Kesihatan

Tangan Adalah Tempat Penyebaran Virus dan Kuman

Jakarta - Salah satu tempat yang paling selesa untuk kuman adalah tangan manusia. Bayangkan dalam sehari berapa orang atau perkara yang anda sentuh? Itulah seberapa banyak anda telah menyebarkan kuman yang melekat di tangan anda. Oleh itu, anda perlu kerap mencuci tangan.

Contohnya, setelah menutup mulut dan hidung ketika bersin, menahan haiwan, kencing / buang air besar, menyentuh makanan mentah, menyediakan makanan, dan menukar lampin anak. Jika tidak, anda boleh menyebarkan kuman kepada orang lain. Sebaliknya, anda juga boleh menangkap penyakit ini dari orang lain.

Baca juga: Mana yang lebih baik, mencuci tangan atau menggunakan pembersih tangan?

Mencuci tangan dapat mengelakkan penyebaran kuman

Mencuci tangan dengan kerap dapat membantu mencegah penyebaran kuman penyebab penyakit. Kuman seperti bakteria dan virus bersifat mikroskopik, yang bermaksud mereka tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Namun, itu tidak bermakna mereka tidak ada.

Sebenarnya, kuman boleh merebak ke mana sahaja. Ini termasuk objek berdekatan, yang kemungkinan besar tercemar, seperti telefon pintar , komputer riba, meja, kasut, atau beg.

Selain itu, kuman boleh datang dari pelbagai aktiviti, seperti bersin, batuk, atau bersentuhan dengan haiwan. Oleh itu, adalah penting untuk selalu mencuci tangan anda selepas melakukan aktiviti.

Sebab lain mengapa anda perlu mencuci tangan sekerap mungkin adalah kerana proses pemindahan kuman dapat berlaku dengan cepat. Sama ada antara manusia atau dari manusia ke objek, dan sebaliknya. Sekiranya ia memasuki badan, kuman boleh menyebabkan jangkitan dan penyakit.

Baca juga: Penting untuk Kesihatan, Inilah Cara Mencuci Tangan Dengan Betul

Jadi, salah satu kaedah berkesan untuk kekal sihat adalah mencuci tangan dengan betul dan betul. Kerana, tangan sering digunakan untuk menyentuh bahagian badan yang lain.

Tanpa menyedarinya, anda boleh menyentuh pipi, mulut, hidung, atau mata anda. Sekiranya tangan anda kotor, kuman boleh merebak dengan cepat. Pastikan untuk mencuci tangan dengan betul, sehingga anda dapat mencegahnya merebak lebih jauh.

Bilakah Mencuci Tangan?

Membasuh tangan boleh dikatakan langkah paling mudah dan paling murah untuk mencegah penyakit. Ia hanya memerlukan kesedaran, sabun dan air. Kesedaran adalah perkara yang paling penting, kerana tanpa kesedaran tentang pentingnya mencuci tangan sukar untuk berdisiplin.

Oleh itu, bilakah anda harus mencuci tangan anda? Berikut adalah beberapa masa mencuci tangan yang disyorkan:

  • Sebelum makan dan menyediakan makanan.
  • Setelah mengendalikan bahan makanan, terutamanya daging mentah.
  • Sebelum dan selepas bersentuhan dengan orang yang sakit.
  • Selepas menggunakan bilik mandi.
  • Selepas batuk atau bersin, dan meniup hidung anda.
  • Selepas menukar lampin atau pad bayi.
  • Sebelum dan selepas merawat atau menukar pembalut luka.
  • Setelah membuang atau membersihkan sampah.
  • Selepas menyentuh haiwan atau kotorannya.

Baca juga: Jarang Mencuci Tangan? Berhati-hatilah dengan 5 Penyakit Ini

Tangan yang kotor dan penuh dengan kuman boleh menjadi jalan masuknya penyakit ke dalam badan. Oleh itu, basuh tangan anda dengan betul, sehingga anda dapat melindungi diri anda dari pelbagai penyakit berjangkit seperti selesema, cirit-birit, hingga hepatitis A, meningitis, dan COVID-19.

Sekiranya anda tidak mempunyai pembersih tangan, seperti sabun, pembersih tangan, atau tisu antiseptik, jangan risau. Anda boleh membelinya dengan mudah melalui aplikasi , kamu tahu. Jangan lupa untuk muat turun aplikasi di telefon anda terlebih dahulu, ya!

Rujukan:
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2020. Kebersihan Tangan: Mengapa, Bagaimana, & Bila?
Pukul Aktif. Diakses pada tahun 2020. 5 Sebab Mengapa Mencuci Tangan sangat Penting.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Tunjukkan Ilmu - Mengapa Mencuci Tangan ?.
Penerbitan Kesihatan Harvard, Sekolah Perubatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Cuci Tangan Anda.