Kesihatan

Fungsi Hati Perlu Dijaga, Inilah 8 Cara

, Jakarta - Hati adalah salah satu organ terbesar dalam badan. Hati beratnya kira-kira 1.5 kilogram dan terletak di perut kanan atas, di bawah diafragma, dan memenuhi sebahagian besar ruang di bawah tulang rusuk. Hati berfungsi untuk membantu melancarkan metabolisme badan. Fungsi hati perlu dijaga agar metabolisme badan juga berjalan dengan baik. Ayuh, cari tahu bagaimana menjaga fungsi hati dengan betul!

Baca juga: Ketahui 10 fungsi hati untuk kesihatan badan

Selain Menjaga Metabolisme, Ini Fungsi Hati Lain!

Selain menjaga metabolisme, hati juga mempunyai beberapa tugas yang harus dilakukan. Tugas-tugas ini merangkumi:

 • Memecahkan lemak tepu dan menghasilkan kolesterol.

 • Membersihkan badan dari bahan berbahaya dalam darah, termasuk alkohol dan ubat-ubatan.

 • Menghasilkan protein dalam darah yang membantu pembekuan, pengangkutan oksigen, dan fungsi sistem imun.

 • Menyimpan nutrien berlebihan dan mengembalikan sebahagiannya ke aliran darah.

 • Menyimpan gula dalam bentuk glikogen.

 • Menghasilkan hempedu, yang merupakan zat yang diperlukan untuk membantu mencerna makanan.

Tisu fungsi hati terdiri daripada banyak unit sel hati yang disebut lobula. Terdapat banyak kapilari atau saluran darah terkecil yang membawa darah dan hempedu yang mengalir di antara sel-sel hati. Darah dari organ pencernaan mengalir ke saluran utama hati yang membawa nutrien, bahan toksik, dan juga ubat-ubatan.

Setelah darah sampai ke hati, zat-zat ini diproses, disimpan, ditukar, dan dikembalikan ke darah atau dibebaskan ke usus untuk digunakan dalam proses pencernaan. Dengan ini, hati dapat membersihkan darah alkohol dan produk ubat. Hati juga bertanggungjawab memecahkan sel darah merah yang lama atau yang rosak. Hati menghasilkan protein yang penting dalam pembekuan darah dibantu oleh vitamin K.

Baca juga: Selain Alkohol, Inilah 6 Punca Gangguan Fungsi Hati

Fungsi Hati Perlu Dijaga, Inilah Caranya!

Terdapat banyak cara mudah yang boleh anda lakukan untuk memastikan hati anda berfungsi dengan baik. Beberapa langkah mudah yang dapat anda lakukan untuk menjaga jantung dalam keadaan baik, iaitu:

 1. Minum air yang banyak. Air adalah salah satu bahagian penting yang mempengaruhi fungsi tubuh manusia. Air membantu membuang toksin dan menjalankan proses penyerapan nutrien penting.

 2. Elakkan pengambilan alkohol. Dalam jangka masa panjang, alkohol boleh menyebabkan barah hati.

 3. Pelalian awal. Keradangan hati yang dikenali sebagai hepatitis dapat dicegah dengan imunisasi awal. Fungsinya adalah untuk mencegah keradangan hati yang disebabkan oleh bahan kimia atau apa sahaja yang menyebabkan jangkitan.

 4. Makan makanan berkhasiat. Penyusunan makanan dalam jenis dan jumlah yang tepat dapat membantu hati mengatur lalu lintas metabolik dengan betul. Selain itu, makanan berkhasiat dapat membantu meringankan kerja hati. Makanan ini merangkumi:

 • Makanan kaya sulfur, seperti bawang putih, bawang, bawang, telur dan cendawan. Makanan ini berguna untuk detoksifikasi dengan membuang merkuri atau bahan makanan tertentu. Belerang ini mempunyai kesan anti-radang dan baik untuk tubuh.

 • Makanan sihat prebiotik. Prebiotik adalah kumpulan karbohidrat yang tidak dicerna, tetapi membantu pencernaan. Mereka berfungsi untuk menghasilkan lemak dan mengurangkan risiko hati berlemak.

 • Makanan yang diperam. Sebatian mikroorganisma dalam makanan yang diperam dapat membantu pencernaan. Makanan ini juga mudah dicerna oleh penghidap penyakit hati.

 1. Pengambilan ubat dengan bijak, terutamanya ubat yang boleh mengganggu fungsi hati jika diambil dalam jangka masa panjang. Ambil ubat mengikut preskripsi doktor atau mengikut arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan (untuk ubat bebas).

 2. Bercakap dengan doktor anda sebelum mengambil ubat herba atau makanan tambahan. Intinya adalah untuk mengelakkan kesan bahan yang berisiko merosakkan fungsi hati.

 3. Elakkan bersentuhan dengan darah dan cairan tubuh orang lain, untuk mengelakkan penularan virus hepatitis. Elakkan berkongsi jarum dengan orang lain dan selalu menggunakan peralatan pelindung diri semasa bersentuhan dengan cecair badan orang lain.

 4. Lindungi diri anda daripada terdedah kepada bahan toksik seperti racun serangga, racun kulat, dan cat. Pastikan bilik itu berventilasi dan gunakan peralatan pelindung diri seperti topeng dan sarung tangan apabila bersentuhan dengan bahan kimia toksik.

Baca juga: Ini bukan mengenai perasaan, tetapi pentingnya menjaga fungsi jantung

Sentiasa menjaga kesihatan jantung anda dengan makanan yang sihat dan seimbang. Anda boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video mengenai makanan apa yang sihat untuk fungsi hati anda . Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found