Kesihatan

Sebab Demam Kanak-kanak Selepas Imunisasi

, Jakarta - Demam selepas imunisasi adalah perkara biasa pada kanak-kanak. Biasanya, demam muncul dalam beberapa hari atau beberapa hari selepas imunisasi. Ini sering membuatkan ayah dan ibu merasa risau. Tidak sedikit ibu bapa yang juga takut dan enggan melakukan imunisasi kerana takut akan kesannya kepada anak-anak mereka.

Tetapi jangan risau, demam selepas imunisasi sebenarnya normal. Keadaan ini biasanya akan mereda selepas beberapa ketika. Oleh itu, ibu bapa dinasihatkan untuk terus menjalani imunisasi untuk anak kecil mereka, supaya mereka dapat membantu meningkatkan imuniti badan mereka yang belum matang. Dengan cara itu, anak akan dilindungi dari risiko virus penyebab penyakit.

Baca juga: Bolehkah Imunisasi BCG Dilakukan Semasa Kanak-kanak Demam?

Demam Selepas Imunisasi dan Apa yang Perlu Tahu

Demam adalah tindak balas yang paling biasa bagi tubuh kanak-kanak setelah diimunisasi. Lalu, apa yang menyebabkan anak demam selepas imunisasi?

Imunisasi diberikan untuk merangsang sistem imun anak, sehingga mereka tidak mudah terkena virus penyebab penyakit. Apabila diimunisasi, vaksin yang mengandungi virus yang lemah atau terbunuh akan disuntik ke dalam tubuh anak. Selanjutnya, tubuh akan bertindak balas terhadap kekebalan tubuh dengan cara yang sama seperti ketika tubuh diserang penyakit. Perbezaannya adalah, badan tidak akan menunjukkan gejala lain.

Kemudian, jika penyakit itu kembali, tubuh bersedia sepenuhnya untuk membentuk pertahanan. Munculnya rasa sakit, gatal-gatal, dan demam setelah imunisasi menunjukkan tindak balas positif tubuh terhadap vaksin yang disuntik. Pada masa itu, tubuh sedang membentuk sistem imun baru bersama dengan vaksin yang disuntik yang menyebabkan kenaikan suhu badan atau demam.

Baca juga: Demam Selepas Imunisasi Campak, Inilah Penjelasannya

Walaupun begitu, tidak semua imunisasi akan memberi kesan yang sama pada tubuh. Beberapa jenis imunisasi sebenarnya akan menyebabkan badan menjadi demam, seperti imunisasi DPT (Difteria, Pertussis, Tetanus) atau campak. Tidak semua kanak-kanak akan memberi tindak balas yang sama terhadap jenis imunisasi ini, kerana sebilangan kanak-kanak tidak mengalami demam setelah vaksin disuntik.

Jadi, apa yang perlu dilakukan sekiranya anak kecil anda demam selepas imunisasi?

Biasanya, suhu badan si kecil anda akan meningkat setelah tubuhnya diimunisasi. Namun, ibu tidak perlu risau, kerana keadaan ini normal. Ibu hanya perlu menenangkan bayinya, kerana sudah tentu dia akan merasa tidak selesa setelah melakukan imunisasi.

Sekiranya bayi anda masih menyusukan ibu ketika diimunisasi, demam dalam badan akan berkurang lebih cepat dengan penyusuan lebih kerap daripada biasa. Kanak-kanak yang diberi susu ibu lebih kerap apabila mereka demam dikatakan bertambah cepat berbanding kanak-kanak yang tidak diberi susu ibu secara eksklusif atau hanya minum susu formula.

Tidak diketahui dengan pasti apa yang menyebabkan kanak-kanak dengan penyusuan susu ibu eksklusif pulih lebih cepat dari demam. Walau bagaimanapun, pakar kesihatan berpendapat bahawa kandungan anti-radang yang terdapat dalam susu ibu memainkan peranan aktif dalam mengurangkan demam pada kanak-kanak. Ini juga mungkin kerana menyusui ibu akan membuat si kecil merasa selesa, sehingga selera makannya tidak berkurang.

Cara lain yang boleh dilakukan oleh ibu sekiranya anak mereka demam selepas imunisasi adalah dengan menggunakan kompres air suam ke bahagian badan anak yang disuntik atau di dahinya. Setelah itu, pastikan anak anda mendapat cukup cairan, dan memakai pakaian ringan yang tidak membuatnya dingin.

Baca juga: Ibu, Perhatikan Ini Sebelum Imunisasi DPT

Demam selepas imunisasi biasanya tidak memerlukan rawatan khas. Walau bagaimanapun, jika doktor mengesyorkan ubat atau produk kesihatan tertentu, anda boleh membelinya di aplikasi . Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan ubat akan dihantar ke rumah anda dengan segera. Muat turun sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
MedlinePlus. Diperoleh pada tahun 2021. Ketika Bayi atau Bayi Anda Mengalami Demam.
NHS UK. Diakses pada tahun 2021. Vaksin 6-dalam-1: Kesan Sampingan.
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2021. Imunisasi: Apa yang Harus Diharapkan pada Hari Ini.