Kesihatan

Bercadang untuk berpuasa semasa mengandung 8 bulan, ikuti 3 petua selamat ini

, Jakarta - Walaupun tidak diwajibkan, banyak wanita hamil masih ingin berpuasa. Wanita hamil boleh berpuasa, asalkan dengan persetujuan doktor. Sekiranya doktor menyatakan bahawa keadaan ibu dan rahim baik-baik saja, itu bermakna ibu dapat berpuasa. Tetapi selain itu, pertimbangkan juga usia kehamilan ibu. Bolehkah ibu yang mengandung 8 bulan masih berpuasa? Ayuh, cari jawapannya di sini.

Apabila usia kehamilan telah mencapai 8 bulan, ini bermaksud bahawa ibu telah memasuki trimester kehamilan ketiga atau terakhir. Pada trimester ini, ibu mungkin sibuk menyiapkan diri untuk proses persalinan nanti.

Baca juga: Jangan Lakukan Ini pada Trimester Ketiga

Sebenarnya, dari sudut perubatan, puasa adalah aktiviti yang dianggap selamat untuk dilakukan oleh ibu hamil. Selagi keperluan pengambilan wanita hamil dipenuhi, puasa tidak akan menimbulkan masalah yang besar bagi wanita hamil. Jumlah pengambilan yang perlu dipenuhi oleh wanita hamil setiap hari adalah sekitar 2200-2300 kalori.

Wanita hamil sangat mungkin memenuhi keperluan diet ini, kerana puasa pada dasarnya hanyalah pergantian waktu makan, iaitu sarapan pagi ke sahur, makan siang pada waktu iftar, dan makan malam sedikit setelah solat Tarawih.

Walau bagaimanapun, sebelum memutuskan untuk berpuasa, lebih baik bagi wanita hamil untuk membincangkannya dengan pakar obstetrik mereka terlebih dahulu untuk memastikan keadaan kesihatan ibu dan janin. Secara umum, usia kehamilan yang paling memungkinkan ibu berpuasa adalah setelah memasuki minggu ke-16 hingga ke-28 atau usia kehamilan adalah sekitar 4-7 bulan. Pada masa ini, tubuh ibu telah menyesuaikan diri dengan perubahan hormon yang terjadi, sehingga keluhan semasa kehamilan mulai berkurang.

Petua Berpuasa Selama 8 Bulan Mengandung

Agar keadaan kesihatan ibu dan janin dapat dijaga, anda harus memperhatikan petua berikut jika anda ingin berpuasa semasa hamil 8 bulan:

1. Perhatikan pengambilan makanan

Wanita hamil yang ingin berpuasa, perlu mengatur diet mereka dengan betul dan berhati-hati, dan menjaga pengambilan nutrisi agar tetap seimbang dan sesuai dengan keperluan mereka. Jangan lupa, wanita hamil masih perlu memenuhi keperluan makanan dua orang ketika berpuasa. Oleh itu, cubalah untuk tidak melepaskan masa untuk makan sahur. Ibu juga disarankan untuk makan bahagian kecil, tetapi selalunya bermula dari waktu berbuka puasa.

Sebagai tambahan kepada bahagian makanan, wanita hamil juga perlu memperhatikan kandungan nutrisi makanan yang dimakan oleh ibu. Wanita hamil digalakkan makan lebih banyak makanan, seperti susu dan protein, semasa mengandung. Jangan lupa untuk memperhatikan keseimbangan pemakanan antara karbohidrat, protein, lemak, dan mineral dan vitamin.

Di samping itu, terdapat juga beberapa nutrien penting yang tidak boleh dilupakan oleh ibu semasa mengandung, iaitu asid folik, zat besi dan kalsium. Anda boleh mendapatkan asid folik dari kacang, salmon, atau makanan tambahan. Zat besi paling banyak dijumpai dalam bayam, buah merah, ikan, dan daging merah. Sumber kalsium boleh didapati dari susu dan ikan.

Baca juga: Petua Memenuhi Pemakanan Semasa Berpuasa untuk Wanita Hamil

2. Hadkan Minuman yang Mengandung Gula Tinggi

Memasuki trimester ketiga, wanita hamil mungkin mengalami kesukaran untuk melakukan aktiviti, kerana berat badan mereka telah meningkat dengan banyak. Adalah normal bagi wanita hamil untuk menambah berat badan. Namun, jika wanita hamil mempunyai berat badan berlebihan, ia juga boleh mempengaruhi bayi, sehingga dia dilahirkan dengan berat badan yang berlebihan juga.

Jadi, wanita hamil disyorkan untuk mengekalkan berat badan yang seimbang pada bulan puasa. Salah satunya adalah dengan menghindari makanan yang mengandung gula tinggi, seperti kompot yang dapat memicu kegemukan.

3. Minum lebih banyak air

Ibu memerlukan banyak cecair semasa mengandung. Namun, tidak minum selama berpuluh-puluh jam ketika berpuasa dapat membuat wanita hamil mengalami dehidrasi, dan bahkan rentan terhadap dehidrasi. Ini tentu saja boleh membahayakan keadaan janin di dalam rahim.

Oleh itu, wanita hamil perlu memenuhi keperluan cecair semasa berpuasa dengan minum sekurang-kurangnya 8 gelas air setiap hari. Ibu boleh minum 4 gelas pada waktu subuh, dan 4 gelas selepasnya.

Baca juga: 5 Khasiat Puasa untuk Wanita Hamil

Itulah beberapa petua yang boleh dilakukan oleh ibu hamil sekiranya ingin berpuasa pada trimester ketiga ini. Walau bagaimanapun, wanita hamil tidak boleh memaksa diri untuk berpuasa. Sekiranya anda merasa sangat lemah, degupan jantung anda meningkat, dan anda merasa ingin keluar, maka berhenti berpuasa dan segera hubungi doktor anda. Wanita hamil juga muat turun permohonan sebagai pendamping untuk membantu menjaga kesihatan ibu semasa berpuasa. Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , ibu boleh menghubungi doktor untuk membincangkan masalah kehamilan yang anda alami bila-bila masa dan di mana sahaja.