Kesihatan

5 Khasiat Puasa untuk Wanita Hamil

Jakarta - Selama bulan Ramadan, wanita hamil dapat memilih untuk tidak berpuasa agar kesihatan diri dan janin di dalam rahim terjaga. Sebenarnya, tidak ada larangan bagi wanita hamil sekiranya mereka ingin berpuasa di bulan Ramadhan.

Menurut Dr. dr. H. Imam Rasjidi, Sp.OG., pakar obstetrik, menyatakan bahawa wanita hamil memang boleh berpuasa. Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik bagi ibu untuk berunding dengan pakar obstetrik mereka terlebih dahulu untuk memastikan risiko berpuasa semasa mengandung dan mendapatkan nasihat sesuai dengan keadaan kesihatan kehamilan. Sekiranya kenaikan berat badan wanita hamil semasa kehamilan awal tidak mencapai 3.5-4 kilogram atau pada akhir kehamilan kenaikannya masih di bawah 12.5-14 kilogram, wanita hamil disarankan untuk tidak berpuasa. Kerana, dikhuatiri puasa sebenarnya akan mengganggu perkembangan janin.

Namun, selagi wanita hamil dalam keadaan sihat, puasa dibenarkan. Mengingat bahawa berpuasa itu sebenarnya hanya mengubah waktu makan, iaitu sarapan pagi untuk sahur, makan siang sehingga ketika berbuka puasa, dan makan malam sebelum tidur atau selepas solat tarawih. Dengan tetap memperhatikan pengambilan nutrien yang masuk, puasa sebenarnya akan memberikan banyak manfaat untuk kesihatan ibu hamil dan janin. Faedah ini merangkumi:

  1. Mengelakkan Penyakit Pagi

Sakit Pagi adalah gejala mual muntah pada wanita hamil yang berlaku pada waktu pagi. Gejala ini berlaku kerana peningkatan asid perut pada waktu pagi yang menyebabkan ibu berasa seperti muntah. Ketika berpuasa, wanita hamil cenderung makan makanan dengan kerap. Wanita hamil akan makan cukup, sehingga sakit pagi akan terhindar.

( Baca juga: Fakta Sakit Pagi Yang Perlu Anda Ketahui

  1. Membantu Membakar Lemak Badan

Manfaat berpuasa seterusnya bagi wanita hamil adalah membakar lemak yang tidak bermanfaat dalam badan. Kerana, lemak berlebihan akan memberi kesan negatif seperti menyebabkan kegemukan. Sementara itu, jika wanita hamil yang gemuk hendak melahirkan, dikhuatiri prosesnya tidak berjalan lancar.

  1. Bantu Detoksifikasi

Puasa juga sangat berguna untuk menyingkirkan toksin atau menyahtoksin badan. Apabila badan tidak diberi pengambilan makanan untuk beberapa waktu, ketika itulah tubuh akan berusaha menyingkirkan bahan-bahan yang berbahaya dan tidak berguna bagi wanita hamil. Oleh itu, ibu dan janin dalam kandungan akan lebih sihat.

  1. Mencegah Kolesterol Tinggi

Kolesterol tinggi adalah salah satu pintu masuk untuk pelbagai penyakit kronik. Beberapa penyakit kronik yang boleh menyerang termasuk penyakit jantung koronari, diabetes, darah tinggi, dan banyak lagi. Sudah tentu penyakit ini sangat mengganggu kesihatan janin di dalam rahim. Sekiranya seorang wanita hamil diserang oleh salah satu penyakit ini, tidak mustahil janin akan mengalami keadaan yang tidak normal dalam perkembangannya, malah boleh menyebabkan keguguran. Dengan berpuasa, kolesterol dalam darah akan tetap rendah dan stabil.

  1. Mengatur Tahap Gula Darah

Semasa mengandung, wanita hamil mesti dapat mengatur kadar gula dalam darah agar tetap stabil. Tetapi malangnya, sebilangan besar daripada kita akan mengambil gula dalam jumlah besar. Oleh itu, puasa adalah cara yang baik untuk memastikan tahap gula dalam darah tetap stabil.

( Baca juga: Menu wajib bagi wanita hamil yang sedang berpuasa)

Sentiasa bercakap mengenai masalah kesihatan obstetrik dengan doktor yang tepat. Sekiranya anda belum sempat pergi ke hospital, gunakan aplikasinya untuk bercakap dengan pakar obstetrik secara langsung. Dengan , doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Suara / Video dan Berbual . Di samping itu, membeli keperluan perubatan lebih mudah dengan dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!