Kesihatan

Jenis Ikan Hiasan yang Mudah Dijaga

, Jakarta - Ada banyak faedah yang dapat anda rasakan ketika anda memutuskan untuk memelihara ikan. Bermula dari mengurangkan tahap tekanan, menjadikan suasana rumah lebih indah, hingga meningkatkan fokus dan kreativiti.

Walau bagaimanapun, bagi pemula dalam menjaga ikan, anda harus memilih jenis ikan hiasan yang senang dijaga. Dengan cara itu, anda tidak perlu merasa bimbang dalam menjaga ikan dan ikan dapat hidup sihat di akuarium.

Baca juga: Berikut adalah 5 Punca Ikan Haiwan Peliharaan Yang Tertekan

Berikut adalah beberapa jenis ikan hiasan yang senang disimpan di rumah:

1. Puan Chef

Terdapat banyak jenis ikan mas yang boleh anda temui. Walau bagaimanapun, untuk pemula, anda harus memilih jenis ikan mas yang termasuk dalam pelbagai komet , sarasa , dan shubunkin . Walau bagaimanapun, apa sahaja jenis ikan mas yang anda pilih, pastikan anda mempunyai cukup air di akuarium mengikut jumlah air.

Di samping itu, ikan mas dapat mengeluarkan lebih banyak najis daripada jenis ikan lain. Untuk itu, pastikan anda membersihkan akuarium secara berkala agar sisa ikan tidak menimbulkan masalah kesihatan yang serius.

2. Neon Tetra

Ikan neon atau apa yang dikenali sebagai Neon Tetra menjadi sejenis ikan hiasan yang boleh anda simpan sebagai pemula. Walaupun kecil, ikan ini mempunyai warna yang sangat mencolok dan cantik, iaitu biru dan merah. Tubuhnya yang kecil menjadikan keadaan kualiti air juga akan dijaga lebih lama.

Ikan neon menjadi jenis ikan yang suka berduyun-duyun. Atas sebab ini, semasa membeli ikan neon, anda harus membeli beberapa ikan agar ikan tersebut tetap merasa selesa di persekitaran barunya. Kerana badan ikan neon sangat kecil, pastikan anda memberi makan ikan dengan ukuran yang tepat untuk ikan neon.

Baca juga : Berikut adalah 5 penyakit yang boleh dijangkiti ikan peliharaan

3. Hickey

Kini tidak asing lagi untuk menyimpan ikan betta. Selain mudah dijaga, ikan betta juga mempunyai pelbagai jenis dengan kecantikan dan warna badan yang berbeza. Namun, semasa menjaga ikan betta, anda harus mengelakkan menyimpan pelbagai jenis di satu tempat untuk mengelakkan pergaduhan antara ikan betta.

4.Gupi

Ikan gupi adalah salah satu jenis ikan hiasan yang sesuai untuk pilihan anda. Selain tingkah laku mereka yang tenang, guppies mempunyai banyak warna untuk dipilih. Sudah tentu, ini akan menambahkan keindahan akuarium.

Guppies boleh memakan pelet jenis ini dengan ikan lain. Namun, jika anda ingin menambahkan nutrien dan mineral pada guppies, anda boleh memberi mereka makanan lain, seperti udang air garam atau cacing beku.

5. Black Molly

Tidak ada salahnya memilih jenis ikan ini ke dalam akuarium anda. Molly Hitam mempunyai tingkah laku yang tenang terhadap jenis ikan lain. Dengan cara itu, anda dapat mengelakkan pergaduhan di akuarium.

Lain daripada itu, Molly Hitam Ia juga sejenis ikan yang dapat menyesuaikan diri dengan pelbagai keadaan air. Dari air garam hingga air tawar. Jadi, jangan teragak-agak untuk menambahkan ikan jenis ini di akuarium anda!

6. Angelfish

Pernahkah anda melihat ikan dengan bentuk yang cantik, sirip yang menggantung panjang, dan corak garis yang indah? Ya, ia boleh menjadi ikan hiasan Angelfish . Walau bagaimanapun, jika anda ingin menyimpan jenis ikan ini, anda tidak boleh memasukkan terlalu banyak jenis ikan lain ke dalam akuarium yang sama. Angelfish mungkin bertengkar dengan jenis ikan lain untuk menentukan wilayahnya di akuarium.

Baca juga : Berikut adalah 4 kebaikan menjaga ikan untuk kesihatan

Itulah beberapa jenis ikan hiasan yang senang disimpan di dalam akuarium di rumah. Pastikan anda mengisi jumlah ikan mengikut ukuran akuarium. Di samping itu, anda juga perlu meletakkan akuarium di tempat yang selesa dan mengelakkan cahaya matahari langsung.

Beri makan ikan secara berkala dan mengikut jenis ikan yang anda simpan. Jangan lupa membersihkan akuarium dan menukar air secara berkala agar keadaan kesihatan ikan tetap optimum.

Sekiranya anda melihat perubahan warna atau masalah kesihatan lain pada ikan anda, anda boleh menggunakannya dan minta doktor haiwan untuk mendapatkan rawatan yang betul untuk ikan hiasan kegemaran anda!

Rujukan:
Haiwan Peliharaan Spruce. Diakses pada tahun 2021. Ikan Air Tawar Penyelenggaraan Rendah untuk Pemula.
Akuarium. Diakses pada tahun 2021. 10 Ikan Akuarium Terbaik untuk Pemula.
Panduan Akuarium. Diakses pada tahun 2021. Ikan Penyelenggaraan Rendah untuk Pemula.