Kesihatan

Mengubati Sakit Belakang dengan Akupunktur, Boleh?

Jakarta - Walaupun terdengar sepele, anda tidak boleh memandang rendah sakit belakang atau sakit di tulang belakang. Kesakitan di bahagian belakang boleh menjadi pencetus untuk kelainan tulang belakang atau ada saraf yang mencubit di belakang, menyebabkan rasa sakit yang melampau.

Berdasarkan hasil kajian yang dilakukan di Amerika Syarikat, sakit belakang adalah salah satu jenis penyakit dengan jumlah penderita tertinggi. Kemudian, rawatan apa yang boleh dilakukan merawat sakit belakang ini? Pembedahan mungkin merupakan salah satu kaedah yang paling disukai. Walau bagaimanapun, anda boleh mempertimbangkan kaedah lain, iaitu akupunktur.

Akupunktur Dapat Menyembuhkan Sakit Belakang

Diadaptasi dari China, akupunktur adalah kaedah rawatan menggunakan media jarum nipis. Jarum ini akan dimasukkan ke dalam kulit pada titik-titik tertentu di badan, seperti muka atau belakang. Uniknya, anda tidak akan merasa sakit ketika badan anda ditusuk jarum semasa menjalani proses rawatan ini.

Sebenarnya, berbanding dengan rawatan perubatan lain, akupunktur ternyata menjadi salah satu kaedah yang paling berkesan merawat sakit belakang . Ini dibuktikan dalam hasil penyelidikan yang dilakukan oleh University Medical Center of Berlin yang menyatakan bahawa penderita sakit belakang yang menerima rawatan akupunktur biasa sebenarnya mengalami perbezaan yang sangat ketara.

(Baca juga: 3 Punca Sakit Belakang yang Tidak Diketahui )

Hasil kajian ini diperkuat oleh kajian lain yang dilakukan oleh Jabatan Epidemiologi dan Biostatistik Memorial Sloan-Kettering yang menunjukkan bahawa rawatan akupunktur dapat mengurangkan beberapa penyakit kronik, seperti sakit kepala kronik, sakit belakang dan leher, dan osteoartritis. Yang pasti, anda tidak memerlukan proses pemulihan seperti ketika anda memilih kaedah operasi merawat sakit belakang .

Bagaimana Akupuntur Berfungsi untuk Sakit Belakang?

Apabila jarum akupunktur dimasukkan ke dalam kulit anda, titik akupunktur dirangsang dengan melepaskan dinorphin dan endorfin, dua hormon yang bertindak sebagai penghilang rasa sakit semula jadi yang datang langsung dari dalam badan. Rangsangan ini juga melepaskan bahan kimia yang boleh mempengaruhi mood dan persepsi kesakitan, serta zat yang tugasnya adalah membawa pesan penyembuhan ke tubuh, juga mengaktifkan kelenjar adrenal di dalam badan.

Pada dasarnya, akupunktur berfungsi secara langsung dalam mempengaruhi sistem saraf badan. Contohnya, katakan anda mengalami sakit belakang dan terdapat otot yang tegang di kawasan itu. Tusukan jarum akupunktur akan membuatkan otot menjadi rileks. Cara kerja ini juga sama bagi orang-orang dengan saraf yang mencubit. Walaupun begitu, jika ternyata penyakit anda cukup teruk, anda masih perlu menjalani pembedahan sebagai langkah terakhir.

(Baca juga: Untuk Mengelakkan Sakit Punggung Semasa Bekerja, Anda Perlu Melakukan Pergerakan Ini! )

Perhatikan Kesihatan Kembali

Punggung anda terdiri dari struktur kompleks yang terdiri dari otot, tulang, tendon, ligamen, dan tulang rawan yang bertindak sebagai bantal antara kedua vertebra. Sakit belakang yang anda alami boleh berpunca daripada kelainan atau masalah yang timbul dari salah satu bahagian ini. Beberapa faktor lain yang menyebabkan sakit belakang adalah kegemukan, usia, kekuatan otot, dan gaya hidup yang tidak sihat.

Tidak semestinya dengan akupunktur, anda boleh merawat sakit belakang cukup dengan senaman teratur, terutama melakukan pergerakan aerobik, berenang, atau berjalan kaki. Anda juga boleh meminta doktor anda sekiranya anda mengalami gejala sakit belakang yang tidak biasa. Untuk mempermudah, gunakan aplikasi . Ciri sembang langsung secara langsung akan menghubungkan anda dengan doktor pakar dalam bidangnya. Permohonan boleh awak muat turun pada telefon Android atau iPhone anda.