Kesihatan

Ketahui kelebihan buah delima yang membawa tuah semasa Tahun Baru Cina

, Jakarta - Selain jeruk, buah delima juga merupakan buah yang sering disajikan semasa perayaan Tahun Baru Cina. Buah merah terang dianggap simbol yang melambangkan kesuburan, umur panjang, dan kesejahteraan.

Apabila anda membelah delima, anda akan mendapat banyak biji di dalamnya. Nah, ia dipercayai melambangkan kesuburan. Biji berwarna terang juga dapat melambangkan rezeki. Jadi, makan atau beri delima pada perayaan Tahun Baru Cina bermaksud keluarga atau orang itu akan dikurniakan kesuburan dan banyak rezeki.

Baca juga: Berikut adalah 5 Menu Sihat untuk Tahun Baru Cina

Kenali khasiat buah delima

Bukan hanya mempunyai makna yang baik, makan buah delima semasa Tahun Baru Cina bermanfaat untuk kesihatan tubuh. Buah-buahan yang tergolong dalam kategori buah buah beri Ia mempunyai sifat antioksidan, anti-virus, dan anti-tumor. Delima atau buah delima Ia adalah sumber vitamin yang baik, terutama vitamin A, C, dan E. Bukan hanya mempunyai rasa manis dan menyegarkan, delima juga dilengkapi dengan dua sebatian unik, iaitu punicalagin dan asid punik, yang dapat memberikan manfaat kesihatan yang luar biasa.

Berikut ini adalah ulasan mengenai delima semasa Tahun Baru Cina yang bermanfaat untuk kesihatan yang anda dapat:

1. Perlindungan dari Radikal Percuma

Berkat kandungan antioksidan yang tinggi, memakan buah delima semasa Tahun Baru Cina berguna untuk melindungi tubuh anda dari radikal bebas yang bertanggungjawab untuk penuaan pramatang. Radikal bebas terbentuk oleh pendedahan cahaya matahari dan toksin berbahaya yang terdapat di persekitaran.

2. Menipis Darah

Antioksidan dalam buah delima juga bertindak sebagai 'pengencer darah' dengan mencegah platelet darah anda membentuk gumpalan atau gumpalan.

Terdapat dua jenis pembekuan darah, yang pertama adalah yang baik yang membantu mempercepat pemulihan semasa luka atau kecederaan. Walau bagaimanapun, terdapat juga bekuan yang boleh berlaku di jantung, arteri atau sebarang tisu di dalam badan. Gumpalan ini berbahaya dan boleh membawa maut. Buah delima membantu mengelakkan ketulan yang berbahaya.

3. Mencegah Penyakit Keradangan

Keradangan kronik adalah salah satu pencetus utama bagi banyak penyakit serius. Itu termasuk penyakit jantung, barah, diabetes jenis 2, penyakit Alzheimer, dan juga kegemukan. Sebatian Punicalagins dalam buah delima terbukti mempunyai sifat anti-radang, sehingga dapat mencegah penyakit yang disebabkan oleh keradangan.

4.Mencegah Aterosklerosis

Apabila anda semakin tua dan gaya hidup yang anda jalani setiap hari, dinding arteri anda menjadi lebih sukar kerana kolesterol, yang kadang-kadang boleh menyebabkan penyumbatan. Sifat antioksidan buah delima dapat mencegah kolesterol jahat daripada teroksidasi. Jadi, makan buah delima semasa Tahun Baru Cina bermanfaat untuk membuang lemak berlebihan dan mencegah pengerasan dinding arteri.

Baca juga: 5 Makanan yang Baik untuk Mencegah Arteriosklerosis

5.Membantu Melawan Kanser Prostat

Kanser prostat adalah sejenis barah yang biasa terjadi pada lelaki. Antigen khusus prostat (PSA) adalah penanda darah untuk kanser prostat. Lelaki yang tahap PSA meningkat dua kali ganda dalam masa yang singkat mempunyai risiko lebih tinggi untuk mati akibat barah prostat.

Menariknya, kajian manusia mendapati bahawa minum 237 mililiter jus delima setiap hari memperlahankan masa untuk meningkat dalam PSA dari 15 bulan menjadi 54 bulan.

Dengan kata lain, jus delima sangat baik untuk lelaki dengan barah prostat, kerana berpotensi untuk menghambat pertumbuhan barah dan mengurangkan risiko kematian.

6. Memerangi Kanser Payudara

Tidak hanya baik untuk lelaki, buah delima juga merupakan buah yang baik dimakan oleh wanita kerana dipercayai menghalang pembiakan sel-sel barah payudara, dan bahkan membunuh sebahagian daripadanya.

7. Mengatasi Artritis dan Sakit Sendi

Artritis adalah masalah kesihatan yang biasa. Terdapat banyak jenis artritis, tetapi kebanyakannya menyebabkan keradangan pada sendi. Memandangkan sebatian tumbuhan dalam buah delima mempunyai kesan anti-radang, masuk akal bahawa buah ini dapat merawat arthritis.

Kajian makmal juga menunjukkan bahawa ekstrak delima dapat menyekat enzim yang diketahui merosakkan sendi pada orang dengan osteoartritis.

Baca juga: 5 Kebaikan Sayuran dan Buah yang Tidak Diketahui

Itulah kelebihan buah delima yang sering disampaikan semasa Tahun Baru Cina. Meningkatkan pengambilan buah-buahan, seperti buah delima, adalah cara yang baik untuk mencegah pelbagai penyakit.

Namun, jika anda sudah mengalami penyakit tertentu, anda tidak boleh membiarkannya. Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Sekarang, anda boleh pergi ke doktor dengan mudah dan tanpa perlu beratur dengan membuat janji di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Jadi tunggu apa lagi? Muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Pelancongan China Teratas. Diakses pada tahun 2021. 7 Buah Bertuah untuk Tahun Baru Cina.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 12 Manfaat Kesihatan Delima
Zaman India. Diakses pada tahun 2021.Manfaat kesihatan buah delima: Dari meningkatkan imuniti untuk melindungi jantung anda, fakta pemakanan yang mesti anda ketahui