Kesihatan

Ya atau Tidak, Makan Sushi Setiap Hari

, Jakarta - Tidak hanya makanan bergaya Barat yang menjamur di Indonesia, sekarang banyak makanan Asia lainnya juga dijual di restoran Indonesia. Contohnya, kebab dari Turki, kimchi dari Korea, Sushi dari Jepun, dan sebagainya.

Sebilangan daripada anda pasti pernah merasai makanan ini dan juga peminat setia sekarang. Nah, salah satu makanan dari negara-negara Asia yang sangat mudah dicari dan mempunyai rasa yang cukup diterima oleh masyarakat Indonesia adalah sushi.

Semua orang akan bersetuju bahawa sushi mempunyai rasa yang enak dan disajikan dengan rempah yang menjadikannya lebih enak. Makanan ini juga diketahui sihat dan mempunyai banyak faedah kerana dibuat dari ikan, sayur-sayuran, rumput laut, dan nasi.

Bahaya Ikan Mentah

Pada dasarnya, ikan yang digunakan untuk sushi adalah ikan mentah. Walaupun ramuan lain yang digunakan sangat sihat, anda juga perlu menghadkan jumlah sushi yang akan anda makan.

Ikan mentah biasanya mengandungi merkuri, terutama ikan besar yang memakan ikan kecil, seperti tuna dan ikan tenggiri. Biasanya kandungan merkuri pada ikan ini lebih tinggi daripada ikan lain.

Kandungan merkuri yang berlebihan di dalam badan juga akan menyebabkan anda mengalami pelbagai masalah kesihatan. Ini termasuk sakit kepala, pening, kerosakan otak, kelewatan perkembangan otak, dan bahkan kegagalan otak.

Bukan itu sahaja, pada dasarnya semua makhluk hidup mesti mempunyai parasit kerana pencemaran bahan dari persekitarannya. Parasit yang masih bisa bertengger di tubuhnya adalah bakteria salmonella. Kemungkinan parasit akan tetap ada sekiranya ikan tidak dimasak dengan sempurna, seperti hidangan sushi dan sashimi.

Ikan yang digunakan untuk membuat sushi berkualiti tinggi. Selain itu, ikan juga biasanya dibekukan pada suhu -20 darjah Celsius selama seminggu atau pada suhu -35 darjah Celsius selama 15 jam untuk membunuh bakteria di dalamnya. Walaupun begitu, ada kemungkinan organisma tertentu masih terkandung dalam ikan mentah.

Baca juga: 5 Makanan yang Tidak Harus Anda Makan Mentah

Parasit lain yang mungkin masih terdapat pada ikan mentah termasuk: Anisakiasis atau Diphyllobothrium nihonkaiense bakteria penyebab penyakit seperti Vibrio parahaemolyticus dan Vibrio vulnificus , begitu juga Aeromon Mesofilik yang boleh membuatkan anda membuang air besar tanpa henti. Penyakit lain seperti listeriosis juga boleh timbul daripada makan sushi dengan kerap.

Petua untuk Makan Sushi dengan Selamat

Walaupun boleh mencetuskan pelbagai penyakit, itu tidak bermakna anda harus berhenti makan sushi. Kerana, perkara yang menjadikannya berbahaya adalah memakannya setiap hari.

Sebelum memakannya, ada baiknya anda mencari ulasan mengenai restoran sushi yang akan anda lawati. Kerana, restoran yang memiliki reputasi baik mesti menjaga kesegaran ikan, kebersihan, pemprosesan, dan persembahan. Juga, untuk mengelakkan risiko yang disebutkan di atas, anda boleh memilih sushi yang terlalu dimasak.

Sushi hanya boleh dijadikan makanan rekreasi sahaja. Jadi, sushi tidak perlu dimakan dengan kerap. Hadkan penggunaan hanya sebulan atau seminggu sekali.

Baca juga: Petua Selamat Sekiranya Anda Ingin Makan Makanan Mentah

Sebagai tambahan, jika anda ingin membuatnya sendiri di rumah, jangan sekali-kali mencuba membuatnya dengan ikan mentah. Kecuali rumah anda mempunyai peti sejuk beku yang dapat membekukan ikan mentah selama lebih dari 72 jam di bawah -15.5 darjah Celsius.

Sebagai gantinya, anda boleh menggunakan ikan atau sayur yang dimasak. Salah satu menu yang boleh anda buat di rumah adalah California roll digabungkan dengan alpukat dan daging ketam yang dimasak.

Untuk mengetahui makanan lain yang juga baik untuk kesihatan, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung bila-bila masa yang anda inginkan melalui aplikasi tersebut . adalah aplikasi yang memudahkan anda untuk berkomunikasi mengenai segala hal mengenai kesihatan dengan doktor 24/7 setiap hari. Ayuh, muat turun permohonan di App Store dan Google Play sekarang!