Kesihatan

Periksa Fakta di Sebalik Sekatan Matahari dengan Tahap SPF Tinggi

, Jakarta - Kebanyakan orang dan mungkin termasuk anda berpendapat bahawa menggunakan sunblock dengan tahap tinggi Faktor Pelindung Matahari (SPF) yang tinggi akan lebih berkesan melindungi kulit dari sinar matahari. Tetapi adakah benar bahawa pelindung cahaya SPF yang tinggi dapat melindungi kulit lebih lama dari sinar matahari? Lihat kebenaran di sini terlebih dahulu!

Fakta Mengenai Tahap SPF Tinggi

 • Dari lima jenis skala SPF di pasaran, iaitu SPF 15, 30, 50, 75 dan 100, beberapa kajian menunjukkan bahawa tahap SPF yang dinyatakan tinggi adalah tahap yang melebihi 50.

 • SPF yang terdapat di pelindung matahari berguna untuk melindungi kulit kita daripada terkena sinar Ultraviolet B (UVB) yang merupakan salah satu penyebab barah kulit. Oleh itu, sama ada pada skala 15 atau 100, selagi produk mengandungi SPF, produk tersebut tetap memberi manfaat kepada kulit.

 • Tahap perlindungan yang diberikan oleh lima jenis SPF tidak terlalu berbeza. Pelindung matahari dengan SPF 15 dapat melindungi kulit dari 93% sinar UVB, sementara SPF 30 melindungi kulit dari 97% UVB, SPF 50 blok 98% sinar UVB, SPF 75 menyekat 98-99% sinar UVB dan SPF 100 juga menyekat sekitar 99% UVB sinar.Sinar UVB.

 • Tahap SPF hanya mampu melindungi kulit daripada terkena sinar UVB. Ini bermaksud bahawa anda sudah menggunakan pelindung matahari, tidak dilindungi dari sinar Ultraviolet A (UVA). Sinar UVA tidak menyebabkan selaran matahari, tetapi itu tidak bermakna ia boleh dipandang ringan.

 • Nombor SPF yang tinggi (SPF tinggi) kadang-kadang tidak menunjukkan kemampuan yang sesuai di dunia nyata. Procter & Perjudian (P&G) telah melakukan penyelidikan terhadap produk dengan SPF 100 di lima makmal yang berbeza. Mereka mendapati bahawa perubahan 1.7% dalam transmisi cahaya matahari dapat menurunkan SPF kepada hanya SPF 37!

 • Semakin tinggi tahap SPF pada suatu produk, itu juga bermaksud bahawa produk tersebut mengandungi kepekatan bahan kimia yang lebih tinggi yang bertindak sebagai penapis cahaya matahari. Kepekatan bahan kimia yang lebih tinggi boleh mencetuskan kesan sampingan, seperti alergi kulit, kerosakan tisu kulit atau gangguan hormon tertentu.

Petua untuk Mendapatkan Perlindungan Kulit yang Optimum

Setelah membaca fakta di atas, anda mungkin bertanya, jadi bagaimana anda dapat melindungi kulit anda dari kesan buruk dari terik matahari ketika anda bercuti atau bekerja di luar rumah?

 • Kuncinya bukan pada tahap SPF yang tinggi tetapi jumlahnya pelindung matahari terpakai. Anda hanya boleh mendapatkan perlindungan kulit yang optimum jika menggunakan pelindung matahari yang mencukupi. Ramai orang tidak tahu berapa banyak pelindung matahari diperlukan untuk melindungi kulit badan dan wajah, sehingga penggunaan pelindung matahari sering menjadi tidak berkesan. Jumlah pelindung matahari yang disyorkan untuk mendapatkan hasil yang optimum adalah sebanyak 2 mg per cm2 kawasan kulit, atau kira-kira di sepanjang hujung jari tengah ke pergelangan tangan.

 • Memohon semula pelindung matahari setiap dua jam.

 • Walaupun saya menggunakan pelindung matahari, anda tidak boleh tinggal lama di bawah sinar matahari. Terutama elakkan aktiviti luar dari 11 pagi hingga 3 petang

 • Gunakan pakaian pelindung seperti topi, cermin mata hitam dan kemeja lengan panjang untuk menutup kulit.

 • Pengambilan vitamin C secara berkala sangat berguna untuk melawan kesan buruk dari pendedahan cahaya matahari.

Sekiranya anda ingin bertanya lebih lanjut mengenai penggunaan jenis pelindung matahari untuk kulit atau ingin bertanya mengenai masalah kulit, anda boleh melakukannya melalui aplikasi . Anda boleh meminta pakar melalui Panggilan video / Panggilan suara dan Berbual. Anda juga boleh membeli makanan tambahan atau vitamin melalui dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan di App Store dan Google Play sekarang.