Kesihatan

5 Makanan Yang Dapat Menguatkan Kekebalan Kanak-kanak

, Jakarta - Bukan rahsia lagi bahawa sistem kekebalan tubuh yang unggul mampu melindungi tubuh dari berbagai serangan oleh virus, bakteria, dan mikroorganisma buruk lainnya. Pendek kata, jika sistem ketahanan badan kuat, penyakit ini tidak akan ada.

Jadi, bagaimana anda menguatkan sistem imun anak anda? Ada beberapa cara yang boleh anda cuba, salah satunya adalah melalui pengambilan makanan yang dapat menguatkan sistem ketahanan badan. Inilah makanan yang dapat menguatkan sistem imun kanak-kanak.

Baca juga: 6 Cara Mudah untuk Meningkatkan Sistem Imun

1. Pengambilan susu ibu

Kaedah yang paling berkesan dan mudah untuk menguatkan imuniti kanak-kanak di bawah umur lima tahun adalah melalui pengambilan Susu Ibu (ASI). Menurut Kementerian Kesehatan Indonesia - Direktorat Promosi Kesehatan & Pemberdayaan Masyarakat, ada beberapa manfaat pemberian ASI eksklusif untuk bayi, salah satunya adalah mencegah penyakit.

Penyusuan eksklusif untuk bayi yang diberikan oleh ibu mempunyai peranan penting, iaitu meningkatkan daya tahan tubuh bayi. Jadi, ia dapat mengelakkan bayi mendapat pelbagai penyakit yang boleh mengancam kesihatan bayi.

Susu ibu mengandungi antibodi yang membentuk imun. Nah, bahan ini membantunya melawan bakteria dan virus. Akibatnya, bayi cenderung menghidap penyakit seperti cirit-birit, alergi, jangkitan pernafasan, dan sembelit.

Selain itu, menurut Ikatan Pediatrik Indonesia (IDAI), susu ibu mengandungi antibodi terhadap pelbagai jenis virus. Contohnya termasuk virus polio, virus coxsackie, echovirus, virus influenza, reovirus, virus syncytial pernafasan (RSV), rotavirus, dan rhinovirus. Telah terbukti bahawa susu ibu menghalang pertumbuhan virus ini.

Di samping itu, penyelidikan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) membuktikan bahawa penyusuan susu ibu sehingga usia 2 tahun dapat mengurangkan kematian anak akibat cirit-birit dan jangkitan pernafasan akut. Nah, itulah sebabnya mengapa susu ibu boleh digunakan sebagai cara untuk menguatkan imuniti kanak-kanak.

2. Zink

Selain susu ibu, cara menguatkan imuniti kanak-kanak di bawah umur lima tahun juga boleh melalui pengambilan zink. Menurut IDAI, suplemen zink terbukti dapat mengurangkan kejadian cirit-birit dan radang paru-paru, menyokong pertumbuhan linear dan mempunyai kesan positif untuk mengurangkan kematian yang berkaitan dengan penyakit berjangkit.

Makanan tambahan zink boleh diberikan secara rutin sekurang-kurangnya 2 bulan setiap 6 bulan, pada bayi berusia 6-23 bulan. Sebagai tambahan kepada makanan tambahan, ibu juga dapat memenuhi pengambilan zink pada anak melalui pelbagai makanan. Contohnya termasuk tiram, daging, kacang, telur, kentang, dan susu.

3. Besi

Pengambilan zat besi juga boleh digunakan sebagai cara untuk menguatkan imuniti kanak-kanak di bawah umur lima tahun. Menurut IDAI, besi mempunyai peranan penting dalam pertumbuhan dan perkembangan otak, meningkatkan daya tahan, dan tumpuan serta pencapaian pembelajaran.

Kematian tahu makanan kaya zat besi apa yang dapat diberikan ibu kepada anak kecil? Ada berbagai macam hal, mulai dari hati, kerang, daging, unggas, tiram, susu, ikan (salmon, sardin, atau tuna) hingga sayur-sayuran seperti bayam, kangkung, atau brokoli.

Baca juga: Pelbagai Makanan Sihat untuk Kanak-kanak Balik Tumbuh Secara Optimum

4. Vitamin C dan E

Cara menguatkan imuniti kanak-kanak di bawah umur lima tahun adalah melalui pengambilan vitamin C. Vitamin C meningkatkan pengeluaran sel darah putih di dalam badan, yang berperanan melawan kuman yang menyebabkan jangkitan. Vitamin C juga kaya dengan antioksidan untuk mengurangkan keradangan dan mencegah kerosakan sel dari radikal bebas.

Ingin tahu makanan apa yang kaya dengan vitamin C dan boleh diberikan kepada anak kecil? Antaranya ialah jeruk, jambu batu, mangga, strawberi, kangkung, brokoli, hingga pepaya.

Sebagai tambahan kepada vitamin C, pengambilan vitamin E dapat digunakan sebagai cara untuk menguatkan imuniti kanak-kanak di bawah umur lima tahun. Vitamin E kaya dengan antioksidan yang mengekalkan prestasi sistem imun. Vitamin E boleh didapati dalam bayam, brokoli, dan kacang.

5. Omega-3

Akhirnya, cara menguatkan imuniti kanak-kanak di bawah umur lima tahun juga dapat melalui pengambilan omega-3. Omega-3 adalah sejenis asid lemak penting, iaitu asid lemak yang tidak dapat dihasilkan oleh badan itu sendiri, jadi ia mesti diambil dari luar.

Omega-3 berperanan penting dalam sistem imun, dan mampu mengawal keradangan di dalam badan. Omega-3 banyak terdapat dalam salmon, tiram, ikan kod, dan makarel.

Baca juga: Hati-hati, Sistem Kekebalan Berkurang Seiring Usia

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara menguatkan sistem imun kanak-kanak? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan .

Di samping itu, ibu juga boleh membeli vitamin yang meningkatkan sistem ketahanan anak dalam aplikasi jadi tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah. Sangat praktikal, bukan?

Rujukan:
Kementerian Kesihatan - Direktorat Promosi Kesihatan & Pemberdayaan Masyarakat. Diakses pada Januari 2021. Kelebihan Penyusuan Ibu Eksklusif untuk Ibu dan Bayi
IDAI. Diakses pada tahun 2021. Susu Payudara dan Kawalan Jangkitan
IDAI. Diakses pada tahun 2021. Sekiranya bayi dan kanak-kanak mengambil suplemen vitamin dan mineral?
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2021. Memberi Makan Bayi Dan Anak Muda Semasa Wabak COVID-19.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found