Kesihatan

Ibu, inilah cara menangani bayi yang tidak suka masa perut

, Jakarta - Sudah tentu, adalah kegembiraan bagi para ibu untuk melihat pertumbuhan dan perkembangan anak-anak mereka mengikut usia mereka. Bukan hanya itu, ibu juga harus bijak memberikan rangsangan kepada anak-anak agar pertumbuhan dan perkembangan anak dapat menjadi optimum. Salah satu rangsangan yang boleh diberikan bermula dari usia baru lahir adalah masa perut . Masa perut adalah kedudukan di mana bayi akan berada dalam keadaan rawan.

Baca juga : Cara Meningkatkan Kekuatan Otot Leher Bayi

Walau bagaimanapun, semasa melakukan masa perut Pastikan anak sedar dan berada di bawah pengawasan orang yang lebih tua. Terdapat banyak faedah yang sudah tentu anda ketahui masa perut . Bermula dari peningkatan kekuatan otot leher, sehinggalah perkembangan motor kanak-kanak. Lalu, bagaimana jika anak itu nampak enggan melakukannya? masa perut ? Jangan risau, ibu boleh menguruskan bayi yang tidak menyukainya masa perut dengan beberapa cara ini!

Inilah Masa Yang Betul untuk Memulakan Waktu Perut

Seperti yang dinyatakan oleh pakar pediatrik, Ari Brown, M.D., bayi akan kelihatan tidak selesa ketika pertama kali memulakan aktiviti masa perut . Walau bagaimanapun, keadaan ini secara beransur-ansur akan kelihatan selesa bagi bayi apabila anda terbiasa dan kekuatan perut telah meningkat.

Masa perut Boleh dilakukan dari bayi baru lahir atau berumur 2 minggu. Biasanya, pada usia ini memberi masa perut dalam jangka masa yang pendek dengan kaedah perut ke perut . Lakukan aktiviti ini selama kira-kira 30 saat hingga satu minit. Elakkan melakukan masa perut tidak lama selepas bayi mengambil susu ibu atau susu. Ini boleh membuatkan bayi muntah.

Apabila bayi berusia 2 bulan, ibu dapat meningkatkan tempohnya masa perut pada bayi. Aktiviti ini boleh dilakukan pada permukaan yang rata dan selesa untuk bayi. Adakah masa perut selama 3-5 minit di bawah pengawasan yang ketat. Bayi yang berumur 3-4 bulan, biasanya sudah mula mengangkat leher dan kepala. Keadaan ini membolehkan ibu memperpanjang jangka masa masa perut . Meningkatkan jangka masa masa perut sesuai dengan usia bayi.

Masa perut bukan sekadar aktiviti untuk meningkatkan kekuatan otot leher, punggung, dan tangan bayi. Banyak faedahnya masa perut yang boleh diperoleh. Contohnya, meningkatkan kemahiran motor kanak-kanak, seperti merangkak, duduk, dan berdiri.

Baca juga : Perkembangan Bayi 3 Bulan

Lakukan Ini Sekiranya Bayi Tidak Suka Waktu Perut

Lalu, bagaimana menangani bayi yang tidak menyukainya? masa perut ? Ibu jangan risau apabila anak enggan masa perut . Terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh ibu untuk menangani bayi yang tidak suka melakukannya masa perut.

  1. Jemput bayi lakukan masa perut apabila mood anak kelihatan baik. Elakkan mengambil anak masa perut semasa anak cerewet atau menangis.
  2. Rangsangan kanak-kanak untuk masa perut dengan memberikan mainan di hadapannya. Dengan cara itu, bayi akan tertarik untuk melihat mainan kegemarannya.
  3. Ibu boleh mencuba perut dengan kaedahnya perut ke perut. Ibu boleh meletakkan bayi dalam keadaan rawan di perut ibu. Semasa anak sedang melakukan masa perut, ibu dapat mengajak anak-anak berbual agar aktiviti ini menyeronokkan.
  4. Semasa kanak-kanak melakukannya masa perutPastikan wajah ibu sesuai dengan wajah bayi. Ini akan menjadikan bayi lebih selesa dan senang memperhatikan wajah ibu.

Baca juga : Ini adalah Perkembangan Bayi 7 Bulan yang mesti Anda Ketahui

Di samping itu, perhatikan keadaan bayi ketika ibu akan mengajaknya melakukannya masa perut . Sekiranya bayi kelihatan sakit atau tidak selesa. Ibu boleh menggunakan untuk bertanya terus kepada pakar pediatrik mengenai keadaan kesihatan bayi. Anda boleh mendapatkan preskripsi ubat yang disyorkan oleh doktor melalui: untuk diberikan kepada bayi dengan segera.

Dengan cara itu, kesihatan bayi dapat pulih dengan cepat. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:
Percikan Bayi. Diperoleh pada 2021. Waktu Perut: Hampir Penting seperti Susu untuk Hari Bayi Anda.
Percikan Bayi. Diperoleh pada 2021. 4 Kedudukan untuk Bayi Yang Tidak Menyukai Waktu Perut.
Apa yang Harapkan. Diakses pada tahun 2021. Waktu Perut untuk Bayi.
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2021. Kelebihan Masa Perut.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Apa Kepentingan Masa Perut untuk Bayi?