Kesihatan

Kenali Haiwan yang Mempunyai Rabies

, Jakarta - Rabies adalah virus yang hampir menular oleh gigitan atau calar binatang. Seseorang yang digigit atau digaru oleh binatang yang gersang harus mendapatkan rawatan. Sebilangan besar rawatan rabies berjaya sekiranya gejala tidak sempat muncul. Gejala rabies boleh merangkumi masalah neurologi dan ketakutan terhadap cahaya dan air. Vaksinasi haiwan peliharaan adalah kaedah paling berkesan untuk mencegah rabies. Berikut adalah beberapa maklumat yang berkaitan dengan rabies yang perlu anda ketahui.

Baca juga: Kes Anjing Menyerang ART, Tahu bagaimana mengatasinya

Mengenal Rabies yang disebarkan dari Gigitan Haiwan

Rabies adalah jangkitan virus RNA yang tergolong dalam keluarga rhabdovirus. Virus ini dapat disebarkan melalui gigitan haiwan yang dijangkiti. Tanpa rawatan secepat mungkin, rabies boleh membawa maut. Virus boleh mempengaruhi tubuh dengan cara berikut:

  • Memasuki sistem saraf periferal (PNS) secara langsung dan berhijrah ke otak.
  • Ia mereplikasi pada tisu otot, sehingga virus dilindungi dari sistem imun tuan rumah. Dari sini, virus boleh memasuki sistem saraf melalui persimpangan neuromuskular. Sebaik sahaja berada di dalam sistem saraf, virus tersebut menghasilkan radang otak akut yang menyebabkan koma dan boleh mengancam nyawa.

Rabies juga terbahagi kepada dua jenis, iaitu ensefalitis rabies dan lumpuh. Ensefalitis rabies adalah malignan dan jenis yang sering menyerang manusia. Penghidapnya boleh mengalami hiperaktif dan hidrofobia. Sementara rabies lumpuh menyebabkan kelumpuhan.

Haiwan yang Mudah Terkena Rabies

Virus rabies umumnya merebak melalui air liur haiwan yang dijangkiti. Haiwan yang dijangkiti menyebarkan virus dengan menggigit haiwan lain atau manusia. Dalam kes yang jarang berlaku, rabies tersebar ketika air liur yang dijangkiti masuk ke luka terbuka atau selaput lendir, seperti mulut atau mata. Ini boleh berlaku sekiranya haiwan yang dijangkiti menjilat luka terbuka pada kulit manusia.

Baca juga: Mengenal Lebih Lanjut mengenai Vaksin Rabies pada Manusia

Mamalia adalah jenis haiwan yang dapat menyebarkan virus rabies. Haiwan yang kemungkinan besar menyebarkan virus rabies kepada manusia adalah:

  1. Haiwan Peliharaan dan Haiwan Peliharaan , seperti kucing, lembu, anjing, kambing, dan kuda.
  2. Haiwan liar , seperti kelawar, berang-berang, koyote, rubah, monyet, dan rakun.

Virus ini juga dapat menular ke penerima tisu dan pemindahan organ dari organ orang yang dijangkiti. Walau bagaimanapun, kes ini sangat jarang berlaku.

Gejala yang Disebabkan oleh Rabies

Tanpa rawatan, gejala rabies biasanya timbul 3-12 minggu. Walau bagaimanapun, munculnya gejala kadang-kadang tidak menentu, dapat muncul lebih cepat atau lambat dari biasanya. Gejala awal yang muncul termasuk, demam tinggi, sakit kepala, merasa cemas, rasa tidak selesa di kawasan gigitan. Beberapa hari kemudian, gejala lain muncul, seperti:

  • Kekeliruan atau tingkah laku agresif;
  • Melihat atau mendengar sesuatu (halusinasi);
  • Menghasilkan banyak air liur atau busa di mulut;
  • Mengalami kekejangan otot;
  • kesukaran menelan dan bernafas;
  • Tidak dapat bergerak (lumpuh).

Sebaik sahaja gejala muncul, rabies hampir selalu membawa maut. Dalam kes ini, rawatan tertumpu pada membuat orang yang menghidap rabies senyaman mungkin. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai rabies, berjumpa dengan doktor anda . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video .

Baca juga: 4 Fakta mengenai Rabies pada Manusia

Rawatan Semasa Digigit atau Digaru oleh Haiwan Rabies

Sekiranya anda atau orang-orang di sekitar anda digigit atau digores oleh binatang dengan tanda-tanda rabies, segera bersihkan luka dengan air mengalir dan sabun selama beberapa minit. Gunakan pembasmi kuman luka yang mengandungi alkohol atau yodium dan sapukan pembalut sederhana, jika ada. Segera pergi ke klinik atau hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan.

Rawatan biasanya merangkumi pemberian vaksin. Doktor juga memberikan ubat imunoglobulin ke dalam dan di sekitar luka. Jangan biarkan keadaan terlalu lama kerana gejala rabies yang muncul akan lebih sukar untuk diubati.

Rujukan:
Berita Perubatan. Hari ini. Diakses 2019. Apa yang perlu anda ketahui mengenai rabies.
Klinik Mayo. Diakses pada 2019. Rabies.
NHS. Diakses pada 2019. Rabies.