Kesihatan

3 Mitos Penyalahgunaan Alkohol yang Menyesatkan dengan COVID-19

, Jakarta - Sejak pandemi COVID-19 bermula, penggunaan alkohol telah meningkat sebagai bahan asas yang mesti ada pada pembersih tangan dan pembasmi kuman. Kandungan ini penting kerana dapat membunuh bakteria dan virus, sehingga dapat membantu mencegah penularan virus korona.

Namun, itu tidak bermaksud anda boleh mencegah COVID-19 dengan mengambil alkohol. Tuntutan bahawa meminum alkohol dapat melindungi tubuh daripada SARS-CoV-2, virus yang menyebabkan COVID-19, tidak benar. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) Eropah, alkohol tidak melindungi daripada jangkitan atau penyakit yang berkaitan dengan COVID-19. Sebenarnya, pengambilan alkohol sebenarnya meningkatkan peluang menghidap penyakit teruk dari COVID-19.

Baca juga: Ini adalah cara membunuh virus korona di rumah menurut pakar

Mitos dan Fakta Penggunaan Alkohol untuk COVID-19

Terdapat pelbagai mitos yang beredar di masyarakat mengenai pengambilan alkohol dan COVID-19 yang mengelirukan. Oleh itu, penting untuk mengetahui fakta sebenar mitos ini di sini:

1. Mitos: Mengonsumsi Alkohol Boleh Memusnahkan Virus

Sebenarnya, pengambilan alkohol tidak memusnahkan coronavirus. Kepekatan alkohol yang tinggi, seperti 60-90 peratus memang boleh membunuh beberapa bentuk bakteria dan virus. Walau bagaimanapun, faedah alkohol hanya berlaku untuk penggunaan pada kulit.

Minum alkohol tidak mengurangkan kemungkinan dijangkiti koronavirus atau risiko terkena penyakit teruk dari COVID-19.

2. Mitos: Pengambilan Alkohol Merangsang Sistem Imun

Sebenarnya, alkohol boleh memberi kesan negatif pada sistem imun. Menurut WHO Europe, alkohol tidak berperanan dalam menyokong sistem imun untuk melawan jangkitan virus. Ini berlaku untuk kepekatan alkohol apa pun. Malah penggunaan alkohol yang berlebihan boleh merosakkan sistem imun.

3. Mitos: Alkohol yang Terkandung dalam Nafas Boleh Membunuh Virus di Udara

Sebenarnya, alkohol tidak dapat membasmi kuman pada mulut atau memberi perlindungan terhadap coronavirus. Jadi, minum alkohol tidak akan mengurangkan risiko dijangkiti virus korona dan bau alkohol setelah memakan minuman tersebut juga tidak dapat membunuh virus di udara.

Kesan Alkohol pada Sistem Imun

Pengambilan alkohol boleh memberi kesan negatif pada sistem imun. Ini juga meningkatkan risiko penyakit berjangkit tertentu, seperti radang paru-paru dan tuberkulosis. Menurut artikel 2015 dalam jurnal Penyelidikan Alkohol , alkohol dapat mencegah sel-sel imun berfungsi dengan baik, sehingga mengurangkan kemampuan sistem imun untuk melawan jangkitan. Alkohol juga boleh menyebabkan keradangan yang dapat melemahkan sistem imun.

Bukan hanya membuat anda rentan terkena virus korona, sistem kekebalan tubuh yang lemah juga dapat membuat anda berisiko terkena penyakit serius jika anda mendapat COVID-19.

Orang yang mengalami penyakit teruk kerana COVID-19 berisiko menghidap sindrom gangguan pernafasan akut atau sindrom kecemasan respiratori akut (ARDS). Sindrom ini berlaku apabila cecair mengisi kantung udara di paru-paru, mengurangkan bekalan oksigen ke badan. ARDS boleh membawa maut.

Oleh itu, disarankan agar anda mengehadkan pengambilan alkohol atau menjauhkannya sepenuhnya agar sistem kekebalan tubuh tetap kuat untuk mencegah COVID-19.

Baca juga: Penghidap alkohol berisiko terkena radang paru-paru, ini adalah fakta

Kesan Alkohol terhadap Kesihatan Mental

Semasa pandemi COVID-19, banyak orang mungkin mengalami tahap tekanan, kemurungan dan kegelisahan yang lebih tinggi. Itu boleh menyebabkan sebilangan orang mengambil lebih banyak alkohol daripada biasa.

Namun, pengambilan alkohol boleh mengganggu keseimbangan neurotransmitter yang menyebabkan otak tidak berfungsi dengan baik. Selain itu, pengambilan alkohol yang berlebihan juga boleh menyebabkan atau memburukkan lagi masalah kesihatan mental yang ada.

Sebagai contoh, menurut tinjauan tahun 2015, alkohol boleh menyebabkan kemurungan. Penggunaan alkohol juga dapat memburukkan lagi gejala kegelisahan dari masa ke masa. Kira-kira 20 peratus orang dengan gangguan kecemasan sosial mempunyai gangguan penggunaan alkohol.

Jadi, anda tidak boleh menggunakan alkohol sebagai cara untuk mengurangkan tekanan. Terdapat banyak cara lain untuk menangani perasaan ini. Contohnya, dengan menjalani psikoterapi, iaitu terapi untuk mengubah corak pemikiran dan tingkah laku. Doktor juga boleh menetapkan ubat untuk merawat kegelisahan, seperti: penyekat beta . Teknik senaman dan relaksasi yang teratur juga dapat membantu mengurangkan tekanan.

Baca juga: Tekanan di Wabak Virus Corona Tengah? Inilah 3 Petua untuk Mengatasi

Itulah mitos dan fakta mengenai pengambilan alkohol dan COVID-19 yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda sakit, gunakan saja aplikasinya untuk membuat temu janji untuk rawatan di hospital pilihan anda. Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Penggunaan alkohol semasa pandemik COVID-19.