Kesihatan

Adakah Titik Kuning Di Sudut Mata? Boleh jadi Xanthelasma

, Jakarta - Jika sudut kelopak mata atau sekitar mata muncul bintik-bintik kuning, itu boleh menjadi salah satu gejala xanthelasma palpebrarum . Xanthelasma adalah simpanan lemak kekuningan yang terbentuk di bawah kulit. Keadaan ini dapat menandakan kemungkinan penyakit jantung, tetapi harus diperiksa lebih lanjut untuk memastikannya. Wanita lebih berisiko mengalami keadaan ini berbanding lelaki. Selain itu, seseorang yang berumur 30 tahun ke atas juga berisiko menghidap keadaan ini. Faktor risiko lain, seperti:

 • Keturunan Asia atau Mediterranean

 • Perokok aktif

 • Orang dengan obesiti, tekanan darah tinggi, atau diabetes

 • Mempunyai kandungan lipid yang sangat tinggi

Baca juga: Tahap kolesterol baik dalam badan, apakah bahaya?

Sekiranya anda merasakan anda mengalami gejala seperti xanthelasma, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis yang tepat. Kerana, simptomnya kadang-kadang serupa dan tumpang tindih dengan gejala penyakit kulit yang lain. Jadi, bagaimana untuk mendiagnosis penyakit ini?

Untuk memastikan bahawa tompok kuning yang muncul di sekitar mata adalah xanthelasma, anda perlu berjumpa doktor untuk memastikannya. Doktor akan memeriksa kulit dan kemudian mencadangkan agar anda melakukan pemeriksaan makmal untuk menentukan tahap lipid. Untuk menguji tahap lipid, doktor perlu mengambil sampel darah yang kemudian akan dianalisis di makmal.

Bagaimana Merawat Xanthelasma?

Sebenarnya xanthelasma bukanlah keadaan yang berbahaya. Namun, bintik kuning ini di sudut mata boleh mengganggu penampilan, sehingga banyak penderita ingin menyingkirkannya. Terdapat sebilangan besar pilihan rawatan yang berguna untuk penyingkiran xanthelasma. Rawatan boleh merangkumi:

Baca juga: Mempunyai Kolesterol Tinggi, Makan 10 Makanan Ini

 • Cryotherapy . Prosedur ini dilakukan dengan membekukan kulit yang terkena xanthelasma menggunakan nitrogen cair atau bahan kimia lain.

 • Operasi Laser. Salah satu jenis teknik laser yang berkesan untuk menghilangkan tompok kuning xanthelasma dikenali sebagai pecahan CO2.

 • Prosedur pembedahan . Kulit yang terkena xanthelasma juga boleh dilakukan dengan pembedahan pada umumnya.

 • Elektrolisis Lanjutan Frekuensi Radio (RAE): Jenis rawatan ini juga terbukti berkesan dalam mengurangkan xanthelasma. Sebenarnya, kebanyakan kes xanthelasma tidak berulang selepas prosedur ini.

 • Pengelupas Kimia . Kulit kimia dilakukan menggunakan asid trikloroasetik untuk menghilangkan xanthelasma.

 • Dadah . Ubat statin simvastatin, yang berguna dalam merawat kolesterol tinggi, juga dapat merawat xanthelasma.

Rawatan Xanthelasma berbeza-beza. Walau bagaimanapun, sebelum anda memutuskan rawatan yang ingin anda jalani, anda harus membincangkannya dengan doktor anda terlebih dahulu. Harap maklum bahawa, xanthelasma boleh muncul semula selepas rawatan.

Perkara yang paling penting adalah menguruskan kolesterol untuk mencegah xanthelasma atau menurunkan kemungkinan xanthelasma berulang. Perubahan diet dan pilihan gaya hidup dapat membantu menguruskan kolesterol dalam badan. Inilah gaya hidup yang mungkin berfungsi:

 • Elakkan merokok dan hadkan pengambilan alkohol.

 • Mengekalkan berat badan yang ideal.

 • Menurunkan berat badan bagi orang yang gemuk.

 • Bersenam sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari dalam seminggu

 • Hadkan makanan yang tinggi lemak tepu.

Baca juga: Cara Menurunkan Kolesterol Tinggi Tanpa Perlu Mengambil Ubat

Doktor biasanya menetapkan statin atau ubat lain untuk membantu menurunkan kolesterol bagi orang yang mempunyai kolesterol tinggi.

Itulah penjelasan mengenai xanthelasma yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda perlu membeli ubat penurun kolesterol, beli melalui aplikasi hanya! Klik ciri Beli Ubat apa yang ada dalam aplikasi untuk membeli ubat yang anda perlukan. Kemudian, pesanan akan segera dihantar ke destinasi anda. Sangat mudah bukan? Oleh itu, cepatlah muat turun permohonan di App Store atau Google Play!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found