Kesihatan

3 Faktor Yang Menyebabkan Keradangan Pelvis

, Jakarta - Keradangan pelvis adalah penyakit yang menimpa wanita. Penyakit ini mempunyai nama lain, iaitu: penyakit keradangan pelvis (PID), yang merupakan jangkitan yang menyerang kawasan serviks (serviks), rahim, saluran tuba (ovari), dan ovari (ovari). Penyakit ini sering menyerang wanita berumur 15 hingga 24 tahun. Selain menyebabkan kemandulan, jika tidak segera diubati penyakit ini menyebabkan sakit pelvis yang teruk bahkan boleh menyebabkan kehamilan ektopik.

Penyakit ini disebabkan oleh bakteria yang menular melalui hubungan seksual dan cenderung menyebar dengan lebih cepat semasa haid. Beberapa gejala yang dirasakan penderita ketika mereka mengalami radang panggul termasuk demam tinggi, menggigil, kehilangan selera makan, sakit perut disertai dengan gangguan pada sistem pencernaan dan kencing. Tempoh haid juga tidak teratur, seperti semakin lama.

Cara mengelakkan keradangan pelvis, anda mesti mengetahui faktor-faktor berikut yang menyebabkan keradangan pelvis:

  • Aktiviti Seksual

Wanita yang sudah aktif secara seksual mempunyai risiko lebih besar terkena radang pelvis. Kecuali bagi mereka yang telah memasang alat kontraseptif dan pembedahan intrauterin. Jangkitan awal dengan penyakit radang pelvis boleh berlaku pada wanita yang aktif atau melakukan hubungan seks terlalu banyak.

Bakteria dalam jangkitan kelamin, seperti klamidia dan gonorea , adalah contoh bakteria yang biasanya menyebabkan jangkitan pada serviks. Bakteria ini merebak dari vagina ke organ pembiakan wanita bahagian atas. Sebilangan bakteria yang bertengger di kawasan faraj boleh menyebabkan radang pelvis. Mereka dapat memasuki faraj dan menjangkiti organ dalaman. Oleh itu, wanita mesti rajin membersihkan organ intim dengan mencuci air suam.

  • Sejarah Keradangan Pelvis Sebelumnya

Wanita yang pernah mengalami penyakit radang panggul sebelum ini mempunyai risiko tinggi untuk menghidapnya lagi. Kemungkinan penyakit ini kembali adalah 20 hingga 25 peratus. Fungsi antibodi dalam tubuh berperanan dalam rawatan penyakit radang pelvis sehingga penyakit ini tidak mudah berulang.

  • Penggunaan Peranti Kontraseptif di Womb

Ramai wanita memilih untuk menggunakan alat kontrasepsi dalam rahim mereka, walaupun ini meningkatkan risiko wanita mengalami radang pelvis. Jenis kontrasepsi yang cukup berpengaruh adalah kontrasepsi spiral.

Merawat Keradangan Pelvis

Memberi antibiotik adalah cara yang tepat untuk melawan keradangan pelvis pada peringkat awal. Selama dua minggu setelah pesakit didiagnosis dengan penyakit ini, pesakit akan diberi sejenis antibiotik ofloxacin , metronidazol , doxycycline , atau ceftriaxone untuk melawan jangkitan bakteria. Sebilangan besar pesakit dengan kes penyakit radang pelvis yang teruk boleh menerima antibiotik intravena di hospital. Rawatan dengan antibiotik mesti diselesaikan secara menyeluruh mengikut jangka masa penggunaan yang disyorkan oleh doktor sehingga jangkitan bakteria hilang sepenuhnya.

Bukan hanya antibiotik, penderita boleh mengambil ubat penahan sakit seperti paracetamol atau ibuprofen. Sementara itu, bagi orang yang telah menggunakan alat kontrasepsi spiral, doktor mengesyorkan mengeluarkan alat tersebut. Sekiranya abses telah muncul di organ yang dijangkiti, maka pembedahan akan dilakukan. Pembedahan bertujuan untuk membuang atau menguras abses dan memotong tisu parut yang terbentuk di kawasan pembiakan wanita.

Sekiranya anda mengalami beberapa gejala penyakit radang panggul seperti yang disebutkan di atas dan kitaran haid anda mula mengalami masalah, anda harus menghubungi doktor anda. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk bertanya secara langsung mengenai aduan anda melalui ciri Hubungi Doktor dan dapatkan jawapan segera. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui Google Play atau App Store!

Baca juga:

  • Ini adalah kitaran haid wanita yang normal mengikut usia
  • Ketahui 6 Tanda-tanda Keputihan Tidak normal
  • 7 Makna Warna Darah Menstruasi yang Perlu Anda Ketahui