Kesihatan

Ketahui lebih lanjut mengenai 3 jenis hemofilia

, Jakarta - Pendarahan adalah keadaan yang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Biasanya, orang akan mengalami pendarahan ketika cedera atau cedera, seperti calar, tusukan, luka, atau kecederaan lain. Sekiranya pendarahan cukup ringan, biasanya keadaan akan sembuh dengan sendirinya, kerana tubuh kita sebenarnya mempunyai sejenis protein dalam darah yang dapat membeku darah, sehingga darah berhenti keluar dari luka. Tetapi pada penderita hemofilia, ada gangguan darah yang menyulitkan pembekuan darah, karena kurangnya kadar protein yang berfungsi sebagai pembekuan darah. Akibatnya, apabila cedera, penderita hemofilia akan mengalami pendarahan yang lebih lama. Nah, hemofilia itu sendiri sebenarnya mempunyai banyak jenis. Walau bagaimanapun, berikut adalah tiga jenis hemofilia yang perlu anda ketahui, iaitu hemofilia A, B, dan C.

Hemofilia A

Hemofilia jenis ini adalah jenis yang paling biasa. Juga dikenali sebagai hemofilia klasik, hemofilia A tidak disebabkan oleh faktor genetik. Hemofilia A berlaku kerana tubuh kekurangan faktor pembekuan darah VIII yang biasanya disebabkan oleh kehamilan, barah, pengambilan ubat-ubatan, dan penyakit tertentu, seperti lupus dan rematik. Hemofilia A adalah jenis yang sangat berbahaya. Berdasarkan data dari Institut Jantung, Paru dan Darah Nasional (NHLBI), 8 daripada 10 orang dengan hemofilia mempunyai jenis hemofilia ini.

Hemofilia B

Hemofilia jenis ini juga agak biasa. Penyebab hemofilia B adalah kekurangan faktor pembekuan darah IX di dalam badan. Keadaan ini boleh diwarisi oleh ibu, tetapi perubahan atau mutasi pada gen yang menyebabkan hemofilia B juga dapat terjadi sebelum bayi dilahirkan. Sebilangan besar penghidap hemofilia B adalah kanak-kanak perempuan.

Baca juga: Ibu Perlu Tahu Cara Mencegah Pendarahan pada Hemofilia

Hemofilia C

Berbanding dengan dua jenis sebelumnya, gangguan darah yang satu ini sangat jarang berlaku. Hemofilia C disebabkan oleh kekurangan faktor pembekuan darah XI. Orang dengan hemofilia C, biasanya jarang mengalami pendarahan secara tiba-tiba. Tetapi pendarahan yang berlaku ketika penghidapnya mengalami kecederaan atau pembedahan. Selain itu, gangguan darah jenis ini juga agak sukar untuk dikenalpasti. Sebabnya, walaupun pendarahan berlangsung lama, aliran darah yang keluar juga agak kecil, sehingga sering tidak disedari.

Gejala Hemofilia

Walaupun setiap jenis hemofilia boleh menyebabkan simptom yang berbeza, tetapi secara amnya gejala utama hemofilia adalah pendarahan yang berlangsung cukup lama atau sukar dihentikan. Keadaan ini juga berlaku untuk pendarahan di hidung (mimisan), otot, gusi, atau sendi. Keparahan pendarahan yang dialami oleh setiap penderita juga berbeza-beza bergantung pada jumlah faktor pembekuan dalam darah. Semakin rendah tahap protein pembekuan darah, semakin teruk pengalaman penghidap hemofilia.

Baca juga: Mimisan yang kerap, berhati-hati dengan 4 penyakit ini

Keadaan hemofilia boleh dikatakan ringan apabila jumlah faktor pembekuan darah berkisar antara 5-50 persen. Orang dengan hemofilia ringan hanya akan mengalami simptom dalam bentuk pendarahan yang berpanjangan ketika dia mengalami kecederaan atau setelah menjalani pembedahan.

Manakala keparahan hemofilia, termasuk dalam kategori sederhana jika faktor pembekuan darah berkisar antara 1-2 persen. Orang dengan hemofilia sederhana mungkin mengalami gejala seperti lebam pada kulit, kesemutan dan sakit ringan di lutut, siku, atau pergelangan kaki, dan pendarahan di kawasan sekitar sendi.

Sekiranya jumlah faktor pembekuan darah kurang dari 1 peratus, maka orang tersebut perlu segera mendapatkan rawatan kerana hemofilia telah mencapai tahap yang paling parah. Pesakit biasanya akan sering mengalami pendarahan secara tiba-tiba, seperti mimisan, gusi berdarah, atau pendarahan sendi tanpa sebab. Yang perlu anda perhatikan adalah jika anda mengalami pendarahan di dalam tengkorak (pendarahan intrakranial). Keadaan ini biasanya dicirikan oleh gejala seperti sakit kepala yang teruk, muntah, leher kaku, penglihatan berganda, dan lumpuh sebahagian atau seluruh wajah.

Nah, itulah tiga jenis hemofilia dan simptomnya. Jangan tunggu sehingga keadaannya teruk, segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom hemofilia di atas. Kerana, jika tidak segera dirawat, hemofilia dapat menyebabkan komplikasi serius. Dengan melakukan rawatan sedini mungkin, keadaan pendarahan yang teruk dapat dicegah.

Baca juga: Boleh Maut, Mengakui Komplikasi Kerana Hemofilia

Anda juga boleh membincangkan masalah kesihatan yang anda alami dengan menggunakan aplikasi tersebut . Doktor Profesional profesional dan dipercayai bersedia membantu anda dengan memberikan nasihat kesihatan dan cadangan ubat melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found