Kesihatan

Inilah Cara Merawat Sendiri untuk Orchitis

, Jakarta - Apabila satu atau kedua buah zakar di skrotum lelaki mengalami keradangan yang menyebabkan pembengkakan akibat jangkitan virus, keadaan ini dikenali sebagai orkitis. Bakteria yang menyebabkan jangkitan ini sebenarnya dapat disebarkan melalui hubungan seksual (STD), terutama gonorea atau klamidia. Bakteria yang menyebabkan orkitis sering menyebabkan epididimitis, iaitu keradangan struktur kantung persenyawaan (epididimis) di bahagian belakang testis.

Penyakit ini yang hanya menyerang lelaki boleh menyebabkan kesakitan dan pasti boleh mempengaruhi kesuburan. Namun, rawatan yang dilakukan sejak gejala awal muncul akan sangat membantu dan membuat penghidap sembuh sepenuhnya tanpa menimbulkan komplikasi.

Baca juga: Ketahui Perbezaan antara Orchitis Viral dan Orkitis Bakteria

Gejala Apa yang Akan Rasa Orang dengan Orchitis?

Salah satu gejala orchitis yang paling biasa adalah sakit di kawasan testis dan pangkal paha. Sementara itu, gejala lain termasuk:

 • Kawasan skrotum menjadi sensitif (mudah disentuh).

 • Skrotum membengkak.

 • Kelenjar getah bening di kawasan selangkangan membengkak.

 • Demam.

 • Sakit semasa kencing dan ejakulasi.

 • Terdapat darah di dalam air mani.

 • Pembesaran prostat.

 • Pening dan muntah.

Sekiranya anda merasa sakit atau bengkak di skrotum, terutamanya secara tiba-tiba, maka anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Baca juga: 7 Tabiat Yang Boleh Meningkatkan Orang Yang Terkena Orchitis

Langkah-langkah Rawatan Sendiri untuk Merawat Orchitis

Setelah mendapat tindakan dari doktor, rawatan di rumah dapat dilakukan bersama dengan rawatan perubatan. Beberapa langkah untuk rawatan diri untuk orkitis termasuk:

 • Minum ubat mengikut dos yang disyorkan. Beberapa ubat yang mungkin diresepkan oleh doktor anda termasuk ubat anti-radang seperti ibuprofen (Advil atau Motrin, misalnya) atau naproxen (Aleve) dan paracetamol untuk menghilangkan rasa sakit.
 • Elakkan memakai seluar yang longgar. Pakai seluar yang sesuai atau seluar sukan untuk menaikkan skrotum dan meningkatkan keselesaan.
 • Pek ais ke kawasan scrotal. Namun, elakkan meletakkan ais terus ke kulit kerana boleh menyebabkan luka membeku. Sebaliknya, ais harus dibungkus dengan kain dan kemudian diletakkan di skrotum. Sapukan pek ais ini selama 10 hingga 15 minit pada satu masa, beberapa kali sehari selama 1-2 hari pertama. Kaedah ini dipercayai berkesan membantu mengurangkan bengkak dan kesakitan.

Sementara itu, langkah rawatan yang diambil meliputi:

 • Rawatan perubatan orkitis bergantung kepada penyebab jangkitan, terutamanya sama ada disebabkan oleh bakteria atau virus. Sekiranya orkitis disebabkan oleh bakteria, maka diperlukan terapi antibiotik. Sebilangan besar lelaki boleh dirawat dengan antibiotik di rumah selama 10-14 hari. Antibiotik yang diresepkan lebih lama mungkin diperlukan jika kelenjar prostat juga terlibat. Sekiranya penyebab orkitis adalah virus, antibiotik tidak akan diresepkan. Orchitis beguk secara amnya akan bertambah baik dalam jangka masa 1-2 minggu. Pesakit harus merawat simptom-simptom tersebut dengan rawatan di rumah yang telah disebutkan sebelumnya. Sementara itu, jika pesakit demam tinggi, muntah, sangat sakit, atau jika keadaannya menunjukkan komplikasi serius, pesakit memerlukan rawatan di hospital untuk mendapatkan infus antibiotik.
 • Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, penyakit ini boleh timbul kerana penyakit kelamin. Oleh itu, lelaki muda yang aktif secara seksual harus memastikan bahawa pasangan seksual mereka diperiksa dan dirawat jika terbukti mempunyai penyakit kelamin. Penting juga untuk menggunakan kondom ketika melakukan hubungan seks. Atau lebih baik lagi, dengan tidak melakukan hubungan seks semasa proses rawatan dan anda dinyatakan telah pulih sepenuhnya.

Baca juga: 7 Tabiat Yang Boleh Meningkatkan Orang Yang Terkena Orchitis

Itulah rawatan diri dari orkitis yang boleh dilakukan. Mulai sekarang, jangan pernah mengabaikan sakit testis, mungkin organ pembiakan anda meradang dan memerlukan perhatian. Jangan berlengah bertanya kepada doktor, kerana melalui permohonan itu , bertanya apa sahaja mengenai kesihatan tubuh kepada doktor menjadi lebih mudah. Muat turun aplikasi sahaja di telefon anda dan lihat sendiri, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found