Kesihatan

Bayi Bercakap dengan Bayi, Adakah Mungkin atau Dielakkan?

, Jakarta - Sebelum bayi belajar berbicara bahasa ibunda mereka, mereka mengoceh dan bermain dengan suara dan bahasa mereka sendiri. Bahasa bayi yang sering dituturkan disebut cakap bayi , dan biasanya terdengar sama pada semua bayi di seluruh dunia.

Oleh itu, bilakah bayi boleh mengucapkan perkataan pertama mereka? Kunci penting untuk bayi belajar bercakap berlaku dalam tiga tahun pertama kehidupan, ketika otak bayi berkembang pesat. Lama kelamaan, perkembangan pertuturan bayi bergantung pada kemahiran ini. cakap bayi "Ibu bapa dan juga kemahiran si Kecil.

Ceramah Bayi Boleh Dilakukan

Bahasa dan komunikasi bayi terus dikembangkan oleh banyak penyelidik, serta peranan orang dewasa sebagai ibu bapa. Ini adalah fakta bahawa orang dewasa boleh bercakap dengan bayi sejak mereka berada dalam kandungan dan ini sangat digalakkan.

Sejak berusia 7 bulan kehamilan atau kurang, ibu bapa boleh mengajak Si Kecil untuk bercakap sehingga dia terbiasa mendengar suara manusia. Sekiranya anda terus bercakap dengan bayi di dalam kandungan, maka selepas kelahiran anak anda akan cenderung mendengar suara yang lebih biasa dan akan lebih memperhatikan suara di sekelilingnya.

Jadi, lakukan cakap bayi Ia dibenarkan. Ia hanya perlu dilakukan dengan betul untuk membentuk tabiat anak supaya dia dapat bercakap dan berkomunikasi dengan baik. Ibu dan ayah boleh mencuba beberapa kaedah berikut cakap bayi dengan Little One:

  • Gunakan suara dan intonasi yang lebih tinggi untuk menarik perhatian bayi anda.

  • Tukar ekspresi wajah anda sesekali dan senyum ketika anda bercakap dengannya.

  • Cuba bercakap dengan lebih perlahan kepada bayi anda supaya dia dapat mendengar perkataan demi perkataan dengan lebih jelas.

  • Jangkauan perhatian bayi masih pendek, anda harus menggunakan perbendaharaan kata ringkas dan ayat pendek.

cakap bayi Yang pertama adalah nonverbal dan berlaku selepas bayi dilahirkan. Bayi dapat meringis, menangis, dan menggeliat untuk menyatakan pelbagai emosi dan keperluan fizikal, dari rasa takut dan lapar hingga kekecewaan dan beban deria. Ibu bapa yang baik akan belajar mendengar dan mentafsirkan tangisan bayi yang terdengar berbeza.

Tepat ketika bayi akan mengatakan perkataan pertama bayi yang terdengar "ajaib" sangat berbeza dari bayi ke bayi. Walau bagaimanapun, jika bayi melewatkan tahap perkembangan pertuturan, lebih baik bercakap dengan doktor melalui aplikasinya .

Adakah Terdapat Kesan Negatif Perbincangan Bayi?

cakap bayi secara semula jadi dapat membantu kanak-kanak menyesuaikan diri dengan bahasa yang digunakan oleh orang dewasa. Namun, apabila orang di sekelilingnya terus menerus melamar cakap bayi Walaupun kanak-kanak lebih fasih bercakap, perbendaharaan kata, pendengaran, dan kemampuan menyusun ayat anak akan sukar dikembangkan.

Untuk menyokong perkembangan dan pertumbuhan bahasa anak, ibu bapa harus berbicara dengan intonasi dan perbendaharaan kata yang semestinya mungkin sejak anak itu dilahirkan. Maksudnya ialah membentuk tabiat berbahasa dan berkomunikasi dengan baik.

Ibu dan bapa perlu mengetahui bahawa kemahiran bahasa dan komunikasi anak-anak akan terus berkembang setiap hari. Untuk itu, anda harus menggunakan kata-kata sebenar walaupun anak masih tidak dapat mengucapkannya dengan betul. Yang paling penting, ibu bapa selalu merangsang dan mengajar perkataan dan ayat yang betul.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Ceramah Bayi: Berkomunikasi Dengan Bayi Anda.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found