Kesihatan

Ini adalah gejala yang dialami ketika terkena Erythema Nodosum

, Jakarta - Bagaimana seseorang tahu jika dia menderita eritema nodosum? Anda dapat mengetahui dengan jelas simptomnya. Gejala utama eritema nodosum adalah sakit, lebam merah atau ungu pada tulang kering.

Benjolan juga boleh muncul di paha, pergelangan kaki, punggung, betis, lengan, badan atas, atau muka. Benjolan ini terbentuk selama beberapa hari dengan diameter yang berbeza-beza. Gejala ini biasanya disertai dengan kelenjar getah bening yang membesar di dada, sakit sendi, keletihan, demam, gejala jangkitan pernafasan atas, dan merasa tidak sihat (malaise).

Gejala dan Rawatan Erythema Nodosum

Seperti yang dijelaskan di atas, eritema nodosum dicirikan oleh lebam bertekstur merah, biasanya dijumpai secara simetris pada tulang kering. Hingga 55 peratus kes ini tidak mempunyai sebab yang dapat dikenal pasti.

Baca juga: Mesti Tahu Punca Erythema Nodosum

Kadang-kadang, eritema nodosum bukan penyakit yang berdiri sendiri, sebaliknya merupakan tanda jangkitan, penyakit, atau kepekaan lain terhadap ubat-ubatan tertentu. Penyakit ini termasuk jangkitan streptokokus, sarcoidosis (keradangan kelenjar getah bening dan organ lain), coccidioidomycosis (saluran pernafasan atas dan jangkitan paru-paru), histoplasmosis (penyakit paru-paru berjangkit), batuk kering, psittacosis (penyakit seperti selesema), kolitis ulseratif atau penyakit Crohn, barah, bahkan keadaan kehamilan.

Ubat ini boleh menyebabkan eritema nodosum, yang merupakan antibiotik atau penisilin yang mengandung sulfa, bromida, iodida, dan kontraseptif oral. Bagaimana didiagnosis eritema nodosum? Biopsi (penyingkiran tisu untuk pemeriksaan di bawah mikroskop) benjolan biasanya dapat mengesahkan diagnosis.

Erythema nodosum yang disebabkan oleh ubat biasanya dapat didiagnosis dengan menghilangkan ubat yang menyebabkan reaksi. Rawatan khusus untuk eritema nodosum biasanya akan dipertimbangkan mengikut:

  1. Umur dan sejarah perubatan keseluruhan.
  2. Sejauh mana keadaannya.
  3. Cara bertoleransi terhadap ubat, prosedur, atau terapi tertentu.
  4. Tahap jangkaan semasa menjalani keadaan.

Rawatan boleh merangkumi:

  1. Antibiotik untuk merawat jangkitan bakteria yang mendasari.
  2. Rawatan sebab-sebab lain yang mendasari.
  3. Rehat tempat tidur (untuk melegakan kesakitan).
  4. Ubat anti-radang nonsteroid.
  5. Kortikosteroid oral.

Walaupun eritema nodosum menyebabkan rasa tidak selesa, biasanya bukan keadaan yang serius. Gejala biasanya hilang dalam masa 6 minggu. Walau bagaimanapun, ia sering muncul semula. Sekiranya anda memerlukan maklumat yang lebih terperinci mengenai perkara ini, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun aplikasi melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja.

Jenis eritema nodosum yang jarang berlaku adalah bentuk kronik yang disebut erythema nodosum migrans yang mungkin muncul beberapa kali dalam jangka masa tertentu. Sebahagian besarnya, komplikasi yang berkaitan dengan eritema nodosum adalah yang disebabkan oleh keadaan asas yang menyebabkannya.

Baca juga: Adakah Erythema Nodosum Berbahaya?

Perubahan hormon juga diketahui menyebabkan eritema nodosum dan kira-kira 2–5 peratus berkaitan dengan kehamilan. Erythema nodosum yang berkembang semasa kehamilan biasanya hilang selepas melahirkan, tetapi boleh kembali pada kehamilan kemudian.

Sebilangan orang yang mengambil pil perancang, atau ubat-ubatan yang mengawal hormon sangat mungkin mengalami erythema nodosum biasanya dalam beberapa bulan pertama setelah mengambil ubat tersebut.

Tidak ada cara untuk mencegah eritema nodosum. Kadang kala anda dapat mencegah penyebabnya, tetapi kerana kira-kira separuh daripada keadaan ini tidak diketahui sebabnya (idiopatik), maka tidak ada cara untuk mencegahnya.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Bagaimana anda merawat erythema nodosum?
EMedicineHealth. Diakses 2019. Erythema Nodosum.