yang terbatas pada eritema multiformis minor, hingga gejala yang mengancam nyawa eritema multiformis utama.

Baca juga: Dikelaskan sebagai ringan, berikut adalah beberapa cara untuk merawat Erythema Multiformis

Beberapa Faktor Menyebabkan Erythema Multiformis

Faktor luaran eritema multiforme boleh muncul pada seseorang, termasuk:

 • Jenis cendawan Coccidioides immitis.
 • Jenis parasit Trichomonas dan Toxoplasma gondii.
 • Jenis virus Simpul Herpes.
 • Jenis jangkitan bakteria Staphylococcus dan Mycoplasma pneumoniae.
 • Faktor radioterapi, cahaya matahari, dan udara sejuk.
 • Reaksi ubat, seperti antibiotik, aspirin, dan anti-tuberkulosis.

Tidak jelas apa penyebab utama keadaan ini. Diduga faktor genetik adalah penyebab terkuat yang menyebabkan seseorang menderita eritema luaran.

Inilah Cara Mendiagnosis Erythema Luaran

Pemeriksaan penyakit ini akan dirawat sesuai dengan gejala yang timbul pada penghidapnya. Pelbagai pemeriksaan tambahan akan dilakukan oleh doktor untuk mendiagnosis kehadiran eritema luaran pada seseorang, termasuk:

 • Ujian darah. Pemeriksaan ini dilakukan untuk mengetahui keadaan antibodi dan antigen pada penghidapnya untuk memastikan adanya virus atau bakteria.
 • Biopsi kulit. Pemeriksaan ini dilakukan untuk mengesampingkan penyakit lain yang mempunyai simptom yang serupa dengan mereka yang mempunyai eritema luaran.

Penyakit ini secara amnya membatasi diri dengan masa penyembuhan sekitar 2-3 minggu pada kes-kes eritema luaran kecil. Manakala dalam kes eritema utama, masa penyembuhan boleh berlangsung sekitar 6 minggu.

Baca juga: Selalunya Dianggap Biasa, Kenali Gejala Titik Merah Erythema Multiforme

Dalam kes eritema utama, pesakit mungkin memerlukan cantuman kulit jika sebahagian besar badannya telah rosak akibat penyakit ini. Di samping itu, orang yang mempunyai keadaan ini juga dapat menjaga kebersihan diri dan mengelakkan sentuhan kulit dengan orang lain yang mempunyai keadaan ini untuk membantu mencegah jangkitan sekunder.

Sekiranya anda mengalami simptom, lebih baik tidak meneka, okey! Anda boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Sekiranya doktor mengetahui bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan kesihatan anda, doktor akan segera memberi ubat untuk anda, dan pesanan anda akan dihantar dalam masa kurang dari satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di Google Play atau App Store!

Rujukan
NHS UK. Diakses pada tahun 2020. Erythema Multiforme.
American Osteopathic College of Dermatology. Diakses pada tahun 2020. Erythema Multiforme.
Medscape. Diakses pada tahun 2020. Erythema Multiforme.