Kesihatan

Muzik Klasik Membuat Anda Bijak, Betul?

Jakarta - Anda mungkin sudah tahu bahawa orang kuno tidak dapat mendengarkan muzik secara percuma seperti sekarang. Berbanding dengan hari ini, muzik lebih mudah diakses dan boleh didengar di mana sahaja. Sekiranya anda boleh katakan, sekarang muzik tidak dapat dipisahkan dari kehidupan seharian. Sebelum banyak genre muzik muncul, muzik klasik adalah genre muzik yang sering didengar.

Baca juga: Ini adalah fakta, mendengar muzik dapat menghilangkan tekanan

Muzik klasik boleh dikatakan tidak terhakis oleh masa kerana masih dimainkan hingga kini. Lebih-lebih lagi, terdapat anggapan bahawa mendengarkan muzik klasik dianggap dapat meningkatkan kecerdasan otak anak. Namun, adakah andaian ini benar? Inilah penjelasannya.

Permulaan Mitos Berkembang

Mitos ini bermula pada tahun 1950, ketika seorang doktor ENT bernama Albert Tomatis mendakwa bahawa mendengar muzik Mozart dapat membantu orang yang mengalami masalah pendengaran dan pertuturan. Kajian pada tahun 1993 oleh penyelidik dari University of California mendakwa bahawa ketika pelajar yang mendengar muzik Mozart sebelum peperiksaan lulus ujian lebih baik daripada mereka yang tidak.

Akibatnya, kerana beberapa tuntutan ini, istilahnya Kesan Mozart, iaitu keadaan peningkatan kecerdasan beberapa waktu setelah mendengar muzik klasik Mozart.

Muzik Klasik Membuat Bayi Cerdas, Betul?

Dilaporkan di halaman Baby Center, melihat banyak dakwaan bahawa mendengarkan muzik klasik dapat menjadikan bayi lebih pintar, para penyelidik dari Appalachian State University melakukan ujian semula.

Hasil kajian tidak menemukan hubungan antara tahap kecerdasan bayi dengan muzik klasik. Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa bayi tidak dilahirkan lebih pintar sekiranya mereka mendengar muzik klasik semasa dalam kandungan.

Baca juga: Faedah Mendengarkan Muzik Semasa Bersukan

Penemuan ini disokong oleh kajian dari Perpustakaan Sains Awam (PLoS) yang mendapati bahawa walaupun bayi dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran sejak di dalam kandungan, mereka belum dapat belajar kerana pertumbuhan dan perkembangan otak bayi hanya berlaku setelah bayi dilahirkan. Kesimpulannya, mendengar muzik klasik tidak mempengaruhi kecerdasan seseorang. Walaupun begitu, masih ada beberapa faedah yang dapat anda peroleh daripada mendengar muzik.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai mitos lain yang pernah anda dengar, anda boleh bertanya kepada doktor yang dipercayai dalam aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja.

Apakah Faedah Mendengarkan Muzik?

Selain membuat anda fokus, mendengar muzik memberikan faedah, seperti:

  • Meningkatkan produktiviti;

  • Membantu seseorang melupakan kesakitan di badannya;

  • Membantu seseorang tidur lebih cepat sehingga meningkatkan kualiti tidur;

  • Menurunkan tahap tekanan dan menstabilkan semua sistem badan dan minda;

  • Menurunkan kadar denyutan jantung yang terlalu cepat dan menurunkan tekanan darah;

  • Meningkatkan tahap serotonin di otak, sehingga membuat anda merasa tenang dan gembira;

  • Menjadikan badan berehat dan dapat menjadikan sistem badan berfungsi untuk menyembuhkan dirinya dengan lebih baik.

Baca juga: Muzik Dapat Meringankan Gangguan Kecemasan, Benarkah?

Oleh itu, sepanjang anda menikmati muzik yang anda dengarkan, muzik memberikan banyak faedah, termasuk muzik klasik.

Rujukan:
Bagaimana Bahan Berfungsi. Diakses pada tahun 2019. 10 Mitos Teratas Mengenai Otak.
Majalah Greater Good. Diakses pada tahun 2019. Adakah muzik klasik menjadikan bayi lebih pintar ?.
Pusat Bayi. Diakses 2019. Kesan Mozart: Muzik klasik dan otak bayi anda.
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2019. Soal Jawab: Perlukah Saya Memainkan Mozart Untuk Bayi Saya ?.